Vor joburi în străinătate, dar nu sunt bine pregătiţi. Gălăţenii, codaşi la angajările prin Eures

Vor joburi în străinătate, dar nu sunt bine pregătiţi. Gălăţenii, codaşi la angajările prin Eures
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii vor joburi în străinătate, dar puţini sunt cei care îşi găsesc de lucru peste hotare prin intermediul portalului Eures, sistemul european de recrutare de angajaţi. Mai mulţi pleacă prin firmele gălăţene de selecţie şi plasare a forţei de muncă şi, cel mai probabil, şi mai mulţi pleacă pe cont propriu, ajutaţi de prieteni sau de familie.

În trei ani, doar zece contracte prin Eures

Statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) arată că extrem de puţini gălăţeni au plecat pe un job intermediat de Eures. Astfel, în total, în ultimii trei ani, doar zece persoane din Galaţi ar fi obţinut contract de muncă, toate în domeniul agricol, la cules căpşune sau mazăre în Spania şi Danemarca. În 2013, doar patru dintre cei 722 de români plecaţi cu contract de muncă prin Eures au fost din Galaţi.

Reprezentanţii AJOFM Galaţi spun însă că aceste cifre nu reflectă numărul gălăţenilor angajaţi pe un post găsit pe www.eures.europa.eu. "Pentru aceste posturi poate aplica oricine, şomer ori angajat aflat în căutarea unui loc de muncă mai bun. De obicei, CV-urile se depun online, direct la angajatori, doar o parte dintre ei organizând selecţii naţionale. La cerere, noi le putem furniza informaţii suplimentare despre job, îi ajutăm la redactarea CV-ului. Însă, cu excepţia rezultatelor selecţiilor organizate la nivel naţional, nu avem cunoştinţă câţi încheie, în final, contracte de muncă. În plus, cum criteriul cunoaşterii limbii străine cerute de angajator este foarte strict, puţini gălăţeni ajung să se angajeze astfel», explică purtătorul de cuvânt al AJOFM Galaţi, Magdalena Hâncu.

Mulţi veniţi, puţini plecaţi

Pe de altă parte, nici interesul gălăţenilor nu pare să fie unul extrem de mare pentru locurile de muncă disponibile în ţările europene. Deşi, de la începutul anului, au fost valabile în jur de 350 de locuri de muncă pentru personal calificat, în Austria, Franţa, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Olanda, Danemara, Cehia, Ungaria şi Norvegia, în special în domeniul medical, construcţii, IT, dar şi alte o mie de joburi pentru necalificaţi, în domeniul agricol, în Spania şi Danemarca, doar 109 gălăţeni s-au interesat la AJOFM, din ianuarie şi până acum, de salarii sau de condiţii de muncă. Mai mult decât atât, foarte puţini dintre cei care solicită informaţii ajung în etapele următoare. Ca exemplu, în 2011, dintre cele aproape 160 de aplicaţii din Galaţi pentru un job în domeniul agricol, doar 13 au primit răspuns să vină la interviu şi doar şase s-au finalizat cu un contract de muncă.

Câte opt gălăţeni au plecat, lunar, din ţară

Prin comparaţie, firmele de plasare a forţei de muncă trimit afară mai mulţi angajaţi decât o face Eures. Numai anul trecut, cele şase societăţi gălăţene autorizate să intermedieze forţa de muncă în străinătate au trimis peste hotare 103 persoane, arată datele de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Altfel spus, au plecat din ţară câte opt gălăţeni în fiecare lună. Cei mai mulţi au acum joburi de tubulator ori sudor în Suedia şi Norvegia sau de lăcătuş naval în ţări cu deschidere la mare, ori de barman în Quatar. "Şi mai mulţi gălăţeni muncesc în străinătate trimişi de societatea din România unde au contractul de muncă. Ei lucrează în transportul internaţional, în construcţii sau în construcţii navale. Bineînţeles, sunt şi cei care pleacă pe cont propriu. Însă despre numărul acestora nu avem informaţii", declară şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.

Citit 1757 ori Ultima modificare Luni, 14 Aprilie 2014 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.