"Cutremurologul" începutului de mileniu revine/ Ce îl împiedică pe Vergil Hâncu să prezică viitorul mare cutremur
Foto: Foto: Vasile Caburgan

"Cutremurologul" începutului de mileniu revine/ Ce îl împiedică pe Vergil Hâncu să prezică viitorul mare cutremur
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ani de zile în care a păstrat tăcerea şi s-a dedicat muncii de cercetare, Vergil Hâncu iese din nou la rampă, de data aceasta cu un mesaj pentru gălăţeni. Venit la redacţia „Vieţii libere”, celebrul „cutremurolog” spune că poate prezice cu exactitate când va avea loc următorul cutremur mare cu epicentrul în zona Vrancea.

Tot ceea ce îi lipseşte pentru a-şi pune planul în aplicare este finanţarea necesară pentru a construi un predictograf, dispozitiv care, în opinia sa, poate anunţa în timp util un seism periculos. „Singurul predictograf existent se află în momentul de faţă în posesia mea. Aparatul a fost construit de mine la Universitatea „Transilvania” din Braşov, pe parcursul a trei contracte de cercetare care mi-au fost oferite, încă din anii ’70 ai secolului trecut. Dispozitivul are însă nevoie de unele materiale speciale pentru a deveni funcţional, iar problema mea în momentul de faţă este reprezentată de banii pentru a cumpăra aceste materiale. Oricum, sunt sigur că aceasta este cea mai ieftină metodă prin care pot fi salvate mii de vieţi, în cazul unui seism mare. Practic, dacă un predictograf ar fi instalat în zona Vrancea, spre exemplu, oamenii ar putea afla despre producerea unui cutremur chiar şi cu câteva ore înainte, ceea ce ar duce la evitarea unui dezastru. Tot din cauza lipsei banilor, nu pot să instalez predictograful nici la Izvoarele. Vreau ca această disciplină să nu mai fie un mister. Predicţia este posibilă, doar că factorii de decizie nu vor să audă”, spune Vergil Hâncu.

Zeci de cutremure prevăzute

În sprijinul afirmaţiilor sale, profesorul Hâncu a adus şi o broşură în limba engleză, carte pe care a publicat-o anul acesta. „În paginile studiului se poate vedea detaliat care este principiul în baza căruia funcţionează predictograful. Cu ajutorul dispozitivului am reuşit să prezic atât peste 30 de cutremure cu magnitudinea cuprinsă între 3,5 şi 5,5 grade pe scara Richter, cât şi unele seisme care au depăşit 6 grade Richter, în Turcia şi Statele Unite ale Americii. Problema este că sănătatea mea este din ce în ce mai şubredă, de la zi la zi, şi nu ştiu câtă răbdare va mai avea timpul cu mine”, mai spune profesorul, în vârstă acum de 82 de ani.

Scrisoare de la Obama

La începutul broşurii a fost reprodusă scrisoarea pe care Vergil Hâncu a primit-o pe 20 noiembrie anul trecut din partea Administraţiei Prezidenţiale de la Casa Albă. În misivă, care poartă semnătura lui Barack Obama, se arată faptul că oficialii de la Washington apreciază preocupările ştiinţifice ale profesorului român şi îl încurajează să meargă pe aceeaşi linie de cercetare.

Cine este Vergil Hâncu

Din CV-ul său oficial, reiese că Vergil Hâncu este absolvent al Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, secţia matematică-fizică, promoţia 1985. Timp de şase ani a predat la Universitatea „Transilvania” Braşov, de unde a plecat în anul 1988 la un congres ştiinţific în Germania. La scurt timp, fără a se mai întoarce în ţară, a traversat oceanul şi s-a stabilit în SUA, unde a fost angajat ca laborant-cercetător în cadrul Laboratorului de cercetări astrogravitaţionale din cadrul Universităţii California din Long Beach, lângă Los Angeles.

La sfârşitul lui 1999, profesorul Hâncu a apărut la mai multe televiziuni, la ore de maximă audienţă, prezicând că pe 15 ianuarie 2000 România va fi serios afectată de un cutremur foarte mare. Apariţiile sale au mai durat o perioadă, deşi cutremurul prezis nu a avut loc nici atunci şi nici în anii care au urmat.

Citit 5298 ori Ultima modificare Duminică, 03 Noiembrie 2013 16:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.