ALERTĂ MEDICALĂ/ Creştere explozivă a cazurilor de cancer la Galaţi

ALERTĂ MEDICALĂ/ Creştere explozivă a cazurilor de cancer la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De la un an la altul, numărul cazurilor nou diagnosticate de cancer în judeţul Galaţi a crescut cu aproape 20 la sută * Medicii au identificat de două ori mai multe bolnave cu cancer la sân şi paciente cu tumori maligne ale colului uterin * În tot acest timp, autorităţile nu au pus încă la punct o metodă eficientă prin care teribila boală să poată fi diagnosticată din timp


Când vine vorba de cauzele care duc la apariţia cancerului, medicii intră, cel mai adesea, în domeniul presupunerilor. Alimentaţia nesănătoasă, fumatul, lipsa de mişcare, obezitatea. consumul exagerat de alcool, poluarea din aer, stresul şi cauzele genetice sunt doar cele mai des întâlnite motive care se presupune că determină mutaţii ale celulelor şi înmulţirea necontrolată a acestora. Dincolo de bănuieli, rămâne suferinţa bolnavilor şi a familiilor acestora, indiferenţa unei bune părţi dintre cei încă sănătoşi şi lipsa de soluţii a unui sistem sanitar croit parcă doar pentru a înghiţi lunar bani din buzunarele celor asiguraţi.

Sute de cazuri de mutilare

Dacă în 2012 medicii din spitalele gălăţene un diagnosticat 108 femei cu cancer mamar, anul trecut numărul gălăţencelor care au aflat că suferă de teribila boală s-a ridicat la 225. Situaţia este cât se poate de îngrijorătoare, mai ales că dublarea numărului de cazuri depistate nu a fost determinată de un program de screening. “2013 a fost pentru Galaţi un an mai prost în ceea ce priveşte numărul de persoane care au aflat că suferă de cancer. La fel ca alte tipuri de cancer care apar mai des, şi tumorile maligne mamare pot fi depistate în stadii incipiente, atunci când rata de vindecare este mult mai mare. Cancerul mamar, cel de col uterin, cel de prostată şi cel colorectal pot fi destul de uşor depistate în forme precoce. Din acest motiv, cred că e necesară implementarea cât mai rapidă a programelor naţionale de screening. O boală depistată din timp înseamnă costuri mai mici, dar şi un tratament mai uşor de suportat de către bolnav, mai puţină suferinţă şi o speranţă mai mare de vindecare”, explică dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Deşi poate afecta şi femeile tinere, cancerul de sân apare cu precădere la femeile trecute de 50 de ani. Alături de chimioterapie şi radioterapie, tratamentul acestui tip de tumoare malignă este şi chirurgical, ducând la extirparea (înlăturarea) unei porţiuni sau chiar a întregului sân, dacă boala a avut timp să se extindă prea mult. Dacă în România marea majoritate a femeilor privesc această boală ca pe un stigmat (situaţie dezonorantă, ruşinoasă – n.a.), şi refuză să vorbească despre suferinţa lor, în Europa Occidentală şi în SUA sunt duse adevărate campanii mediatice pentru schimbarea mentalităţilor, atât în cazul pacientelor, cât şi al restului populaţiei.

Fruntaşi într-un clasament nedorit

Ca urmare a faptului că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) situa România pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de cazuri nou depistate şi mortalitatea provocată de cancerul de col uterin, în a doua jumătate a lui 2012 autorităţile anunţau începerea Programului naţional de screening. După doar câteva luni de la debut iniţiativa a căzut însă în uitare. Pe tot parcursul anului 2013, banii alocaţi au fost foarte puţini spre deloc, motiv pentru care programul a funcţionat la limita de avarie. Drept rezultat, la început de 2014 ne găsim tot în fruntea ruşinosului clasament. Mai mult, dacă în 2012 în Galaţi au fost depistate 45 de noi cazuri, anul trecut s-a ajuns la 84 de îmbolnăviri.

Potrivit dr. Dragoş Soloviov, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea “Buna Vestire” Galaţi, “cancerul de col uterin poate fi depistat foarte precis cu un simplu test Papanicolau”. În primele stadii, boala este tratabilă aproape în totalitate. Din păcate însă, pentru că la început nu există simptome, multe femei ajung la medic abia atunci când este prea târziu. Tinerele care au început viaţa sexuală la o vârstă precoce, cele care au parteneri sexuali multipli şi cele care au avut mai mult de cinci sarcini de-a lungul timpului sunt cele mai predispuse la a dezvolta astfel de tumori.

Creştere pe toată linia

Majoritatea celor îmbolnăviţi de cancer anul trecut provin din mediul urban. În privinţa cancerului de piele, numărul de îmbolnăviri a crescut de la 74 în 2012, la 109 în 2013. Expunerea prelungită la soare în timpul verii pare să fie principala cauză de îmbolnăvire. La cancerul colorectal, numărul de îmbolnăviri a crescut de la 203 la 218. Nici bărbaţii nu sunt feriţi de flagel, 112 gălăţeni fiind depistaţi cu cancer de prostată. În 2012, fuseseră diagnosticaţi cu această boală alţi 91 de bărbaţi.

Cele mai periculoase

Analizând ratele de mortalitate pentru anii 2012 şi 2013, pe primul loc s-au situat decesele la tumori maligne ale aparatului digestiv, ale aparatului respirator şi ale aparatului genital feminin, iar în ceea ce priveşte încadrarea pe grupe de vârstă, cea mai ridicată rată se înregistrează la 60 – 79 ani. Rata mortalităţii pe sexe este semnificativ mai mare la bărbaţi decât la femei.

“La bărbaţi, pe primul loc la mortalitate prin cancer se situează cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal, de prostată, de stomac, vezică biliară şi bolile maligne de sistem. La femei, prima cauză de deces prin tumorile maligne este cancerul mamar, urmat, ca frecvenţă, de tumorile maligne ale aparatului genital (col uterin, corp uterin, ovar), de cancerele colorectal, bronhopulmonar şi de bolile maligne de sistem”, se arată într-un comunicat al Compartimentul Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii din cadrul DSP Galaţi.

Luna de prevenire

Potrivit unui raport mondial publicat la începutul acestei luni, cancerul va continua să se extindă în lume, în special în ţările în dezvoltare, cu aproape 22 de milioane de noi cazuri pe an estimate în 2030, faţă de 14 milioane în 2012. În pofida progreselor majore în tratamentele propuse, numărul deceselor ar urma să crească, trecând de la 8,2 milioane în 2012 la 13 milioane în 2030. Potrivit aceluiaşi document făcut public de OMS, “mai mult de jumătate din tipurile de cancer ar putea fi evitate dacă ar fi aplicate corect cunoştinţele actuale”. “Ţările cu venituri mici şi medii sunt (cum este şi cazul României – n.r.), incontestabil, cele mai afectate, întrucât multe dintre ele sunt prost echipate pentru a face faţă acestei creşteri”, subliniază Margaret Chan, director general al OMS. În luna februarie, în România se celebrează Luna Naţională de Prevenire a Cancerului. Evenimentul are ca scop sensibilizarea populaţiei asupra cancerului şi a modalităţilor prin care acesta poate fi prevenit.

Citit 5981 ori Ultima modificare Marți, 11 Februarie 2014 00:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.