Campania VL "Profesioniştii"/ Cornel Gingăraşu, medicul-artist
Foto: Foto: Anca Melinte

Campania VL "Profesioniştii"/ Cornel Gingăraşu, medicul-artist
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Dr. Cornel Gingăraşu este medicul veterinar gălăţean care a făcut, pentru prima oară în România, acupunctură la câini. De asemenea, a realizat studii clinice şi terapeutice legate de administrarea celulelor stem şi a terapiei nespecifice la câini. De numele lui se leagă şi cercetări legate de tratamente naturiste, holistice, homeopatice şi stimulare nespecifică la animale de companie.

Pe lângă cariera de 28 de ani de medic veterinar, Cornel Gingăraşu este un artist fotograf talentat şi pasionat.

Primele acţiuni de salvare

Grija lui Cornel Gingăraşu faţă de animale s-a manifestat din copilărie. În timpul zilei, le umplea casa părinţilor cu pui de câine, bine ascunşi. Peste noapte, puii începeau să schelălăie, aşa că erau repede puşi în libertate. Prima operaţiune majoră de salvare a vizat o căţeluşă maidaneză, pentru care puştiul Cornel Gingăraşu a plâns, rugând să fie luată în casă. Spre binele tuturor, s-a luat decizia de a fi dusă la ţară.

Cele mai speciale amintiri ale medicului datează din vremea studenţiei la Facultatea de Medicină Veterinară. A făcut practică în zona rurală a Sibiului şi, la final, ciobanii i-au dăruit un pui de ciobănesc mioritic. Gestul a fost unul extraordinar, pentru că puii de ciobănesc mioritic erau foarte preţioşi şi nu se dădeau decât la schimb cu două oi. Transportat într-o cizmă, căţelul a ajuns la bunica lui, la Galaţi, unde a trăit fericit până la adânci bătrâneţi.

Şi tot la bunica medicului veterinar a ajuns şi un purcel mic, primit tot cadou. „Din cauză că mânca urât şi răsturna mâncarea din farfurie l-am botezat Ceauşescu”, îşi aminteşte medicul. Ultimul dar a fost o cutiuţă cu cinci bobocei de raţă.

De la „găinar” la istoria bolilor

Dr. Gingăraşu practică medicina veterinară din 1986, când, tânăr absolvent plin de entuziasm, a ajuns la Avicola Galaţi. „Am fost găinar”, glumeşte medicul. De fapt, avea post de cadru didactic asistent la facultatea din Bucureşti, dar regula vremii era ca timp de doi ani să stea "în producţie". „A fost interesant pentru că, dincolo de tratarea găinilor, am realizat studii legate de bolile lor. Odată cu artificializarea mediului au apărut boli noi, de creştere industrială. Un asemenea studiu am făcut, mai târziu, şi pentru bolile pisicilor. În cazul acestora, au apărut boli care nu existau înainte de 1990, cum ar fi cancerul”, ne-a declarat dr. Gingăraşu.

După doi ani la Avicola, s-ar fi putut întoarce la catedră, dar între timp s-a împrietenit cu preşedintele Asociaţiei Chinologice şi a început să se ocupe de câini. Devenise medicul veterinar al asociaţiei şi n-a mai plecat la Bucureşti. După ’90, s-a mutat la Laboratorul Sanitar Veterinar Galaţi, unde a pus la punct Secţia toxicologie şi profil metabolic. „În paralel, m-am ocupat de câinii Asociaţiei Chinologice, unde am fost şi vicepreşedinte, şi am descoperit Occidentul. Am vrut să aduc la nivel de artă medicală activitatea veterinară locală şi m-am dus în străinătate să studiez. M-am întors şi am rămas aici”, spune medicul. În 1994 şi-a deschis propriul cabinet medical veterinar, pentru că avea prea mulţi pacienţi.

Secretul de a fi doctor bun

Cât de dificil este să tratezi un pacient care nu-ţi poate spune cum şi ce îl doare? „Cinci la sută din activitatea noastră este dedicată comunicării cu animalul, pentru a reuşi să-l faci să stea cuminte la consultaţie, la tratament. Cu un animal comunici prin cuvinte, mângâieri, prin energie pozitivă. Să empatizezi cu pacientul, fie că e om sau papagal, cred că e la fel de greu”, spune medicul.

Mai nou, pentru că e la modă tratamentul cu medicamente veterinare, îi vin şi pacienţi umani.

Artistul

În 2013, scriam, tot în "Viaţa liberă", despre dr. Cornel Gingăraşu, singurul artist fotograf român selectat la Bienala de Artă de la Veneţia, cu toate cele trei lucrări trimise, „Time Master”, “Patetica” şi “Enciclopedia of The Future Past”, care nu surprindeau doar instantaneul pur şi simplu, ci suportaseră intervenţii din partea artistului, fapt ce le scotea din zona fotografiei simple şi le introducea în zona artei.

Printre cele mai importante participări şi selecţii la saloane şi concursuri foto se numără: Spider Awards (cel mai prestigios concurs de fotografie alb-negru din lume), World press photo, Px3 Paris, Trierenberg Super Circuit Austria şi Expoziţia de artă suprarealistă Portland USA. Singurul regret e că fotografiile la animale sunt extrem de greu de făcut.

Cine este Cornel Gingăraşu

Cornel Gingarasu s-a născut pe 21 martie 1963, la Galaţi. Pe lângă Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti, absolvită în 1986, a urmat studii postuniversitare la Facultatea de Medicină Veterinară din Lyon, Franţa, şi în clinici din Roma şi Terni, Italia. În 1996 a fost cadru didactic asociat la Facultatea de Medicină Veterinară. Lucrarea sa de doctorat a vizat „Modelarea matematică în patologia aviară”. A publicat lucrări ştiinţifice legate de patologia aviară, cunicula, intoxicaţii la animale.

CITEŞTE ŞI: Fotografie gălăţeană la Veneţia: Pasiunea, "o cale de a te apropia de divin"

Citit 8924 ori Ultima modificare Duminică, 01 Iunie 2014 16:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.