Nina Cassian - Cetăţean de Onoare al Galaţiului

Nina Cassian - Cetăţean de Onoare al Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O cititoare din Israel, Felicia Pană Katz, vine cu o propunere interesantă, semnalată, de altfel, şi de ziarul nostru, în rubrica „Gălăţeni care au uimit lumea”: ”Ar fi frumos ca Nina Cassian, una dintre cele mai mari poete şi traducătoare pe care le-a dat România, să devină Cetăţean de onoare al municipiului Galaţi”, ne scrie cititoarea, argumentând: „Este născută la Galaţi, pe 27 noiembrie 1924. La New-York, unde trăieşte, se simte abandonată de toţi. Nu o va mai alina dacă, după nu ştiu câţi ani, vreun parc sau vreo staţie de autobuz se va numi Nina Cassian. De aceea, cred că i s-ar cuveni o recunoaştere acum. Nu cred că municipalitatea, oraşul, societatea scriitorilor din Galaţi, toţi reuniţi nu ar găsi o sumă să i se ofere o invitaţie şi un bilet de avion New-York Bucureşti. Pentru o mare personalitate gălăţeană ar trebui să se găsească bani, chiar dacă ar fi să facem subscripţie locală. Eu m-aş oferi ca prim donator. Este o istorie încă vie a literaturii române. O dezrădăcinată uitată de Uniunea Scriitorilor şi de toate editurile pentru care atât ea, cât şi tatăl său, I. Cassian Mătăsaru, au tradus din marile genii ale literaturii universale. Se dă titlul de Cetăţean de onoare chiar şi antrenorilor echipei de fotbal. Nina Cassian a făcut mult pentru litera tipărită. Merită toată recunoştinţa şi toată dragostea concetăţenilor ei. Haideţi să facem ceva. Singurii în care mai avem încredere în România sunt ziariştii. Puterea voastră este singura care mai poate mişca ceva. Chiar nu s-ar găsi nicio şcoală generală din tot municipiul care să-i poarte numele?”, ne scrie Felicia Pană Katz.

L-am întrebat pe Corneliu Antoniu, preşedintele Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România, dacă susţine această propunere: „Susţin cu bucurie ideea doamnei Felicia Pană Katz, pe care o şi cunosc, de altfel. Propunerea trebuie făcută Primăriei fie printr-o o fundaţie culturală fie prin noi, Filiala Sud-Est a Uniunii Scriitorilor, iar Primăria este cea care aprobă sau nu. Categoric, Nina Cassian merită să primească acest titlu şi vom face demersuri în acest sens”, ne-a mai declarat preşedintele filialei.

Să o ţină Dumnezeu sănătoasă pe Nina Cassian şi să găsim, la nivel local, soluţii pentru ca marea poetă să primească recunoaşterea cuvenită, cât mai curând.

Citit 2240 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Iunie 2013 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.