Eroii necunoscuţi ai Galaţiului, cei care ne apără cu arma în mână

Eroii necunoscuţi ai Galaţiului, cei care ne apără cu arma în mână
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În ultimii zece ani, militarii Batalionului 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Apostol Andrei" au participat la trei misiuni în Afganistan


Nu auzim de ei decât atunci când pleacă în misiuni sau se întorc înfăşuraţi în drapel. Este vorba de militarii care, în ultimii zece ani, au reprezentat România în cadrul misiunilor NATO şi, care, de cele mai multe ori, şi-au pus viaţa în pericol prin ţări în care până şi curentul electric reprezintă un lux.

 

Locotenent-colonelul Valentin Sfrejea este mai cunoscut printre străini decât la el în ţară. Motivul este unul relativ simplu. Întreaga sa viaţă şi-a dedicat-o armatei. Nu s-a făcut remarcat prin fapte vitejeşti prin cluburi, nu are amante celebre, nu apare pe la televizor. Este un familist convins, care, din când în când, trece graniţa, însoţit de câteva sute de prieteni, pentru a demonstra că România poate reprezenta ceva în lume. Lt.col. Valentin Sfrejea este unul dintre cei peste 1.500 de militari ai Batalionului 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Apostol Andrei" din Galaţi care au participat la operaţiunile NATO din teatrele de război în ultimii zece ani.

"Până acum, soldaţii acestei unităţi au participat la trei misiuni în Afganistan, misiuni desfăşurate sub egida NATO. Fiecare dintre ele a avut gradul său de dificultate şi de risc, însă cu toţii ne-am asumat aceste riscuri în momentul în care am îmbrăcat haina militară", explică ofiţerul. Cele mai cunoscute cazuri sunt cele ale soldaţilor căzuţi la datorie. "În prima misiune l-am pierdut pe sublocotenentul post-mortem Narcis Şonei, care şi-a pierdut viaţa în urma exploziei unui dispozitiv exploziv improvizat, la Kandahar. Tot în Afganistan şi-au pierdut viaţa Ionuţ Sandu şi Marius Covrig, în urma unor ambuscade ale talibanilor din provincia Zabul. Pentru noi, acestea au fost cele mai grele momente din carieră", a mai spus lt.col Valentin Sfrejea.

"Din păcate, în presă, Armata Română apare în general atunci când se pierd militari. Nu se vede, spre exemplu, faptul că militarii români sunt foarte apreciaţi atunci când participă la misiuni internaţionale", a mai adăugat ofiţerul.

"În 2008, când locotent-colonelul Adrian Soci a predat comanda regiunii pe care o coordona a fost aplaudat în picioare de toţi ofiţerii forţelor armate prezente în regiune. Vorbim de olandezi, canadieni, americani şi englezi. Genul de oameni care nu te apreciază decât dacă meriţi", mai spune militarul, care a făcut parte din statul major al operaţiunilor desfăşurate de batalion în Afganistan.

Viaţa locotenent-colonelului Valentin Sfrejea se confundă cu cea a Batalionului 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Apostol Andrei". Ofiţer activ al acestei unităţi din anul 1991, Valentin Sfrejea a participat la toate misiunile desfăşurate de această structură a Armatei Române. "Cel mai greu nu este pentru noi, militarii, ci pentru cei care rămân acasă. De fiecare dată când vin ştiri despre morţii din teatrele de operaţiuni, cei dragi se gândesc numai la ce este mai rău", spune ofiţerul, tatăl unei fete de 21 de ani.

În următoarea perioadă, "Viaţa liberă" vă va prezenta poveştile militarilor care au văzut moartea cu ochii, peste tot în lume.

 

Citit 4525 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Aprilie 2014 16:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.