Incredibil! Carne în ciorba de la spital! Culpă administrativă sau accident?

Incredibil! Carne în ciorba de la spital! Culpă administrativă sau accident?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Incidentul a provocat un adevărat scandal, în urma căruia s-a concluzionat la unison: presa e de vină!


Un pacient al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi a fost la un pas să îşi piardă viaţa după ce personalul administrativ al unităţii sanitare a făcut, se pare, o greşeală de neconceput la experienţa lui în domeniu. Deşi conducerea Judeţeanului refuză să ofere detalii până la finalizarea anchetei interne, surse care au dorit să rămână anonime ne-au şoptit că unui bărbat în vârstă de 59 de ani, internat de mai bine de o săptămână în Secţia de Gastroenterologie, îi fusese servită, din greşeală, la masa de prânz, o farfurie de zeamă care conţinea, nici mai mult, nici mai puţin decât… carne.

Deşi, potrivit primelor informaţii, cantitatea era infimă – maxim 3 grame – stomacul pacientului a recţionat violent, dat fiind că se dezobişnuise pe perioada internării să mai digere astfel de alimente. În cele din urmă, medicii au reuşit să îl ajute pe bărbat să depăşească momentele critice, aplicându-i spălături stomacale, urmate de acelaşi tratament care şi-a dovedit eficienţa în cazul celorlalte sute de pacienţi internaţi: cure repetate de foame, dimineaţă, la prânz şi seara.

Firul incredibil al evenimentelor

Marţi, la orele prânzului, pacienţilor de la Gastroenterologie li s-a servit obişnuita zeamă rezultată din fierberea câtorva legume. Cei mai norocoşi au ajuns să mănânce şi pastele fierte în apă chioară de la felul doi. N-a fost, însă, şi cazul lui Vasile C, în vârstă de 59 de ani, din Măstăcani, care după mai multe linguri de lichid tulbure a început să simtă dureri insuportabile în zona abdominală. După ce l-au certat gospodăreşte pentru că a deranjat masa şi au râs de originile sale ţărăneşti, asistentele l-au dus pe pacient la Reanimare, unde i s-au aplicat spălăturile stomacale. Cum în cursul zilei de marţi masa se servea la ora 14,00, pe secţia de Gastroenterologie nu mai era, evident, niciun medic de serviciu.

Primele concluzii ale anchetei interne de la Judeţean indică faptul că nu bucătăresele au fost vinovate pentru că în zeama bărbatului au ajuns cele 3 grame de carne care i-au căzut greu la stomac. Cantitatea de carne era de fapt un gândac de bucătărie, suficient de negru şi cu un grad satisfăcător de dezvoltare fizică, în raport cu vârsta. Gândacul tocmai se urca pe peretele sălii de mese şi, dând peste un hop, a alunecat în zeama care i se servise lui Vasile C.

În ciuda eforturilor aproape disperate, medicii legişti nu au putut stabili, din păcate, dacă gângania se înecase în supă s-au dacă şi-a dat duhul trosnind între dinţii lui Vasile C. Nu s-a stabilit, încă, nici cum scăpase gândacul din Secţia de Neurochirurgie şi cum ajunsese cu trei etaje mai sus. Unul dintre pacienţii de la Neuro, operat recent de hernie de disc, a declarat sub protecţia anonimatului că pe gândac îl chema Doru şi că era un mascul docil şi care nu le crease pacienţilor probleme deosebite.

„Nu e vina nimănui. Bine că am scăpat cu viaţă!”

Măstăcăneanul Vasile C., ajunsese la spital din pricina unei ciroze hepatice pe care a căpătat-o în vremurile bune, când la farmacia din sat se mai dădea pe sub mână carmol la sticlă de 400 de ml. Surprinzător, Vasile nu s-a supărat pe cadrele medicale pentru necazurile prin care a trecut. Mai mult, susţine că nimeni nu e de vină pentru necazul cu gândacul.

„Nu ştiu de ce toată lumea îi acuză pe doctori că au greşit. Nu este adevărat şi nu e vina nimănui. De la un gândac nu trebuie să facem atâta scandal. Eu le sunt recunoscător pentru că au fost oameni cu mine. Mi-au spus chiar că mă aşteaptă cu şpaga până la pensie, că eu iau pe 28. Nu era datoria dumnealor să mă aştepte atât, dar uite că mai sunt doctori care se mai gândesc şi la pacient, nu doar la ei. Îmi pare rău că presa face caz numai de situaţiile urâte din spital”, spune Vasile C.

„N-a fost rea intenţie!”

Conducerea Spitalului Clinic de Urgenţă declară că personalul angajat nu are, practic, nicio vină în această situaţie, dat fiind faptul că gândacul creştea în saloane, nu în bucătărie. Drept e că nici bolnavii, mai ales cei aflaţi în faze terminale sau internaţi la Ortopedie – Traumatologie cu membre rupte, nu cooperează la păstrarea igienei şi refuză să măture în saloane şi să spele zilnic pe jos.

Cât despre absenţa uzuală a cărnii din meniul bolnavilor, conducerea Judeţeanului ne spune că este perfect justificată: în plin scandal al cărnii de cal, nu se cade să te joci cu sănătatea pacientului. Că una e să consumi alimente care au nechezat şi alta să înghiţi un biet gândac, cum era Doru, crescut oricum într-un mediu steril, de spital.

Ionică Fără Frică


Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă"

Citit 2351 ori Ultima modificare Vineri, 22 Martie 2013 20:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.