Zece angajaţi la negru, găsiţi marţi la un control al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Zece angajaţi la negru, găsiţi marţi la un control al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai multe centre de colectare fier vechi, câteva firme de construcţii metalice, o firmă de transport şi un service auto din municipiul Galaţi au primit, ieri, vizita inspectorilor de muncă, dar şi a jandarmilor şi a poliţiştilor de la Investigare Fraude.

Doar într-o jumătate de zi, cât a durat verificarea la cele 14 firme, echipele mixte au găsit nu mai puţin de zece persoane care au declarat că nu au contract de muncă. Patru dintre acestea se aflau la o singură firmă. Oamenii în cauză au aflat cu stupoare că nu doar patronii sunt pasibili de o amendă între 10.000 şi 20.000 de lei, ci, conform legii, şi ei pot fi sancţionaţi cu o sumă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. Asta deoarece nu au anunţat ITM-ul că patronii nu vor să le încheie contract de muncă.

Că angajaţii nu îşi cunosc drepturile şi obligaţiile a demonstrat-o şi un tânăr care primea fier la un centru de colectare de pe Coşbuc. Atunci când inspectorii l-au întrebat dacă a semnat un contract de muncă şi dacă a primit un exemplar de la patron, a fost încurcat şi era gata să nege, însă verificările pe loc în baza Revisal au arătat că acest contract există.

Nici condiţiile de muncă într-un astfel de centru nu sunt cele ideale. La un punct de lucru unde se cumpără fier vechi, o baracă din beton, aflată în construcţie, ţine loc şi de bucătărie, şi de departament contabil. Claie peste grămadă, pe o masă minusculă sunt înghesuite o caserolă, o pâine ruptă şi vreo două calculatoare de buzunar. Nici vorbă de scaun, există doar un carton pe jos.

Inspectorii de muncă au urmărit să controleze şi condiţiile de muncă, precum şi modul de aplicare a modificărilor din Legea zilierilor, conform cărora zilierii nu mai pot fi solicitaţi la manipularea materialelor. Rezultatele controlului organizat de ITM împreună cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie - Serviciul de Investigare Fraude şi cu Jandarmeria Galaţi vor fi centralizate abia în perioada următoare.

Citit 2222 ori Ultima modificare Marți, 12 Noiembrie 2013 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.