ALARMANT! Zeci de mii de gălăţeni suferă de HIPERTENSIUNE arterială

ALARMANT! Zeci de mii de gălăţeni suferă de HIPERTENSIUNE arterială
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Reprezentanţii celor mai importante instituţii din Sănătatea locală atrag atenţia asupra faptului că tot mai mulţi gălăţeni sunt răpuşi de boli cardio-vasculare sau neurologice


Numărul din ce în ce mai mare de bolnavi pune o presiune crescândă pe atât pe medicii din spitale, cât şi pe întregul sistem medical. În acelaşi timp, din cauza lipsei de medici, nici unităţile sanitare cu paturi nu sunt pregătite să facă faţă afluenţei de pacienţi.

"Alimentaţia dezorganizată, lipsa de mişcare, obezitatea şi stresul vieţii moderne sunt principalii factori de risc care au condus la creşterea numărului de gălăţeni cu boli de inimă sau neurologice. Din acest motiv, sub sloganul "Sănătate prin mişcare", dorim să tragem un semnal de alarmă asupra importanţei prevenţiei acestor boli. La sfârşitului anului 2013, spre exemplu, 56.109 gălăţeni erau diagnosticaţi cu hipertensiune arterială, în vreme ce peste 20.500 sufereau de cardiopatie ischemică (boală în care inima nu mai este irigată cu suficient sânge - n.r.)", a spus dr. Valentin Boldea, în cadrul unei conferinţe organizată ieri, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică.

Accentul pus pe partea de prevenţie a fost subliniat şi de preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, dr. Elena Vrabie. Astfel, potrivit noului contract-cadru intrat în vigoare de la 1 iunie, toţi gălăţenii adulţi şi asiguraţi, care nu prezintă simptome ale vreunei boli, pot beneficia de controale preventive la medicul de familie, tocmai cu scopul de a putea fi depistate din timp anumite boli.

Prezentă la întâlnire, dr. Mihaela Debita, managerul Spitalul Judeţean, a insistat asupra faptului că aproximativ jumătate dintre bolnavii internaţi anual în cel mai mare spital din judeţ suferă de boli cardiovasculare sau neurologice.

În pagina de Medicină a ziarului "Viaţa liberă" din 16 iunie vă vom prezenta pe larg aceste subiecte.

 

Citeşte şi:

Mirare printre medicii gălăţeni! Copii diagnosticaţi cu diabet la nici un an

Spitalul Judeţean a rămas cu un singur medic diabetolog

Obiceiuri simple care vă pot salva viaţa

 

Citit 1658 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Iunie 2014 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.