Cancerul şi bolile de inimă ucid tot mai mulţi gălăţeni

Cancerul şi bolile de inimă ucid tot mai mulţi gălăţeni
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ciuda faptului că devenim din ce în ce mai puţini de la un an la altul, numărul gălăţenilor bolnavi este în continuă creştere. Principalele cauze de deces în judeţul Galaţi sunt bolile aparatului cardiovascular, diferitele tipuri de cancer şi bolile aparatului digestiv.

Conform raportului întocmit de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi pe anul 2012, dintre bolile aparatului digestiv, ciroza hepatică a înregistrat o creştere deosebită. Potrivit aceleiaşi surse, în cazul deceselor prin accidente, se constată o creştere îngrijorătoare a sinuciderilor şi a omuciderilor. Cauza de fond ar fi consumul exagerat de alcool.

Tuberculoza, în scădere, hepatita, în creştere

Dacă în urmă cu aproximativ zece ani judeţul nostru se afla printre primele în ţară în ceea ce priveşte numărul cazurilor de tuberculoză nou descoperite, situaţia s-a îmbunătăţit uşor de la un an la altul. Spre exemplu, dacă în anul 2008 numărul gălăţenilor diagnosticaţi cu TBC a fost de 669, în 2012 numărul cazurilor a scăzut la 490. Totuşi, trebuie să ţinem cont şi de scăderea numărului de gălăţeni din acest interval de timp. Aşa cum preciza dr. Marilena Tănase (coordonatorul tehnic al Programului Naţional de Control al TBC), însă, în acelaşi interval de timp a crescut proporţia pacienţilor depistaţi cu tuberculoză rezistentă la medicamente. Creşterea este cauzată, potrivit specialistului citat, de faptul că mulţi dintre pacienţii depistaţi întrerup tratamentul înainte de termen. Acest lucru duce la apariţia formelor de tuberculoză mult mai greu de tratat.

În ceea ce priveşte hepatita epidemică, în 2012 s-au înregistrat 112 cazuri noi, cu 60 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului 2011. Astfel, incidenţa este de 18,56 de cazuri noi la suta de mii de locuitori.

Spectrul cancerului, tot mai extins

La sfârşitul anului trecut, DSP Galaţi avea în evidenţă 14.143 bolnavi de cancer. Doar în anul 2012 au fost depistate 1.365 cazuri noi de tumori, ceea ce înseamnă o medie de 226,25 de cazuri noi la 100.000 de locuitori. Făcând o departajare între mediul urban şi cel rural, se poate observa că locuitorii oraşelor sunt mai predispuşi la a se îmbolnăvi de cancer, faţă de cei din mediul rural. Situaţia din Galaţi o reflectă pe cea întâlnită şi la nivel naţional. Faţă de media europeană, cifrele din România arată o situaţie mai pesimistă. Principalele probleme sunt atât lipsa de eficienţă a programelor destinate să depisteze din timp diversele tipuri de cancer, cât şi accesul încă scăzut al majorităţii pacienţilor la tratamente inovatoare sau de ultimă generaţie.

Boala civilizaţiei afectează zeci de mii de gălăţeni

Autorităţile sanitare locale aveau în evidenţă în anul 2012 un număr de 17.498 de bolnavi de diabet. Acest lucru înseamnă că la fiecare sută de mii de locuitori, aproape 2.900 suferă de diabet. Chiar şi în astfel de situaţii, însă, din raportul întocmit de DSP Galaţi reiese o scădere accentuată a numărului de cazuri noi de îmbolnăvire, acesta scăzând cu aproximativ 40 la sută faţă de anul 2007. Scăderea se reflectă şi în scăderea cu peste 54 la sută a noilor pacienţi insulino - dependenţi.

Citit 2399 ori Ultima modificare Vineri, 01 Martie 2013 15:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.