Jumătate din fântânile din judeţul Galaţi au apă nepotabilă. Află unde este situaţia cea mai gravă

Jumătate din fântânile din judeţul Galaţi au apă nepotabilă. Află unde este situaţia cea mai gravă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Patru copii din comunele Nicoreşti, Griviţa, Ghidigeni şi Măstăcani au avut nevoie de ajutor medical după ce s-au îmbolnăvit de methemoglobinemie acută infantilă (boală manifestată prin colorarea albastră-vineţie pielii, în cazuri grave putând duce la deces). Toate cele patru situaţii au fost depistate anul trecut. Printre altele, afecţiunea este cauzată de nitriţii prezenţi uneori în cantităţi prea mari în apa de consum, cum este şi cazul celor patru micuţi de mai sus. Pentru adulţi, consumul acestei ape nu este dăunător, organismul lor putând face faţă cantităţii mai mari de nitriţi.

Apa îmbuteliată, prea scumpă

Dintre cele 163 de fântâni şi puţuri forate care au fost verificate de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, anul trecut, 86 conţineau apă necorespunzătoare chimic pentru băut sau gătit, din cauza depăşirii nivelului maxim admis de nitriţi şi nitraţi. Fântânile au fost inscripţionate cu litera N cu vopsea neagră. „De asemenea, gravidele şi familiile care au copii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 1 ani au fost redirecţionate către alte surse de apă potabilă. Medicii de familie sunt informaţi despre această situaţie, şi le recomandă celor vizaţi să consume apă din alte surse. Problema este, însă că multe dintre aceste familii nu au posibilităţi materiale pentru achiziţionarea apei îmbuteliate”, explică directorul executiv al DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea.

În cazul altor 145 de probe, preluate tot din mediul rural, s-au descoperit bacterii şi microorganisme potenţial periculoase, motiv pentru care sursele respective de apă au trebuit dezinfectate.

Chimicale şi bacterii periculoase

Pe tot parcursul anului trecut, DSP Galaţi a prelevat un număr de 5.153 de probe de apă, atât din mediul rural, cât şi din cel urban. În cazul staţiilor de apă, dintre cele 4.688 de probe preluate din mediul urban, 57 au fost necorespunzătoare chimic prin depăşiri ale clorului rezidual liber şi 141 nu au corespuns bacteriologic. În satele şi comunele din judeţ, 47 de probe au fost necorespunzătoare bacteriologic, în vreme ce în 298 de situaţii s-a constatat depăşirea nivelului de fier, turbiditate şi amoniac. Medicii atrag atenţia că apa pe care o consumăm nu trebuie să aibă culoare, gust sau miros şi recomandă să evităm consumul de apă din surse de care nu putem fi siguri.

Citit 2517 ori Ultima modificare Joi, 28 Martie 2013 09:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.