Campanie VL "Monumentele Galaţiului": „Avântul” se dărâmă, „Progresul” rezistă eroic
Foto: Foto: Ana Beliu

Campanie VL "Monumentele Galaţiului": „Avântul” se dărâmă, „Progresul” rezistă eroic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cadrul campaniei de susţinere a monumentelor Galaţiului, ne oprim astăzi la două coloane monumentale, intitulate „Avântul” şi respectiv „Progresul”. „Ambele lucrări sunt monumente de for public, deoarece au caracter decorativ şi sunt amplasate în spaţii publice”, ne spune consilierul Marius Mitrof, de la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu. „Fiind pe domeniul public sau privat al municipiului Galaţi, ele se află în administrarea Primăriei Galaţi, care, potrivit art.10, alin.(1) din Legea nr.120 din 2006, are obligaţia să asigure protejarea şi punerea lor în valoare. Din nefericire, obligaţia, prin prevederile legii menţionate, a rămas fără substanţă, atâta timp cât însuşi actul normativ nu conţine şi elementele de coerciţie în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a acestei obligaţii”, mai afirmă consilierul.

„Avântul”, uitat la Complexul Francezi

Coloana „Avântul” este amplasată pe strada Regiment 11 Siret, în faţa fostului Complex Francezi, fiind realizată, în 1966, de sculptorul  Dorio Lazăr (n.20 aprilie 1922 la San Remo, Italia, d.2004). În volumul „Muzee şi monumente gălăţene”, semnat de Corneliu Stoica, Ion T. Dragomir şi Mihalache Brudiu, coloana monumentală „Avântul” este descrisă astfel: „Concepută ca o imensă coloană, desfăşurată în spaţiu sub forma unei  spirale alcătuită din volume geometrice, atât prin dinamismul liniei, cât şi prin materialul în care este realizată, ea se încadrează perfect în arhitectura modernă a cartierului, armonizându-se plăcut cu construcţiile din ambianţa sa”. Lucrarea s-a degradat odată cu Complexul Francezi, fiind acum doar o tristă amintire a ceea ce era acum 47 de ani, când a fost ridicată. L-am întrebat pe purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, dacă municipalitatea se va implica în refacerea ei. „Problema ţine şi de faptul că terenul fostului complex Francezi este acum privat. Noi am încercat să igienizăm zona, cu ajutorul Ecosal, şi ne-am lovit de acest aspect. Anul acesta s-au alocat fonduri pentru reabilitarea unui alt monument, aflat în suferinţă mai mare, cel al Eroilor, de lângă Teatrul Dramatic. Este posibil că până la finele lui 2013, cu sprijinul unor specialişti în domeniu, să refacem şi „Avântul”, însă, din păcate, la câţiva metri de el se află complexul despre care spuneam şi care arată jalnic”.

„Progresul” şi-a redobândit vizibilitatea

Cealaltă coloană monumentală, „Progresul”, amplasată în faţa fostului cinematograf „Ţiglina” (Acum Disco VIP 2000) a fost ridicată în 1966, de sculptorul Peter Balogh (n.1920), fiind concepută sub forma unei imense coloane care se înalţă pe verticală, având laturile placate cu travertin. Soarta ei a fost un pic mai bună, în sensul că prin recenta demolare a magazinelor ce-i obturau vizibilitatea, lucrarea este acum mai bine pusă în valoare. Însă o igienizare făcută profesionist tot se impune.

Am stat de vorbă cu câţiva gălăţeni întrebându-i dacă ştiu cum se numesc cele două lucrări şi ce părerea au despre ele. Când au auzit numele, tinerii au făcut ochii mari: „Poate că privindu-le, ar trebui să ne amintim prin ce am trecut şi să vedem unde am ajuns. Agricultura şi economia sunt la pământ acum”, declară Daniela, de 17 ani, care-şi bea cafeaua pe o bancă, lângă „Progresul”.

Un grup de elevi de la Emil Racoviţă” au recunoscut că, deşi trec zi de zi pe lângă „Avântul”, niciodată nu l-au privit cu atenţie: „Poate că atunci când a fost ridicat monumentul însemna ceva, însă la felul cum arată acum, nu mai înseamnă nimic”, spune Andreea, de 16 ani. 

„Protejarea unui monument de for public presupune adoptarea măsurilor de păstrare nealterată a operei de artă prin: conservare, întreţinerea periodică, repararea, restaurarea, asigurarea unui spaţiu adecvat de jur împrejurul monumentului care să nu permită publicului să îi aducă vreun prejudiciu”, mai afirmă consilierul Marius Mitrof. Or, în cazul „Avântului”, numai despre aşa ceva nu se poate vorbi…

Citit 4315 ori Ultima modificare Vineri, 31 Mai 2013 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.