În tinda Bisericii "Cuvioasa Parascheva" Lieşti/ Atelierul de icoană - fortăreaţă a credinţei
Foto: Foto: Arhiva Parohiei Lieşti

În tinda Bisericii "Cuvioasa Parascheva" Lieşti/ Atelierul de icoană - fortăreaţă a credinţei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În tinda Bisericii „Cuvioasa Parascheva” din comuna Lieşti, judeţul Galaţi, an de an, câteva zeci de copii învaţă să picteze chipuri de icoană, în cadrul Clubului de pictură bizantină, condus de profesorul Ioniţă Bebea, de la Palatul Copiilor - Filiala Tecuci. Atelierul din Lieşti a luat fiinţă în 2007, prin implicarea părintelui Titi Gabor, parohul amintitei biserici. De şapte ani, micii iconari din Lieşti sunt nelipsiţi de la Duminica Ortodoxiei şi nu numai.

"Talantul" primit de Sus

În primul an de activitate, părintele Titi Gabor a deschis uşa atelierului pentru vreo 3-5 copii îndrăgostiţi de icoana bizantină, pentru ca, în timp, atelierul de pe lângă biserica din Lieşti să devină neîncăpător. Aşa se face că din 2007, în medie, 30-40 de copii vin măcar o dată pe săptămână - îndeosebi, sâmbăta - la atelierul de pictură. Cu penelul şi acuarela, şcolarii învaţă arta de a picta chipuri de sfinţi sau să redea în culoare orice desen care are rolul de a înmulţi „talantul” primit de Sus. Profesorul îndrumător, dar şi părintele Gabor sunt cei care în funcţie de veleităţile copiilor îi îndrumă, îi încurajează, în ideea de a-i sprijini în devenirea lor. „Cei mai avansaţi în ale picturii sunt sprijiniţi să participe la concursurile şi expoziţiile de peste an. Tematica icoanei sau a desenului este în funcţie de marile evenimente de peste an, programate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române sau de alte foruri. Faptul că domnul Ioniţă Bebea lucrează la Palatul Copiilor din Tecuci îi ajută şi pe copii noştri să cunoască toată gama de concursuri din ţară, să participe şi să aibă o motivaţie clară în demersul lor”, ne spune părintele Titi Gabor.

Peste 60 de premii

În anul 2013, cei mai talentaţi iconari ai Clubului de pictură bizantină din Lieşti au fost nelipsiţi de la expoziţiile organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos şi de Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” Galaţi. Micii pictori au fost prezenţi şi la alte concursuri de pictură din ţară. „Siretul văzut prin ochii copiilor”, organizat de Palatul Copiilor din Focşani, „Structuri şi culori”, în organizarea Palatului Copiilor din Iaşi, „Icoana din sufletul copilului” au fost doar câteva motive pentru ca, în anii din urmă, şcolarii din Lieşti să se înscrie, să expună şi să reţină atenţia unor jurii. În toţi aceşti an, atelierul din Lieşti a obţinut peste 60 de premii, care pun în evidenţă calităţile unor mici iconari. În 2013, au completat colecţia de premii elevii Cristina Dănăilă, Tatiana Tudora, Daniel Aurică, Rebeca Creţu, Ilona Ciorîţă, Ioana Mitu, Maria Andreea Radu.

Pe lângă educaţia solidă pe care o primesc aceşti iubitori de icoană bizantină, pe lângă posibilitatea de a-şi evalua talentul în cadrul unor concursuri, prin ani, câţiva dintre iconarii din Lieşti au îmbrăţişat profesii care au legătură cu pictura. „Cea mai frumoasă mulţumire este atunci când copii noştri confirmă prin rezultatele lor alegerea făcută, dar mai ales atunci când observ că activitatea de la biserică i-a determinat în alegerea carierei”, spune părintele Gabor.

Atelierul de pictură din tinda bisericii este o adevărată fortăreaţă a credinţei. Este un loc care râde în icoane şi unde micii creştini învaţă arta de a fi adevăraţi urmaşi al lui Hristos. Un exerciţiu comunitar la care au pus umărul Primăria şi Consiliul Local Lieşti, care susţin activitatea, prin asigurarea materialelor. Autoriăţilor li se adaugă administratorii firmelor de la Legumicola SA şi Diamant Alfa Lieşti.

Citit 3430 ori Ultima modificare Joi, 06 Martie 2014 14:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.