ÎNGRIJORĂTOR/ Galaţiul, pe locul doi în ŢARĂ la MAME sub 14 ani

ÎNGRIJORĂTOR/ Galaţiul, pe locul doi în ŢARĂ la MAME sub 14 ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Zece fete care n-au nici vârsta pentru buletin au devenit mame în 2013


Alexandra (nume fictiv) nu împlinise încă 16 ani atunci când a aflat că este însărcinată. A simţit că ceva este schimbat în corpul ei, a mers la o farmacie din cartier şi a cumpărat un test de sarcină. Cele două liniuţe conturate imediat pe suprafaţa albă a testului au fost un şoc total. Auzise despre multe situaţii asemănătoare, dar nu ar fi crezut că aşa ceva i se poate întâmpla tocmai ei. Avea de mai puţin de un an un prieten, care plecase de curând în străinătate. 

„Voiam să vorbesc cu cineva care să mă poată sfătui. Nu am avut încredere în prietene sau colege, aşa că mi-am luat inima în dinţi şi i-am spus mamei. După reacţia ei cred că a fost cel puţin la fel de şocată. A mers cu mine la un medic, unde am aflat că nu mai puteam renunţa la sarcină. O perioadă nu am spus nimănui, pentru că ne era frică, mai ales de tatăl meu”, ne-a povestit fata.      

Doar că în scurt timp sarcina nu a mai putut fi ascunsă. Tatăl a reacţionat violent atunci când a aflat şi a dat-o afară din casă. Îndrumată, a ajuns la un centru din Galaţi pentru mamele fără adăpost, unde a beneficiat de cazare, o masă caldă şi consiliere psihologică. După o perioadă de negare, iubitul Alexandrei a căutat-o şi i-a spus că va fi alături de ea. Treptat, şi tatăl a acceptat ideea şi a iertat-o. Totuşi, fata a fost nevoită să renunţe la şcoală şi la copilărie, fiind obligată la o maturizare forţată. În situaţia Alexandrei se află anual sute de tinere minore din judeţul Galaţi.

Moldova, la conducere

Şi mai dramatice sunt însă poveştile fetelor devenite mame la nici 14 ani. Potrivit ultimelor date, Galaţiul se află pe locul doi în ţară la numărul de fete devenite mame înainte de a împlini vârsta pentru buletin, cu zece astfel de cazuri doar în 2013. Suntem întrecuţi doar de judeţul Iaşi, acolo unde au fost 11 cazuri. Raportat însă la populaţia celor două judeţe, Galaţiul ocupă locul fruntaş, cu o mamă sub 14 ani la 53.061 de locuitori, în vreme ce în Iaşi raportul este de o mamă sub 14 ani la 70.340 de locuitori. Mureşul se află pe locul trei cu nouă cazuri, urmat de Gorj (şapte), Maramureş, Constanţa şi Bacău, unde sunt înregistrate câte şase cazuri.

Mamă la doar 11 ani

Din datele puse la dispoziţie de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, 2009 a fost anul în care 320 de minore din Galaţi au devenit mame. Numărul a scăzut la 275 în anul următor şi la 258 în 2011. Recordul de cea mai tânără mamă din Galaţi îl deţine o fată care, la doar 11 ani avea deja copil. Se întâmpla în 2010 într-o localitate din judeţ.

România este pe primul loc în Europa la numărul de minore care devin mame. Majoritatea minorelor care devin mame la vârste atât de fragede provin din familii dezorganizate şi sărace, care locuiesc în special în satele şi comunele gălăţene.

 

Citiţi şi: Mamele minore trebuie să meargă la şcoală pentru a primi indemnizaţia pentru creşterea copilului

 

 

 

Citit 1547 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Iunie 2014 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.