Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Sediul Primăriei, fost hotel de lux (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Sediul Primăriei, fost hotel de lux (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Puţini gălăţeni ştiu că, în urmă cu mulţi ani, Primăria municipiului Galaţi a fost hotel, până la instaurarea regimului comunist. Imobilul, situat pe strada Domnească nr. 38, a fost înscris în Lista monumentelor istorice din 1991-1992 şi se numea, atunci, Grand Hotel. Conform spuselor consilierului Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu, Marius Mitrof, clădirea a fost retrocedată moştenitorului familiei Macri, dar încă mai este sediul Primăriei municipiului Galaţi.

Amplasare strategică

„Elie D. Climis, proprietar din Galaţi, cu imobile pe strada Domnească, strada Logofăt Tăutu etc, solicita Primăriei, la 8 iulie 1910, autorizaţia de a construi o împrejmuire a locului pe care îl deţinea pe strada Domnească intenţionând ca, în anul următor, să construiască o clădire nouă cu destinaţia de hotel. (…) Situată în apropiere de Corso-ul gălăţean (Corso-ul gălăţean, locul de promenadă al protipendadei gălăţene începea în Piaţa Regală, azi intersecţia străzii Brăilei cu Domnească, până la Biserica Greacă), hotelul ocupa o poziţie strategică, fiind situat chiar vizavi de Palatul de Justiţie, astăzi Rectoratul Universităţii „Dunărea de Jos”, construit şi el în aceeaşi perioadă cu hotelul. Aşadar, E. Climis era sigur că hotelul va fi ocupat în permanenţă”, ne-a explicat consilierul Marius Mitrof. La nivelurile superioare ale hotelului se aflau camerele pentru invitaţi, iar parterul era ocupat de spaţiile comerciale cu vitrine mari,  bine iluminate. 

Clădire în stil compozit

Conform sursei citate, clădirea a fost denumită Hotel „Grand” până la sfârşitul celei de-a doua conflagraţii mondiale şi a fost construită într-un stil compozit, cu elemente de decoraţie neoclasice şi baroce. „Ca elemente de arhitectură, se remarcă două bowindow-uri, dispuse simetric faţă de intrarea principală şi care sunt bogat decorate, încadrate cu ornamente verticale cu motive geometrice şi florale, fiind valorificate la nivelul streaşinei prin frontoane decorative semicirculare. Intrarea principală este accentuată de prezenţa celor două balcoane de onoare, dispuse la nivelul etajului I şi II, încadrate cu coloane decorative identice cu cele care încadrează cele două bowindow-uri. Se remarcă, de asemenea, decoraţiile ancadramentelor ferestrelor de la cele două etaje şi ale cornişei. Faţadele nord şi sud prezintă decoraţii realizate după modelele elaborate de arhitecţii locali, care caută să asigure o legătură între faţada principală şi cea secundară, orientată spre strada Logofăt Tăutu”, ne-a explicat Marius Mitrof.

Clădirea a fost naţionalizată după cel de-al Doilea Război Mondial şi a reprezentat sediul administraţiei Partidului Comunist, iar după anul 1990, a devenit sediul Primăriei municipiului Galaţi.Valoarea clădirii este de 5,5 milioane de euro, sumă la care au ajuns experţii angajaţi de Pierre Macri, actualul proprietar al acesteia.

Imobil, aparent identic, la iaşi

Consilierul Marius Mitrof a menţionat faptul că, în perioada comunistă, clădirea a suferit mai multe modificări, notabile fiind cele care prevedeau eliminarea golurilor vitrinele şi construirea unor ferestre pentru birourile sediului administraţiei P.C.R. Un imobil aparent identic se află în Iaşi, pe strada 1 Decembrie 1918.

CITEŞTE ŞIi: Opereta de mare succes "Contesa Maritza" REVINE la Muzical după 32 de ani! AFLĂ când va fi premiera

 

Citit 1924 ori Ultima modificare Vineri, 04 Iulie 2014 17:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.