Inundaţiile din 11 septembrie 2013 / Cea mai mare tragedie din ultimii 30 de ani (FOTO)

Inundaţiile din 11 septembrie 2013 / Cea mai mare tragedie din ultimii 30 de ani (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

11 septembrie 2013. O zi care a început ca oricare alta pentru locuitorii judeţului Galaţi. O zi despre care nimeni nu a bănuit că va rămâne în memoria tuturor drept cea mai dramatică din viaţa a mii de suflete. O tragedie comparabilă cu cea trăită de americani în 2001.

Noaptea de 11 septembrie avea să fie şi ultima pentru nouă oameni din Cuca, Cudalbi, Costache Negri, Pechea şi Griviţa. Sute de case au fost reduse la mormane de moloz în doar câteva ore, iar mii de oameni au trecut, la propriu, pe lângă moarte.

Inundaţiile au afectat 39 de localităţi, au fost evacuate  8.265 de persoane, au fost salvaţi 227 de oameni, au fost inundate 3.443 de locuinţe, alte 71 de case au fost distruse în totalitate, s-au înregistrat 7.700 de animale moarte, alte 752 fiind salvate. În urma bilanţului s-a constatat că au fost avariate 747 de poduri şi podeţe, au fost inundate 828 de curţi şi grădini, 3.947 de hectare de suprafeţe agricole, 770 de hectare de păşune, 150 de hectare de pădure. În ceea ce priveşte căile de comunicaţie, au fost afectate, pe diferite segmente, DN 25 şi DN 26, 11 drumuri judeţene, şase drumuri comunale, 25 de drumuri săteşti şi un segment de cale ferată.

Acesta este bilanţul unei nopţi de calvar. Este cel mai dramatic episod petrecut în România în ultimii 30 de ani, măsurat în mii de metri cubi de apă. Totul s-a întâmplat la doar câţiva zeci de kilometri de Galaţi.

Cudalbi - Copil de opt ani luat de ape

Sute de oameni s-au trezit pur şi simplu sub ape. Unii au reuşit să fugă din calea puhoaielor, dar casele le-au fost distruse. Noaptea de 11 septembrie va rămâne cea mai neagră pentru familia Pâslaru. Ecaterina şi Grigore Pâslaru şi-au pierdut atunci singurul copil, o fetiţă de opt ani. Bianca a fost pur şi simplu smulsă din braţele tatălui său de apele învolburate care au cuprins comuna. Durerea lor a fost strigată ore în şir, iar speranţa nu a murit decât în clipa în care au aflat că trupul  Biancăi a fost găsit fără suflare, la câţiva kilometri depărtare.

Oamenii din Cudalbi nu au avut puterea să le fie aproape celor doi părinţi. Îşi trăiau propriile lor drame. Apele le-au distrus şi lor casele şi bunurile agonisite după ani de muncă, le-au omorât animalele şi i-au lăsat fără nimic, în pragul iernii. În această localitate au fost evacuate 2.720 de persoane, iar 1.100 de locuinţe au fost inundate.

Cuca - Disperare şi case distruse

Lacrimi şi disperare au fost şi la Cuca, localitate în care apa a luat tribut trei vieţi. După ce a trecut potopul, indiferent ce vârstă avea cel întrebat, primeai un singur răspuns: ”Bine că am scăpat cu viaţă”. Cei mai în vârstă nu uitau să precizeze nici faptul că nu au văzut atâta apă niciodată. La Cuca au fost inundate peste 60 de case, unele dintre ele fiind distruse. În această localitate au fost şi oameni norocoşi, care au rămas în viaţă datorită faptului că au plecat la copii, la oraş, chiar în seara zilei de 11 septembrie. Aceşti oameni au fost însă cei mai năpăstuiţi în ceea ce priveşte pagubele materiale.

Lupele - Satul inundat şi uitat de lume

Viitura nu a ratat nici satul Lupele, aflat la doar trei kilometri de Pechea. În urma potopului, cele doar 20 de case care compun satul au fost distruse, iar 30 de bătrâni încearcă încă să găsească un sens al existenţei lor pe mai departe. Unii dintre ei s-au salvat ţinându-se de gratiile de la geamuri. Primii care au reuşit să ajungă în sat au fost militarii. Le-au adus oamenilor mâncare şi apă potabilă. După aproape o săptămână de la viitură, în sat era ca şi cum apa ar fi trecut cu doar câteva ore înainte. Bătrânii nu au avut puterea să îşi cureţe singuri casele şi au aşteptat ajutoare. Niciunul însă nu a reproşat nimic nimănui. Nici primarului comunei Pechea, că nu le-a făcut drum, ca să se poată ajunge la ei, nici Divinităţii, că i-a pus la grea încercare. Ba mai mult, au considerat că alţii au fost mult mai greu încercaţi de ape, motiv pentru care nu au cerut nici măcar o clipă ajutor, ci au aşteptat să le vină şi lor rândul.

Măcişeni - Locul unde apa a lovit de două ori

Viitura nu a ocolit nici localitatea Măcişeni, sat aflat în componenţa comunei Corni. Oamenii de aici au trăit coşmarul de două ori. După noaptea de 11 septembrie, localnicii s-au apucat să-şi cureţe casele. Au scos tone de nămol şi au încercat să-şi mai salveze din bunuri. Din păcate, însă, munca lor a fost în zadar. Pe 12 septembrie, tot noaptea, viitura a lovit din nou. Munca oamenilor a fost pentru a doua oară distrusă. Localnicii ne-au povestit atunci că apa a fost şi mai mare în a doua noapte.

Astfel, pe 13 septembrie, oamenii din Măcişeni au luat-o de la capăt, înarmaţi cu lopeţi, mături şi roabe. Le-au venit în ajutor cei care au scăpat din calea apei şi rudele de la oraş. Ajutorul însă nu le-a putut recupera avuţia strânsă o viaţă.

Pompierii gălăţeni au salvat sute de vieţi la Costache Negri

Cele mai dramatice scene s-au petrecut în comuna Costache Negri. Zeci de oameni au fost salvaţi din calea apelor de pompieri. Asiguraţi doar cu funii, pompierii gălăţeni au intrat în torenţi pentru a salva vieţi. Nu s-au gândit nicio clipă la propria lor viaţă. Strigătele de ajutor ale oamenilor aflaţi în necaz au fost suficiente pentru ca salvatorii să uite de pericol şi să facă tot posibilul să-i ajute.

Citit 3826 ori Ultima modificare Joi, 02 Ianuarie 2014 22:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.