Plângere penală împotriva fostei conduceri a Spitalului "Anton Cincu" Tecuci

Plângere penală împotriva fostei conduceri a Spitalului "Anton Cincu" Tecuci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Angajaţii şi-au primit salariile restante, iar autorităţile au acţionat în instanţă firma prahoveană Sanomed


După o criză care s-a întins pe mai mult de o lună şi care a fost la un pas de a degenera într-o grevă generală a angajaţilor, situaţia de la Spitalul Municipal "Anton Cincu" Tecuci a fost, pentru moment, detensionată. Conducerea unităţii sanitare a reuşit să găsească fonduri pentru plata salariilor pe lunile octombrie şi noiembrie. Problema financiară de fond rămâne însă, soluţionarea ei fiind aşteptată acum în instanţa de judecată.

Externalizare de formă

În decembrie 2009, doctorul Dragoş Teodoru, managerul de atunci al spitalului, a încheiat un contract de asociere investiţională cu firma Sanomed S.A.. Asocierea investiţională presupunea externalizarea laboratorului spitalului, împreună cu personalul aferent, către clinica privată.

Externalizarea a avut loc mai mult de formă însă, personalul nefiind preluat conform contractului, susţine actuala conducere. Mai mult, clauzele care însoţeau contractul erau total în defavoarea spitalului. "Pe lângă faptul că acel contract era foarte dezavantajos pentru instituţie, nu a fost detaşat nici personalul din laboratorul spitalului, aşa cum ar fi trebuit.

În urma controlului Ministerului Sănătăţii, care a avut loc în urmă cu două săptămâni, ancheta s-a extins şi asupra altor persoane, care aveau atunci putere de decizie. Din aceste considerente, am făcut o sesizare penală împotriva fostei conduceri a spitalului", a explicat ing. Teodor Negru, managerul spitalului.

Firma Sanomed, luată în vizor

Cu sediul declarat în comuna Cornu, judeţul Prahova, clinica Sanomed este şi ea acuzată de către autorităţile tecucene pentru situaţia în care a ajuns în prezent spitalul. "Pe fondul multiplelor sesizări cu privire la neregulile care aveau loc la Spitalul "Anton Cincu", primarul Tecuciului a dispus la finalul anului 2012 o expertiză extrajudiciară. Pe baza a ceea ce am depistat în urma acestui control, am sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a dispune cercetări şi a audia părţile implicate în conflict. Spitalul a intentat de asemenea o acţiune în civil împotriva societăţii Sanomed, pentru rezilierea contractului de asociere investiţională încheiat între fosta conducere a spitalului şi laboratorul Sanomed. Consider că acest contract este total dezavantajos pentru spital şi, prin acţiunea în instanţă, urmărim, pe lângă rezilierea contratului, şi recuperarea unei daune de peste 500.000 de lei, reprezentând salariile neachitate ale personalului din laboratorul spitalului pe tot anul 2012", a declarat Daniel Ţuchel, primarul municipiului Tecuci.

Cum se apără fosta conducere

Contactat telefonic, doctorul Dragoş Teodoru a afirmat că asocierea investiţională a fost legală. "Din punctul meu de vedere, contractul încheiat între Spitalul "Anton Cincu" şi laboratorul Sanomed a fost profitabil pentru instituţia tecuceană. În perioada în care am fost manager, spitalul a pus la dispoziţie spaţiul şi personalul, în vreme ce laboratorul Sanomed a venit cu aparatura, reactivii de laborator, precum şi cu renovarea spaţiului. De asemenea, tot ei s-au ocupat şi de certificare. În lipsa unei astfel de asocieri, nu am fi putut să încheiem un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, deoarece fondurile spitalului sau cele puse la dispoziţie de municipalitate nu erau suficiente pentru achiziţionarea de aparatură şi alte materiale de laborator. Când contractul de asociere a fost încheiat, la sfârşitul lui 2009, el a fost aprobat atât de comitetul director al spitalului, cât şi de liderii de sindicate", a explicat Dragoş Teodoru.

Nereguli descoperite şi de către DSP Galaţi

La controlul efectuat de Ministerul Sănătăţii în urmă cu două săptămâni a luat parte şi o comisie a Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Chiar dacă ministerul nu a făcut încă publice rezultatele anchetei, DSP Galaţi a explicat o parte dintre neregulile descoperite.

Pentru toată perioada anului 2012, conducerea spitalului a raportat doar trei cazuri de infecţii nosocomiale (îmbolnăviri provocate de virusuri sau bacterii, în timp ce pacienţii sunt deja internaţi). Raportarea nu respectă însă realitatea, potrivit autorităţilor. "Trei cazuri într-un an, în condiţiile unui spital precum cel din Tecuci, înseamnă o medie cu mult sub cea mondială. Ştim foarte bine, însă, faptul că nivelul de dotare şi condiţiile din spitalele româneşti nu se pot compara cu cele din ţările dezvoltate", a spus directorul DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea.

În urma verificării foilor de observaţie, membrii comisiei au mai constatat o incorectitudine. "A reieşit faptul că medicamente cumpărate de către pacienţi în momentul internării figurau şi în condica de eliberare din farmacia spitalului. Acest lucru înseamnă practic o dublă raportare", mai spune şeful DSP Galaţi.

Cine este Sanomed

Conform site-ului companiei, clinica medicală Sanomed este unul dintre principalii furnizori de servicii medicale din România. „Un segment pe care compania l-a dezvoltat foarte bine în ultimii ani este medicina muncii, pe care îl oferă tuturor companiilor, indiferent de mărime sau număr de angajaţi. În prezent, portofoliul de clienţi cuprinde peste 300 de firme de stat şi private. Laboratorul de analize medicale Sanomed garantează efectuarea a peste 800 de analize paraclinice de o acurateţe şi promptitudine ireproşabile, se mai arată pe site-ul companiei.

Clinica Sanomed a avut probleme similare şi la Botoşani. Acolo, conducerea Spitalului judeţean s-a judecat cu clinica pentru plata salariilor angajaţilor spitalului, dar şi pentru a anula contractul păgubos cu firma.

Citit 1382 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Decembrie 2013 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.