Investiţie de 1,3 milioane de euro la Spitalul Judeţean Galaţi

Investiţie de 1,3 milioane de euro la Spitalul Judeţean Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul va costa Consiliul Judeţului Galaţi aproximativ 5.700.000 de lei, bani eşalonaţi pe parcursul a patru ani * Cu toată modernizarea centralei, atmosfera se va încălzi cum trebuie abia după ce vor fi schimbate şi ferestrele de la saloane


„Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi funcţionează independent de restul oraşului. Investiţia este necesară deoarece cazanele actuale datează încă din timpul construcţiei spitalului (41 de ani – n.r.). La cererea de oferte postată pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) au răspuns cinci participanţi, urmând ca firma care oferă cel mai mic preţ să fie numită câştigătoare”, a declarat juristul Alina Nicolau, şef Serviciu tehnic - administrativ din cadrul spitalului. Deşi firma câştigătoare trebuia să fie numită până la sfârşitul lunii septembrie, Spitalul judeţean a cerut o amânare de 25 de zile a "termenului de transmitere a rezultatului procedurii către ofertanţi", se arată în documentul postat pe SEAP. Conducerea spitalului a motivat această amânare prin "numărul mare de documente de eligibilitate, devize şi fişe tehnice ce necesită a fi verificate în amănunt şi prin existenţa în stadiul de verificare şi a altor proceduri de achiziţie lucrări".

Lucrare în paralel

Modernizarea centralei termice şi a instalaţiilor adiacente nu ar fi însă utilă şi fără schimbarea instalaţiei de ţevi şi conducte, veche şi ea, pe alocuri, de când spitalul. În urmă cu aproximativ doi ani, au început, tot cu bani de la Consiliul Judeţului Galaţi, lucrările de reabilitare a conductelor purtătoare de fluide. Investiţia a costat 9.700.000 de lei şi este programată să se încheie peste trei ani.

Instalaţie nouă la ferestre vechi

Aproximativ jumătate din totalul celor 28 de secţii cu paturi din cadrul Spitalului Judeţean sunt încă nemodernizate. Acest lucru înseamnă că în ciuda unei centrale termice şi a unor conducte noi, mare parte din căldura ajunsă în saloanele secţiilor nemodernizate se va pierde din cauza tâmplăriei vechi a ferestrelor şi a termoizolaţiei deficitare. „Există şi aici planuri pentru modernizarea restului de secţii. Sperăm să obţinem bani atât de la autorităţi, cât şi din donaţii, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul pavilioanelor deja modernizate. Doar în cazul secţiei Oftalmologie, spre exemplu, estimarea investiţiei este de 1.600.000 de lei. Noi estimăm că şi restul secţiilor vor fi reabilitate pe parcursul următorilor cinci ani”, adaugă Alina Nicolau.

Ce presupune modernizarea

Detaliat, modernizarea centralei termice a spitalului presupune montarea unui cazan de apă caldă, montarea de schimbătoare de căldură, realizarea unui sistem de decantare şi filtrare a returului de apă încălzită, realizarea unui sistem integrat de reglare şi automatizare, înlocuirea, repararea şi completarea instalaţiilor termomecanice, izolarea termică şi marcarea corespunzătoare a instalaţiilor hidraulice, reabilitarea instalaţiei electrice, igienizarea spaţiului, amenajarea spaţiului tehnic şi a unui grup sanitar. „Modernizarea pompelor de recirculare presupune înlocuirea grupurilor de pompare a apei reci, a agentului termic, condensului şi apei uzate, igienizarea spaţiilor şi înlocuirea circuitelor şi tablourilor de alimentare cu energie electrică”, se arată în caietul de sarcini al lucrării. Nu în ultimul rând, investiţia prevede şi realizarea unui sistem de hidranţi exteriori cu crearea de trasee şi terminale aferente, montarea de grupuri de pompare şi cuplarea lor la circuitul de apă. 

Citit 2996 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Octombrie 2013 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.