De 32 de ani în slujba gălăţenilor: Tramvaiul, prietenul de-o viaţă al Tudorei Ilie
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

De 32 de ani în slujba gălăţenilor: Tramvaiul, prietenul de-o viaţă al Tudorei Ilie
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Tudora Ilie nu este directoare de vreo firmă. Nici vreun „vip” care ne agresează de pe toate canalele media. De peste 32 de ani, Tudora este vatman la SC „Transurb” SA Galaţi, o profesie mai mult de bărbat, decât de femeie. În ciuda durităţii meseriei, gălăţeanca este un om conştiincios şi credincios profesiei sale. Nici nu se poate altfel, de vreme ce de atenţia sa depinde bunul mers al călătorilor dintr-un întreg oraş. Nu de ieri, de azi, ci de o viaţă.

La cei 54 de ani pe care-i are, Tudora Ilie şi-a luat „doctoratul” în dusul şi adusul călătorilor cu tramvaiul. „Am patru copii: două fete şi un băiat, Liliana, Carmen şi Marian. Al patrulea copil este tramvaiul, prietenul meu nedespărţit din tinereţe şi sursa mea de trai", spune cu ochii sclipind Tudora.

Viaţa - un permanent examen

„Aveam 22 de ani, doi copii şi nu puteam trăi doar din salariul soţului. Aşa am decis să mă înscriu la şcoala de vatmani”, îşi aminteşte ea. Examenul Tudorei ca vatman a fost după regulile stricte de la şcoala de şoferi: proba scrisă la sală, plus traseul. "Au curs toate apele de pe mine la proba de condus a autovehiculului, care nu era o „Dacia”. Era ditai şarpele din metal - un tramvai cu vagoane". Pe traseu, Tudora a fost însoţită de un poliţist şi de toate stările unui concurs. Dar a luat examenul din prima. „Mi-a plăcut mult această profesie şi, când faci totul din dragoste şi cu dragoste, călătoria cu tramvaiul devine călătoria propriei vieţi”, zâmbeşte Tudora.

De peste 32 de ani, de când este în slujba călătorilor, Tudora Ilie dă zilnic examene. „În cele opt ore de lucru eşti mereu expus unui pericol, nu unul oarecare, ci unul public. Dumnezeu m-a ajutat să trec toate examenele vieţii. Ca vatman, am mai avut câte o ciocnire, dar niciodată nu a fost din vina mea”, spune femeia.

Ce îţi trebuie ca să răzbaţi, ca femeie, peste încercările vieţii? „Multă atenţie distributivă, reflexe bune, răbdare şi dragoste pentru oameni”, spune, simplu, Tudora Ilie.

Citit 3071 ori Ultima modificare Vineri, 07 Martie 2014 16:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.