Campanie VL „Profesioniştii"/ Gălăţeanul care face excelenţă la Brăila

Campanie VL „Profesioniştii"/ Gălăţeanul care face excelenţă la Brăila
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Medicul Corneliu Codreanu a realizat în oraşul vecin un proiect unic în Regiunea de Sud-Est, proiect... respins la Galaţi din cauza orgoliilor


Dr. Corneliu Codreanu este, fără îndoială, unul dintre cei mai de seamă medici ORL-işti pe care i-a dat medicina românească. Lovindu-se însă de opacitatea autorităţilor din Galaţi, medicul a ajuns să profeseze în oraşul vecin, la Brăila, unde a pus bazele primului Centru de Excelenţă ORL din Regiunea de Sud-Est! Astfel, secţia de Otorinolaringologie (ORL) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila a devenit una dintre cele mai performante din România. "În afară de chirurgia surdităţii, am început chirurgia oncologică la Brăila, chirurgia endoscopică rinosinusală. Vrem, de asemenea, să facem un compartiment de chirurgie endocrinologică şi am început cu chirurgia tiroidei. Acum, există la Brăila un microscop ultraperformant, extrem de scump, trusă complexă de chirurgie a surdităţii. La Galaţi, operam cu trusa mea şi trebuia să mai fac şi cerere pentru asta...”, ne-a spus dr. Codreanu.

La Galaţi, orgolii nesănătoase

Puţini ştiu însă că, înainte de a spune adio Spitalului Judeţean din Galaţi, dr. Corneliu Codreanu s-a luptat, timp de aproape doi ani, să facă la noi un Centru de Excelenţă ORL. Investiţiile se ridicau la câteva milioane de euro, Ministerul Sănătăţii emisese chiar un Ordin în acest sens. În anul 2010, "Medicins du Monde" urma să amenajeze şi să utileze complet o sală de operaţii, dotată cu aparatură ultramodernă. Ce s-a întâmplat până la urmă? „Ceea ce am vrut să fac s-a bazat pe faptul că, înainte de a pleca, am colindat satele cele mai sărace din judeţ. De ce? Suntem pe primele locuri în ţară în ceea ce priveşte surdităţile! Am luat asistentele, audiometrul, uneori chiar şi pe soţia mea, şi am început să colindăm satele. Dar fostul preşedinte CJ, Eugen Chebac, a spus că nu are nevoie de aşa ceva. Şi i-am zis: tu nu ai nevoie, pentru că te duci la Bucureşti sau la Viena, dar amărâtul acela de la Bălăşeşti, Bălăbăneşti, unde se duce? Domnul Chebac avea şi „consilieri”, la acea vreme, care i-au şoptit că nu este nevoie de aşa ceva”, ne-a spus dr. Corneliu Codreanu. Urmarea a fost că medicul, sătul de Galaţi, a plecat în anul 2010 pentru a profesa în Franţa, după care a activat şi în cercetare la Geneva (Elveţia). A fost însă contactat, în repetate rânduri, de Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila, care l-a convins în cele din urmă să pună bazele şi să dezvolte, printr-un proiect european, Centrul de Excelenţă ORL din oraşul vecin.

Premieră în România

În urmă cu mai mulţi ani, dr. Corneliu Codreanu a organizat la Galaţi primul curs de chirurgie endoscopică rinosinusală, iar invitaţii speciali ai acestui eveniment au fost doi profesori din Franţa, care au operat gratis, în două zile, 20 de cazuri. În premieră, operaţiile au fost transmise în scop ştiinţific şi la CMSN Galaţi, printr-un circuit închis TV. Cum a răspuns conducerea Galaţiului? În 2010, medicul a fost refuzat când a dorit să organizeze la Galaţi un curs - Actualităţi în ORL, cu participarea unor personalităţi internaţionale în domeniu! Cursul s-a ţinut, totuşi, tot cu sprijinul autorităţilor din Brăila. Apoi, în acelaşi an, la Toronto, la primul Congres mondial al cancerului de tiroidă, dr. Corneliu Codreanu a constatat cu mâhnire că era singurul român prezent la eveniment. „Au venit din toate ţările lumii delegaţii foarte mari, cu ultimele cercetări, ultimele descoperiri. Din România nu am fost decât eu... Iar anul acesta am fost doar trei inşi: doi de la Brăila, sponsorizaţi de CJ, şi o colegă de la Iaşi. Din păcate, aceştia suntem noi!”

Cine este dr. Corneliu Codreanu

Dr. Codreanu este născut pe 23 iunie 1953. A absolvit Liceul „Vasile Alecsandri” din Galaţi, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Universitatea Lariboisiere Saint-Louis Paris7, unde a şi făcut o parte din perfecţionare, iar în anul 1996 a obţinut doctoratul. Are sute de lucrări publicate în întreaga lume. Dr. Corneliu Codreanu este membru al Academiei Americane de ORL şi al Societăţii Politzer, membru al Societăţii Franceze de ORL, dar şi al Societăţii Australiene de ORL. Medicul gălăţean a apărut în ediţia aniversară a Who’s Who din noiembrie 2012, pentru o serie de cercetări, o parte dintre ele începute la Galaţi, dar experimentate în Elveţia.

Citit 13822 ori Ultima modificare Marți, 22 Aprilie 2014 10:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.