Apaterm lichidează asociaţiile de proprietari! Proiectul convenţiei de facturare individuală, în dezbatere

Scris de  Joi, 28 Februarie 2013 00:00
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Apaterm lichidează asociaţiile de proprietari! Proiectul convenţiei de facturare individuală, în dezbatere Foto: Vasile Caburgan

Conducerea societăţii de furnizarea  agentului termic spune că acest lucru s-ar putea întâmpla din vară * Noile contracte de furnizare a căldurii şi apei calde introduc deja convenţii individuale de facturare şi plată între Apaterm şi consumator * Căldura se va putea plăti şi în tranşe lunare egale, iar factura se poate contesta * Plata facturii se poate face prin bancomat, la bancă, prin poştă sau la sediul Apaterm


Resuscitarea SC "Apaterm" SA Galaţi a determinat noua conducere a societăţii de furnizare a căldurii şi apei calde să caute - în ciuda legislaţiei încurcate şi foarte stufoase - modalităţi de intra în relaţie directă cu consumatorul. Pornind de la legile în vigoare - respectiv, Ordinul ANRSC nr. 483/2008 - Apaterm face un pas important şi propune ca pe viitor să încheie cu consumatorul o "convenţie individuală de facturare". Convenţia, în fază de proiect, va fi înaintată spre dezbatere şi aprobare în Consiliul Local Galaţi, pentru a fi pusă în practică. Până la dezbaterea din Legislativul local, considerăm că este important ca proprietarii celor peste 70.000 de apartamente branşate la sistemul public să cunoască proiectul convenţiei.

Triunghiul căldurii: Apaterm-asociaţie-consumator

În primul rând, trebuie să spunem foarte clar că între Apaterm şi proprietarii de apartamente se vor încheia nişte convenţii şi nu nişte contracte. Aceste documente, intitulate "Convenţie de facturare individuală cu consumatorul" sunt de fapt anexe la contractelor-tip pe care societatea de furnizare a agentului termic le are încheiate cu asociaţiile de proprietari din Galaţi.
Interesant este că în aceste convenţii sunt introduse şi persoanele care au centrale termice, dar care trebuie să semneze documentele prin prisma faptului că beneficiază de căldură pentru spaţiile comune ale condomeniului (blocului).
Un alt aspect este că deşi consumatorul este cel care beneficiază de serviciile Apaterm şi tot el este cel care plăteşte serviciile prestate, el se oblică prin amintita convenţie să suporte şi cheltuielile cu administratorul asociaţiei şi, potrivit practicii, cu firma care citeşte repartitoarele.

Cotele părţi, tot la mâna unor intermediari

Proiectul de convenţie precizează că "facturarea cotei-părţi din consumul total de energie termică se face potrivit valorilor înregistrate de contoarele de energie termică (pentru încălzire şi apă caldă de consum) la branşamentul termic comun al imobilului de tip condominiu (bloc)”. Că raporturile dintre Apaterm” şi consumator „se stabilesc la punctul de delimitare dintre reţeaua interioară a utilizatorului, aflată pe proprietatea acestuia, şi reţeaua publică”. Şi că facturarea se face individual pe numele consumatorului, numai că asociaţia şi firma cititoare stabilesc „cotele părţi”, iar consumatorul trebuie să plătească.
Există şi ipoteza că, pe viitor, operaţiunea de citire va fi făcută de Apaterm, pentru a evita interesele străine dintre furnizor şi consumator. Însă deocamdată acest lucru nu este stipulat în proiectul de convenţie propus.

Factura la căldură se poate contesta

Cât priveşte „drepturile şi obligaţiile furnizorului”, respectiv ale Apaterm, reţinem că furnizorul trebuie „să factureze şi să încaseze lunar, la tarifele aflate în vigoare, cantităţile furnizate, determinate potrivit prevederilor contractului de furnizare a energiei termice; să aplice penalităţi de întârziere egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare, în cazul neachitării facturilor la termen”.
Capitolul IV face referire şi la drepturile şi obligaţiile consumatorului care vizează utilizarea energiei termice livrată, dar şi posibilitatea de a face contestaţie în cazul unor nemulţumiri. Contestaţia poate fi făcută de abonatul Apaterm „prin înştiinţare scrisă şi transmisă furnizorului”, potrivit capitolului IV, art. 6, alin. b,c,d.
Numai că demersul unei contestaţii nu este aşa de simplu. La un alt capitol, amintita convenţie precizează: „corectarea sumei contestate trebuie recunoscută de furnizor, de asociaţia de proprietari, dar şi firma care citeşte repartitorul”.
Practic, consumatorul este transformat într-o minge de ping-pong între cei trei aşi ai facturării individuale - furnizor, asociaţie şi cititorul de contor, iar dreptul lui la un "arbitru" independent nu este garantat în niciun fel. „Este o procedură greoaie, dar pe măsură ce Apaterm va clarifica situaţia debitelor cu asociaţiile de locatari, fapt care se va încheia în vară,  vom fi în măsură să renunţăm la implicarea asociaţiilor”, precizează Adriana Stratulat, împuternicit special al Apaterm.

Noutăţi privind plata facturii

Achitarea contravalorii energie termice şi a apei calde poate fi făcută în mai multe feluri. „Consumatorul poate plăti exact ce consumă sau poate plăti lunar o sumă egală cu cea din anul precedent, urmând ca la  regularizare - pe care o vom face după modelul celei de la energie electrică, dar nu trimestrial, ci o dată pe an într-o lună de vară - să se coreleze factura cu consumul real al consumatorului. Cât priveşte plata efectivă a facturii ea va putea fi făcută la bănci, la poştă sau la casieriile noastre”, spune administratorul special al Apaterm.
În ediţiile viitoare vă vom oferi informaţii despre modalitatea de sistare a serviciilor în cazul neplatnicilor, despre parametri la care se distribuie serviciile şi despre cine trebuie să plătească cote părţi la subsolurile ocupate de unii proprietari. Urmăriţi-ne!

Citit 5091 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Februarie 2013 17:40

44 comentarii

 • Link la comentariu Luni, 04 August 2014 18:34 95.76.33.***
  postat de oana

  Nu e normal daca pleaca cenzorul in concediu sa aiba un inlocuitor si sa nu asteptam 1 luna pana vine ptr. a ne semna o hartie.

 • Link la comentariu Vineri, 08 Martie 2013 04:21
  postat de Silla

  O tara de idioti care nu stiu sa dea legi iar pe cele existente nici nu le cunosc. APATERM o societate de handicapati iar in Asociatiile de proprietari sunt numai timpiti care nu-s in stare sa negocieze contracte, sa faca ceva pt. proprietari ca sa le apere interesele. Sunt administratori si presedinti imbecili ce se cred a fi stapinii proprietarilor, fac abuzuri si nu le poti da peste bot decit in fata marii adunari generale care niciodata nu se intruneste ca nu vin toti locatarii care sa participe la sedinte. Turma de vite care a populat tara asta este in continua crestere. Stati dracu' ascunsi in pesterile intunecate si racoroase ca si pina acum. Vreti dreptate dar nu stiti sa cereti administratorilor nici macar statul de plata sa vedeti cit sunt platiti acesti incompetenti, citi bani iau iarna de la ISTA pt. citirea acelor repartitoare. Fiecare poate sa citeasca si sa duca consumul la administratorul incapabil care nu stie sa repartizeze costurile in condominiu. Mi-e greata de ceea traim din cauza unor astfel de personaje iar sansele de a ne civiliza sunt in continuare nule.

 • Link la comentariu Luni, 04 Martie 2013 21:24
  postat de valy

  Poate ma lumineaza cineva, intr-o perioada de timp 1 an, am acumulat datorii la asociatie in valoare de X lei ( deoarece nu mai am servici ) ,doresc sa-mi achit datoria restanta la apaterm pana la 31.07 pt. a fi scazut de penalitati , iar presedinta de asociatie desi am adeverinta de la apaterm ce trebuie completata clar cu datorie totala restanta la intretinere ....din care: -datorii restante reprezentaenergia termica , m-a amenintat ca trebuie sa platesc total restanta intretinere catre Apaterm, iar probabil dupa aceasta ea imi va cere sa platesc din nou sume datorate la intretinere catre ceilalti furnizori . A mentionat ca aceasta adeverinta o semneaza ea ca presedinta si comtetul executiv iar eu trebuie sa execut fara sa le cer socoteala la nimic. Este normal ? Ce as putea face ? Ma aflu in situatia in care vreau sa-mi achit datoria catre Apaterm si nu pot , sunt conditionata sa-mi platesc toata datoria restanta intretinere cu tot cu amenintari ca ma aranjeazaa ea la penaliati exp[res.

 • Link la comentariu Vineri, 01 Martie 2013 19:34
  postat de Marius Stanica

  pentru dl Gabi (@Gabi)

  1) Oprirea caldurii cu forta este caz penal conform legii, stiam, dar eu vorbeam de intreruperea serviciului pe baza neplatii intre furnizor si contractor (Apaterm si Asociatia de proprietari) ! Ceea ce este legal 100% !
  Este o asociatie care in proportie de 80% au votat intreruperea caldurii, prin suspendarea serviciului, si apoi au fost la Apaterm presedintele si altii si ghici ce ?? Apaterm a cerut ca 100% sa fie de accord !
  Binenteles ca a fost o MINCIUNA GOGONATA pentru ca ei au contract Asociatia si nu proprietarii / locatarii !!!

  Dar ghici ce, au fost de accord cu oprirea caldurii o perioada de 2 saptamani, chiar si o luna in alt an, in sensul de a amana intrarea in functiune a caldurii la Asociatia respectiva.

  ACUM EXPLICATI-MI DVS cum sta cu cazul penal ???


  2) Pai si prestatorul cine este ?? nu Apaterm ??
  ISTA nu presteaza nici-o caldura, este doar o societate care ofera serviciu de citire / defalcare a facturii emise de Apaterm, in conditiile legii.
  Ca este bine, ca nu, sincer nu as vrea sa zic, pentru ca nu sunt decis.
  PS: nu sunt PSDist, nu sunt PDList si nici alta culoare politica.

  3) Asociatiile nu sunt entitati asa gen Dumnezeu, dle Gabi, precum vedem si noi "statul". Nu "asociatia fura" ci poate "presedintele fura", "administratorul fura", "locatarii fura (declarand indecsi la apometre apa rece falsi, modificand apometre, modificand repartitoare, modificand tevi, furand apa prin racorduri" !!
  Nu exista "Asociatiile fura".
  Cat despre dobanda... credeti-ma TOATE ASOCIATIILE si de fapt TOTI BUNI PLATNICII (pe baza carora s-au strans banii) AR FI MULT MAI FERICITI sa mai existe banii nefurati, si doar eventual dobanda furata, decat sa fie furati banii cu totii asa cum se intampla in 99% din cazuri !!!!!

  Dobanda la banca, apropo acopera doar inflatia. Acea dobanda nu este un castig (ca asa vede "statul roman" si mai si il impoziteaza) ci doar o masura de a nu pierde valoarea banilor cu inflatia, si o masura de protectie impotriva hotilor.
  (cine tine bani in casa si nu la banca, este un mare idiot)

  4) eu am sa mai citesc, mai invat, este parerea mea - nu zic ca este adevarul dvs, nu servesc nici-o portocala si nici-un PSD si asa mai departe.

  Ca incheire, vream doar sa stie lumea clar, in opinia mea, ca asa cum zicea si Adrian Nastase (puscariasul azi - nu ma intereseaza culoarea lui politica repet) "sunt doua - trei Romanii" !
  Si exista "Romania celor care inteleg sa mearga mai departe si sa nu mai astepte de la altii, si sa lupte pentru ei insisi" si "Romania celor care spera ca ii ajuta statul"

  Eehhh... prima Romanie o reprezinta cei care au reusit (si prin noroc, si prin vointa, si prin multe, nu e vina nimanui) sa aiba venituri LEGALE care sa le permita sa traiasca mai bine si sa se rupa de orice legatura comunista falimentara -- cancerul Romaniei in cei 50 de ani de comunist sovietic si in cei 20 de ani dupa revolutie neo-comunista.

  Pentru cei care mai spera ca Apaterm o sa fie ieftina, o sa dea caldura si apa calda, si ca o sa fie totul bine, o sa inlocuiasca tevi, o sa fie toate tevile fierbinti, apa clada o sa vina repede, apa calda nu o sa mai fie oprita vara cate doua saptamani - o luna LE ZIC SA NU MAI VISEZE si SA SE TREZEASCA !
  Nimeni nu face nimic, si nimic rau nu se va schimba in bine.
  Schimbati-va voi, schimabati ce puteti ce depinde de voi si renuntati la ce este BALAST si NU DEPINDE DE VOI sa schimbati.
  Abandonati idiotenile care ne tin legati de tot felul de vise false comuniste care nu se vor indeplini niciodata.


  Cu cat o vom face mai multi, cu atat vom trai mai bine.

  Mult succes tuturor.

 • Link la comentariu Vineri, 01 Martie 2013 18:23
  postat de gabi

  @Marius Stanica
  1)Esti genial baiete insa tot atat de mult, esti varza ! Daca ai citi putin legislatia in vigoare ai sti ca oprirea caldurii voite si nu din cauza de avarie intr-un oras,sat, catun,metropola, este caz penal in Romania!Trebuie sa-ti explic mai mult de ce nu ai voie sa opresti?
  2)defalcarea consumurilor pe energie termica pe apartamente, in condominiu, cade STRICT in sarcina PRESTATORULUI si nu a Apatermului. Legislatia ANRSC PDL-ista de acum cativa ani, a dat mana libera acestor prestatori sa devina adevaratele capuse in domeniul energetic, corect? Au incheiat contracte cu asociatiile pe 10 ani, stiai asta? Ia mergi mataluta la asociatie si intreaba de chestiunea asta!''Cascavalul ''gros cine l-a luat??
  3)Asociatiile isi aduc aportul la adancirea datoriei locatarilor catre furnizori ! Cumva nu ai stiinta de banii depusi in banci de presedinti si administratori si apoi folositi in nume propriu? Dobanzile unde sunt?''Cascavalul'' gros unde este? Daca spui ca acest lucru este neadevarat inseamna ca nu esti un om informat pe deplin.
  4)citeste , invata si apoi posteaza...adevarul ....si nu fii servilul ''portocaliilor'' sau a ce mai a ramas din el!

 • Link la comentariu Vineri, 01 Martie 2013 16:17
  postat de Marius Stanica

  Nu asociatiile de proprietari sunt de desfiintat sau de acuzat !!!

  motivele dezastrului sunt urmatoarele :
  1 - FIRMELE CARE OFERA SERVICII PROASTE si CARE OFERA CU FORTA chiar daca clientul nu isi doreste, adica vinovatul principal este Apaterm care dau in continuare caldura si apa calda la Asociatii de Proprietari care au datorii colosale ! In plus, continuarea oferirii de servicii pe baza unui angajament al presedintelui de Asociatiei privind re-esalonarea datoriilor - O MINCIUNA IMENSA - presedintele NU ARE BUNURI si nici Asociatia insasi (poate doar imprimanta proprie, scaunul si masa, ca altceva nu are, Apartamentele sunt ale Proprietarilor locatari, nu al Asociatiei !!!!!!!!) si deci GARANTIA sau ANGAJAMENTUL dpdv bancar, juridic, logic este NUL !

  In orice tara normala, suspendau COMPLET orice furnizare de servicii pana la plata oricaror datorii.

  2 - Rai-platnici sunt al doilea motiv principal al dezastrului, pentru ca totusi de aceea se cheama INTRETINERE pentru ca trebuie sa te gandesti SA TE INTRETII IN PRIMUL RAND si apoi sa iti cumperi frigider de 2 metri inaltmie, TV LCD sau orice altceva !

  Chiar si cu un Presedinte bun, chiar si cu nu Administrator bun, degeaba pentru ca procesele dureaza, si pentru ca, ai dat de draq daca rau-platnicul este un chirias al Primariei !
  Alta aberatie in Romania idioata, sa nu poti sa dai PROPRIETARUL PRIMARIA in judecata ci chiariasul, care pleaca, si lasa datoriile, nu detine nici-o proprietate si deci nu poate fi executat.

  3. - PRIMARIA este al treilea vinovat principal, pentru ca nu i-au masuri impotriva chiriasilor, si pentru ca NU AU FACUT NICIODATA UN CONTROL AL ADMINISTRATORILOR CARE AU FURAT SI CARE FURA IN CONTINUARE
  O primarie de rahat, un oras de rahat, asta este clar

  4 - Administratorii care fura - al patrulea motiv important
  Si cu un presedinte bun, un Administrator poate da un BUFF de multe zeci de milioane (la vanzarea unui apartament cu datorii, de exemplu, si nu ii trece in contabilitate, pana este prinsa dureaza, sau chiar daca nu dureaza ... la revedere .. .. )

  DAR AICI EXISTA O OBIECTIE :

  un Administrator nu ar putea fura mult, daca nu ar fi sume mari !
  Si ca sa nu mai fie sume mari, ar trebui
  A) sa existe cate o Asociatia de proprietari pentru fiecare bloc / imobil
  B) sa existe toate persoanele debransate de la Apaterm si cu centrala pe gaz de apartament !!

  Daca avem un bloc X cu toti au centrala de apartament pe gaz, proprie, atunci MAREA PARTE DIN INTRETINERE cetateanul, locatarul o plateste direct la GDF Suez (sau compania de gaz, in general) si Administratora NU VEDE BANI decat plata luminii pe scara, propriul salariu, femeia de servici, (si apa rece - aici reluam) !!!!

  Daca avem un bloc Y cu toti racordati la Apaterm atunci Administratora PUNE MANA PE MII DE LEI NOI pe un singur bloc doar din caldura si apa calda !

  Deci singura sansa sa NU FURE administratorul este ca sa NU AIBA CE SA FURE !
  Si singura sansa, este sa fii racordat cu caldura si apa calda (care este costul cel mai mare al intretinerii) separat ! Si daca se poate chiar si pe apa rece !
  Si atunci administratora nu va putea sa isi fure DECAT POATE PROPRIA CACIULA (propriul salariu, ca lumina pe scara, femeia de servici e suma modica) !

  Asa ca daca vreti ceva schimbat, atunci SCHIMBATI VOI !
  Debransati-va de la Apaterm si instati-va centrale de apartament proprii pe gaz.

  Pretul este la jumatate. Si ce este mai important, aveti caldura cand vreti, cat vreti, si apa calda cand vreti si cand vreti. Si banii de intretinere se reduc si furturile deasemenea.
  Daca reusiti (cand se putea) si cu apa rece, atunci era foarte bine.


  PS: daca nu ma credeti, intrebati primarul Marius Stan daca este client Apaterm sau are centrala proprie pe gaz ??
  PS: dar ceilalti oameni asa mai bogati ? le pasa lor de Apaterm ??? Nu. Au centrale proprii si nu dau nici-o ceapa degerata pe Apaterm falimentara si problemele COMUNE DE FURTURI SI CALCULE GRESITE a gloatei racordate la Apaterm si a celorlalti cu centrale care stau la blocuri.

  SFAT MARE: pentru cei care au deja centrale de apartament proprii - UNITI-VA PE FIECARE SCARA / BLOC si faceti voi din banii proprii izolarea tevilor de caldura de la subsol, si sa nu va vina nimic de plata.

 • Link la comentariu Vineri, 01 Martie 2013 11:20
  postat de proprietar de apartament

  Asociatiile de proprietari se pot desfiinta prin acordul notarial al jumatate +1 din numarul de proprietari al asociatiei. Astfel vom scapa de toate capusele care ne exploateaza de 23 de ani si care practic ne-au trasformat in sclavii lor: presedintii de asociatii, administratorii, comitetele inutile de asociatie , cenzorii care sunt in cardasie cu cei mentionati, firmele de repartitoare, Apaterm si Apa Canal.Sa vedem atunci daca Apaterm si Apa Canal nu vor incheia contracte individuale de furnizare cu fiecare proprietar de apartament ! De ce capusele acestea sa prospere si sa inventeze noi pierderi, noi cheltuieli, sa ne umfle facturile, iar noi sa suportam batjocura lor si sa ne comportam ca niste sclavi ?

 • Link la comentariu Vineri, 01 Martie 2013 09:05
  postat de alex

  Sa desfiinteze asociatiile de propretari , toata clica nu face decat sa sifoneze in scop propriu banii locatarilor, cine-i verifica daca nu inlocuiesc listele de plata dupa ce sunt afisate la avizier si daca sunt corect intocmite, cum accepta diferente de 150 -200 mc de apa calda si rece intre citirea apometrelor de catre locatari si citirea de la subsol, care este de fapt consumul real ? si mai sunt multe altele.....

 • Link la comentariu Joi, 28 Februarie 2013 23:55
  postat de ella

  Da e un lucru bun,sa se desfiinteze administratiile.Sa vedem atunci ce dezastru va fi pe la blocuri. Daca acum unele subsoluri arata ca o adevarata canalizare,cine seva mai implica in repararea subsolurilor,caci de sintem proprietari. OAMENIInu vor sa inteleaga ca daca stau la bloc ,trebuie sa aiba grija nu numai de casa ci si de scara blocului,de spatiul din jurul blocului,de subsol.Va fi un dezastru,parca prevad.Pacat ca rominul nostru este invatat sa i se bage in traista ,fara sa munceasca.Nu vad un tinar care sa sape in fata blocului si sa planteze un copac,sa dea cu lopata zapada din fata scarii,sa duca gunoiul la container ,nu sa/l arunce sub scara blocului.Cred ca ne mai trebuiesc niste sute de ani ca sa ne civilizam.Pacat ca aceasta zisa democratie a stricat acest popor.

 • Link la comentariu Joi, 28 Februarie 2013 21:13
  postat de victime

  multi nu stie, ca-sa produci energie termica trebuie in primul rind sa produci energie electrica ,iar ca-sa produci energie electrica i-ti trebuie contracte acesta e specificul cet galati . nu vad unde primaria le-ar putea avea apaterm e doar o capusa..acesta e specificul ei.

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare şi pot angaja răspunderea civilă şi/sau penală a autorului acestora.