Ce facem cu vecinii certaţi cu curăţenia?

Ce facem cu vecinii certaţi cu curăţenia?
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* La Direcţia de Sănătate Publică ajung, lunar, în jur de zece sesizări privind murdăria în care stau locatarii de bloc * Autorităţile pot interveni doar în anumite condiţii


Să ai un vecin certat cu liniştea pare nimica toată pe lângă situaţia în care locuieşti în acelaşi bloc cu cineva certat cu curăţenia. Lunar, Direcţia de Sănătate Publică primeşte în medie zece reclamaţii de acest gen, numai din municipiul Galaţi. În medie o dată pe an, municipalitatea intervine, la rândul său, în cazurile extreme. Totuşi, mizeria care ajunge să-i deranjeze pe colocatarii de pe palier e uneori mai greu de îndepărtat decât şi-ar fi imaginat vreodată o gospodină.

Cadavre de pisici şi mormane de gunoi

Asta au simţit-o pe propria piele vecinii unei femei în vârstă de 75 de ani, care locuieşte în blocul B4 din Micro 17. Fiul femeii este stabilit în altă localitate, aşa că bătrâna a trebuit să-şi poarte singură de grijă. Cum face asta, vecinii povestesc cel mai bine. „De luni bune, femeia creşte în apartament un număr foarte mare de pisici şi câini. Mizeria e de nedescris, un focar de infecţie. Ca să nu mai spun de cadavrele de pisici care emană un miros pestilenţial! În urmă cu ceva timp, femeia a fost internată în spital şi a lăsat cheia cuiva din bloc, aşa am văzut ce e înăuntru”, ne semnala, recent, domnul Lucian Buruiană, unul dintre vecinii femeii. Acesta a reuşit să fotografieze, din prag, dezastrul din apartament şi ne-a trimis şi nouă imaginea alăturată.

Administratorul asociaţiei spune că a făcut sesizări la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi la Primăria Galaţi, cerând, în acelaşi timp, ajutor pentru a face curat. Până la procesarea cererii de către autorităţi, vecinii au reuşit într-un final să-l găsească pe fiul femeii, care a adus muncitori să cureţe apartamentul. „S-au strâns cinci containere de gunoi, era dezastru acolo, au găsit pisici moarte în frigider”, ne-a povestit, ulterior, domnul Buruiană.

Acordul proprietarului e sfânt

Vecinii au răsuflat uşuraţi că au scăpat de focarul de infecţie. Dacă ar fi aşteptat însă intervenţia autorităţilor, probabil că lucrurile nu ar fi decurs atât de lesne. Asta pentru că autorităţile nu pot intra cu una, cu două în bătătura omului. Pentru a aduce Ecosalul să strângă mizeria, municipalitatea ar fi trebuit să aibă şi acordul proprietarului, nu doar sesizarea vecinilor.

Nici DSP-ul nu are acces mai uşor. „Dacă primim o sesizare de acest gen, iar proprietarul ne permite accesul în casă, noi facem constatarea”, ne-a explicat şi directorul DSP Galaţi, Valentin Boldea. „Dacă se confirmă, îi atragem atenţia proprietarului că trebuie să se apuce de curăţenie, termenul de remediere fiind o lună”. În peste un sfert dintre cazuri, inspectorii sanitari nici măcar nu sunt primiţi în apartament de către cei vizaţi de reclamaţie. De altfel, niciuna dintre sesizările primite anul acesta nu s-a finalizat cu amendă, fie pentru că oamenii au catadicsit într-un final să adune gunoiul, fie tocmai pentru că inspectorii nu au fost lăsaţi să constate problema.

În cazurile sociale, procedură diferită

Mai există însă o posibilitate, ca persoana vizată să fie un caz social sau medical, fără rude. Dacă există această bănuială, DSP-ul înştiinţează oficial asociaţia de proprietari şi Primăria. Municipalitatea va dispune o anchetă socială şi doar în urma raportului care confirmă cazul social pot interveni lucrătorii de la Ecosal. Şi nu oricum, ci însoţiţi de Poliţie, pentru a garanta siguranţa bunurilor proprietarului. Nu aşa este însă şi cazul proprietarei din Micro 17, al cărei fiu nu s-a interesat de soarta femeii decât în ceasul al doisprezecelea.

Citit 17747 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Septembrie 2013 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.