81 de indemnizaţii pentru creşterea copilului, încasate ilegal

81 de indemnizaţii pentru creşterea copilului, încasate ilegal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) a început verificările pentru a-i depista pe beneficiarii indemnizaţiilor de creştere a copilului care încearcă să păcălească sistemul. „Legea prevede că în perioada în care încasează indemnizaţia şi sunt în concediu pentru creşterea copilului, beneficiarii nu trebuie să realizeze venituri profesionale supuse impozitului pe venit, nici provenite din salarii, şomaj, sau alte activităţi independente”, informează Olimpia Ralea, director AJPIS.

Verificările presupun suprapunerea bazei de date a beneficiarilor indemnizaţiei de creştere a copilului cu cele ale Casei de Pensii şi AJOFM. Până în prezent agenţia a verificat 30 la sută din volumul total al persoanelor indemnizate, constatându-se 141 de suspiciuni şi confirmându-se deja 81. Cei care au fentat normele vor fi nevoiţi să înapoieze sumele încasate pe perioada cât nu au fost în conformitate. „În momentul în care se stabileşte că beneficiile sociale au fost încasate necuvenit emitem deciziile de imputare care sunt şi titlu executoriu, le trimitem acasă şi dacă în termen de 30 de zile nu se achită, le trimitem mai departe, pentru executare fiscală, la ANAF. În cazurile în care normele sunt încălcate intenţionat, cu bună ştiinţă, se recurge şi la plângeri penale”, mai adaugă Olimpia Ralea.

Pentru a evita situaţiile neplăcute AJPIS roagă beneficiarii de indemnizaţie să informeze ori de câte ori apare o schimbare şi mai ales, să declare atunci când reiau serviciul, mai ales că nu e obligatoriu să se deplaseze de fiecare dată până la sediul agenţiei. Pot face informarea prin fax (0236/411405) sau pe adresa de e-mail a instituţiei (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)

Citit 3882 ori Ultima modificare Luni, 25 Februarie 2013 14:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.