Galaţiul nu are încă un dispecerat de urgenţe integrat
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Galaţiul nu are încă un dispecerat de urgenţe integrat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru că Galaţiul nu are încă un dispecerat integrat de preluare a urgenţelor medicale, la fiecare solicitare primită la numărul 112 se pierd minute preţioase până la ajungerea echipajelor de intervenţie * Deşi spaţiul în care ar urma să funcţioneze un astfel de serviciu există, lucrurile încă stagnează * La nivel naţional, 26 de judeţe dispun deja de dispecerate medicale integrate


Un clujean, victimă a unui accident de circulaţie, a murit în judeţul Cluj în toamna anului trecut, după ce echipajul de intervenţie care trebuia să ajungă la locul accidentului nu a venit la timp. În astfel de cazuri, vina nu este atât una umană, ci mai degrabă una de organizare a sistemului de urgenţă. Probabil că dacă Clujul ar fi dispus în acel moment de un dispecerat medical integrat, bărbatul ar fi putut fi salvat. Mai ales în cazuri de accidente care necesită descarcerarea victimelor, orice secundă redusă din timpul de intervenţie poate reprezenta bariera dintre viaţă şi moarte. Situaţia este similară, însă, şi în cazul urgenţelor medicale propriu-zise, cum ar fi infarctele miocardice sau accidentele vasculare cerebrale.

Timpi de intervenţie reduşi, momentan doar pe hârtie

În judeţul Galaţi, în prezent, când cineva sună la 112, apelul este preluat de un operator de la dispeceratul din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi. În funcţie de tipul urgenţei, operatorul dirijează apelul către Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) sau îl păstrează pentru echipajele de Ambulanţă. „Tocmai pentru că urgenţa trece pe la mai mulţi operatori, pot apărea erori şi întârzieri până la pornirea efectivă a maşinii de intervenţie. Odată ce dispeceratul integrat va deveni funcţional, astfel de erori nu vor mai fi posibile. Atât operatorii de la SMURD, cât şi cei de la SJA Galaţi îşi vor desfăşura activitatea în aceeaşi cameră. Preconizăm astfel o reducere de ordinul minutelor a timpilor de intervenţie”, explică colonelul Vasile Balaban, comandantul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. În anii din urmă au fost exemple de intervenţii la care, din cauza erorilor de comunicare, echipaje ale SMURD s-au deplasat acolo unde trebuia să se ducă Ambulanţă şi invers.

Actualul dispecerat al ISU este depăşit

Viitorul serviciu integrat urmează să fie înfiinţat la sediul ISU Galaţi. „Unul dintre actualele dormitoare ale cadrelor va fi transformat în spaţiul potrivit pentru dispeceratul integrat. Actualul dispecerat pe care noi îl avem aici, la ISU, este oricum depăşit. Practic, vorbim doar de reamenajarea unui spaţiu deja existent. Mai trebuie să construim o podea tehnologică, un grup electrogen şi să aducem mobilier. Noi am estimat că lucrările vor costa undeva la 200.000 de lei şi, din momentul începerii, vor fi finalizate în aproximativ o lună. Banii urmează să vină de la administraţia gălăţeană, de la Asociaţia SMURD şi de la potenţialii sponsori. În cazul sponsorizărilor, banii deja au început să se adune”, continuă col. Balaban.

Contactaţi telefonic, atât dr. Mihai Polinschi (directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi), cât şi dr. Angel Trifan (medic-şef coordonator UPU-SMURD Galaţi) sunt de părere că un dispecerat integrat este absolut necesar în judeţul Galaţi.

Beneficiu dublu

Avantajele înfiinţării unui dispecerat integrat nu se opresc însă aici. Indirect, şi Pompierii vor ajunge mult mai repede la solicitări. Conducerea ISU Galaţi pregăteşte acum mutarea a patru autospeciale de la sediul de pe Mihai Bravu în patru pichete de intervenţie din municipiul Galaţi. Prima subunitate se găseşte la intersecţia străzilor Tecuci şi Basarabiei, în apropierea proaspăt înfiinţatului inel de rocadă. Al doilea pichet este situat în apropierea Liceului cu Program Sportiv, în timp ce ultimele două vor funcţiona în apropierea Liceului nr. 9 „Anghel Saligny” (Viaductul spre Combinat) şi, respectiv, în cartierul Micro 38, lângă Talcioc. Potrivit col. Balaban, va fi acoperită eficient astfel, toată partea de nord-vest a municipiului. „Timpul de intervenţie este acum mai mare decât noi ne-am dori. După ce pichetele vor deveni funcţionale, durata intervenţiei va putea scădea de la 20 de minute, cât este în prezent, şi până la cinci minute. Cele patru subunităţi trebuie mobilate şi dotate cu autospecialele care acum se află la sediul din Mihai Bravu. Vrem ca până la 15 martie, cel târziu, acest lucru să se întâmple. Apoi, vom demara şi lucrările de modernizare pentru dispeceratul integrat”, concluzionează comandantul ISU Galaţi.

Citit 2430 ori Ultima modificare Marți, 12 Februarie 2013 18:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.