Castrul roman de la Bărboşi, scos de sub gunoaie (GALERIE FOTO)

Castrul roman de la Bărboşi, scos de sub gunoaie (GALERIE FOTO)
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ecologizarea se va întinde pe durata a trei zile * Toţi voluntarii vor primi la sfârşit certificate de voluntariat


Ne place să ne batem cu pumnul în piept că oraşul nostru are privilegiul de a se afla în punctul în care se întâlnea civilizaţia romană cu barbarii daci, dar ne-a trebuit aproape un sfert de secol pentru a începe ecologizarea Castrului roman de la Bărboşi, adică exact locul unde încă se mai găsesc unele dintre puţinele vestigii care vorbesc despre întâlnirea celor două culturi. În jur de 75 de voluntari s-au adunat încă de marţi dimineaţă pentru a da o nouă faţă sitului arheologic din partea sudică a oraşului. Cea mai mare parte dintre cei care au răspuns iniţiativei Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu (DJCP) Galaţi este formată din elevi de gimnaziu şi liceu şi din studenţi.

Incursiune în groapa cu moloz

Voluntarii s-au împărţit în mai multe grupuri şi au început să strângă în grămezi molozul, bucăţile de cărămidă, fierul ruginit şi deşeurile menajere care presărau din abundenţă terenul castrului de altădată. Grămezile au fost mai apoi luate cu ajutorul utilajului pus la dispoziţie de autorităţile locale. Astfel, după trei zile de muncă susţinută, tinerii speră să poată transforma doar într-o amintire neplăcută groapa improvizată de gunoi. "Eu şi colegii mei am fost întrebaţi dacă nu am vrea să participăm la această acţiune de ecologizare. Ni s-a părut a fi o idee binevenită, motiv pentru care am acceptat bucuroşi invitaţie. Dacă în viitor vor mai fi astfel de iniţiative le vom susţine fără rezerve", ne-a spus Mihai Hahui, student în anul al II-lea la Universitatea Danubius.

Autorităţile au bătut palma cu societatea civilă

Numit "Ecologizare sit arheologic Bărboşi Galaţi, Castrul Roman", proiectul celor de la DJCP a fost susţinut şi de Primăria municipiului, Ecosal, Administraţia Domeniului Public şi Transurb SA, Muzeul de Istorie, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Inspectoratul Teritorial de Muncă, cărora li s-au alăturat numeroşi reprezentanţi ai societăţii civile.

"Este pentru prima oară după Revoluţie când are loc o ecologizare generală a acestei zone cu o puternică însemnătate istorică. Am vrut să luăm odată taurul de coarne şi să mobilizăm comunitatea locală. Suntem bucuroşi de numărul mare de voluntari care au răspuns afirmativ invitaţiei pe care le-am adresat-o. Proiectul a fost gândit să se desfăşoare pe durata a patru zile. Între 15 şi 17 aprilie are loc ecologizarea propriu-zisă, urmată, pe 18 aprilie, de organizarea unei întâlniri în care toţi voluntarii vor primi certificate de voluntariat. Data de 18 aprilie nu a fost aleasă întâmplător, ea marcând Ziua Mondială a Monumentelor şi Siturilor Istorice ", ne-a spus Marius Mitrof, consilier în cadrul DJCP Galaţi.

Castrul roman de la Bărboşi a fost descoperit între 1959 şi 1962, în urma săpăturilor efectuate pe înălţimea Tirighina de la Bărboşi. Istoricii cred că pe locul castrului fusese în trecut o cetăţuie dacică, împrejmuită de un val de pământ.

Citit 4154 ori Ultima modificare Marți, 15 Aprilie 2014 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.