Campanie VL "Tu ştii ce face administratorul tău?": Un rău-platnic a lăsat fără apă caldă o întreagă asociaţie
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Campanie VL "Tu ştii ce face administratorul tău?": Un rău-platnic a lăsat fără apă caldă o întreagă asociaţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Datoria proprietarului Andra Ciucă este mai mare decât jumătate din întreaga datorie a asociaţiei * Afacerile familiei, piedică pentru plata întreţinerii?


Asociaţia de locatari 154, de la blocul C1, de pe strada Alexandru Lăpuşneanu, a rămas din decembrie fără apă caldă, mai ales din cauza unui singur proprietar. Andra Ciucă, proprietarul apartamentului cu numărul 2 al blocului C1, nu a mai plătit întreţinerea de cel puţin trei ani, adunând o datorie de 42.768 de lei, adică mai mult de jumătate din datoria întregii asociaţiei către Apaterm, care este de 70 347 de lei.

Andra Ciucă, proprietar la 14 ani

Potrivit Asociaţiei de locatari 154, Costel şi Mariana Ciucă a trecut apartamentul pe numele fiicei lor, Andra, în 20 decembrie 1999, când fata era încă minoră. Andra Ciucă avea la vremea respectivă doar 14 ani.

Costel Ciucă, acţionar la firmă, fără venit

În 2005, Costel Ciucă a înregistrat la Registrul Comerţului firma Stilcar Distrib SRL, care figurează pe site-ul Ministerului Finanţelor ca având aceeaşi adresă cu apartamentul, pe strada Alexandru Lăpuşneanu. Potrivit site-ului Ministerului, în 2006, firma a avut o cifră de afaceri de 15 968 de lei, dar a ieşit cu o pierdere netă de 2.209 de lei, iar din 2006 firma nu mai pare să aibă activitate. Oamenii spun, totuşi, că persoana respectivă tot ar avea bani de undeva. Potrivit datelor furnizate de către administratorul Asociaţiei, singura care figurează cu venit în familia Ciucă este fiica, motiv pentru care familia beneficiază şi de ajutoare pentru încălzirea locuinţei din partea Primăriei. „Ei au şi o firmă, dar beneficiază şi de ajutor la plata căldurii. În registru nu se găsesc decât sumele de la ordonanţe, respectiv ajutoarele de căldură. Asociaţia are şi dosar pe rol cu proprietarul, din 2011. De întreţinere nu are bani, dar are bani de avocat. A lăsat blocul fără apă caldă. Are 15.247 de lei datorie la întreţinere şi 27.520 penalităţi. Am rămas fără apă caldă, în curând vom rămâne şi fără apă rece. Vă daţi seama, este sumă mare”, a spus administratorul Asociaţiei 154. Potrivit administratorului, penalităţile sunt de mult timp, chiar dacă în 2007 proprietarul a reuşit să plătească toată datoria şi să ajungă la zi. Din 2007 până în 2010 plata întreţinerii pentru apartamentul cu numărul doi s-a făcut sporadic, iar din 2010, aceasta nu s-a mai făcut deloc.

Veniturile familiei vor fi verificate

Familia riscă să plătească tot ajutorul dat de Primărie pentru încălzirea locuinţei dacă, în urma unui control, se adevereşte că membrii familiei au şi alt venit decât cel al fiicei. „Beneficiază şi de ajutoare pentru încălzirea locuinţei. Ei le obţin în temeiul unei adeverinţe cum că nu au venit. Tocmai pentru astfel de cazuri este creat filtrul verificărilor, iar în cursul anului trecut am avut vreo 60 de cazuri cu nereguli, în sensul că au declarat că nu aveau venituri şi aveau, fie că nu au maşini şi aveau sau alte proprietăţi care nu le-ar fi permis să primească ajutor de încălzire. Familia urmează să fie verificată de către Fisc, să vadă dacă există proprietăţi şi dacă există o proprietate care îi scoate de pe tabelul celor care trebuie să primească ajutor, trebuie să dea banii înapoi. Cum s-a întâmplat şi în cazul celor 60 de oameni cărora li s-au pus popriri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache.

Apartament cu datorii – scos la vânzare

Andra Ciucă a scos apartamentul la vânzare, chiar dacă locuinţa nu poate fi înstrăinată până nu se plătesc datoriile. În acest moment, asociaţia are proces pe rol pentru recuperarea datoriilor, dar la Tribunal nu s-a ajuns deocamdată la nicio concluzie, pentru că expertul a omis să facă expertiza penalităţilor pe un an de zile, respectiv august 2010-august 2011.

Ştergerea penalităţilor

Pornind de la acest caz, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi a adus în discuţie din nou programul de ştergere al penalităţilor. „Ceea ce trebuie să facă administratorii pentru a intra în hora ştergerii penalităţilor este să încaseze la zi ultima factură. Ca să ţi se şteargă penalităţile trebuie plătită factura curentă. Pasul doi este ca asociaţia să emită o adeverinţă prin care să spună ce datorie are cetăţeanul, cetăţeanul se duce cu ea în mână la Apaterm - sau se duce asociaţia - şi Apaterm întreabă dacă plăteşti eşalonat sau totul odată. 10 la sută din datoria de bază şterge 10 la sută din totalul de penalităţi”, a explicat Mihai Costache.

Citit 3536 ori Ultima modificare Joi, 21 Februarie 2013 09:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.