Mari dinastii ale lumii/ Romanovii – părinţii Rusiei moderne

Mari dinastii ale lumii/ Romanovii – părinţii Rusiei moderne
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

La primele ore ale dimineţii zilei de 17 iulie 1918, Ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei, soţia sa Alexandra, fiul lor Alexei şi cele patru fete – Tatiana, Olga, Maria şi Anastasia – au fost adunaţi şi duşi în subsolul Casei Ipatiev din Ekaterinburg, împreună cu doctorul familiei, un lacheu, o menajeră şi un bucătar. Aici avea să-şi găsească sfârşitul una dintre cele mai puternice dinastii din lume: Romanovii.

Povestea şi telefonul fără fir

În 2011, jurnalistul Ian Sansom scria pentru The Guardian că s-au scris mult prea multe cărţi proaste şi filme care au alimentat fel de fel de teorii absurde despre Romanovi. Din păcate, toate aceste denaturări ale adevărului au transformat dinastia dintr-o poveste extrem de interesantă, într-o fantazie care nu merită atenţie.

Nume mari

18 membri ai dinastiei au condus imperiul rus de la începutul secolului al XVII-lea, până în 1918. Printre aceştia, sunt nume mari de Romanovi: Petru cel Mare, Ecaterina cea Mare, Alexandru I, Nicolae I şi Alexandru al II-lea. Pe lângă aceşti ţari, mai sunt câţiva membri ai dinastiei care merită menţionaţi în rândul celor de marcă: Ivan al V-lea şi Petru I, care au domnit împreună, Anna Ivanova, care a construit faimosul palat de gheaţă din St. Petersburg, şi Feodor al III-lea, timidul invalid şi tocilar.

Au pus bazele celui mai mare imperiu

De-a lungul timpului, dinastia Romanovilor a reuşit să construiască unul dintre cele mai vaste şi puternice imperii din istorie. Povestea drumului familiei către putere începe exact la sfârşitul secoului al XVI-lea, o dată cu moartea Ţarului din dinastia Rurik, în 1598. Au fost 15 ani de război civil, foamete şi haos care au măcinat Rusia, o dată ce Boris Godunov a preluat puterea. Tot coşmarul s-a terminat în 1613, când tânărul Mihail Romanov a fost ales Ţar. La vârsta de doar 16 ani, acestuia i s-a pus pe umeri o povară imensă: Rusia era în pragul destrămării, poporul era bolnav, fără case şi fără provizii din cauza celor 15 ani de război civil. Surprinzător, Mihail a domnit timp de 32 de ani, fiind succedat la tron, fără probleme, de către fiul său Alexis în 1645. Astfel, dinastia Romanovilor a luat fiinţă, odată cu ea şi Rusia modernă.

Un sfârşit deloc demn

Dinastia a fost efectivă stinsă într-o modalitate extrem de cruntă şi barbară. Întreaga familie a fost dusă în temniţa unei case din Ekaterinburg, unde era arestată. Poporul rus dorea alţi conducători, voia înlocuirea autocraţilor cu demagogii.

După revoluţia din 1917 şi după abdicarea Ţarului Nicolae al II-lea, Romanovii au fost căraţi din închisoare în închisoare, ajungând în cele din urmă în Ekaterinburg. Aici, bolşevicii conduşi de către Yakov Yurovsky, temându-se că familia ar putea fi eliberată de către un grup de loialişti monarhişti, au decis să împiedice acest lucru printr-un gest extraordinar de crunt şi radical.

Liderul bolşevicilor din Ekaterinburg a pătruns în subsolul Casei Ipatiev unde erau arestaţi ultimii membri ai dinastiei Romanovilor şi a rostit condamnarea lor la moarte după bunul plac. Ţarul Nicolae, soţia sa, cei cinci copii şi ceilalţi oameni deţinuţi în acea temniţă improvizată au avut parte de un sfârşit complet nedemn: au fost împuşcaţi, înjunghiaţi cu baioneta, ciopârţiţi în bucăţele cărora li s-a dat foc, apoi peste rămăşiţe a fost turnat acid sulfuric. În cele din urmă, resturile umane care au supravieţuit procedeului de exterminare au fost aruncate într-o mină. Astfel, dinastia Romanovilor a murit. Pe locul măcelului a fost construită Catedrala Yekaterinburg.

Misterul celor doi copii "lipsă"

După moartea cruntă de care au avut parte, Romanovii au fost daţi uitării, trupurile lor fiind de negăsit. Abia în 1991 au fost găsite rămăşiţele umane într-o groapă comună, fiind dezgropate de către nişte amatori. În urma testelor AND de la faţa locului, nu s-a putut stabili cu precizie dacă resturile aparţin ultimilor Romanovi sau nu, aşa că datorită presiunii media şi a scepticismului ce plana deasupra descoperirii, rămăşiţele au fost date către un laborator. Acolo, specialiştii au clarificat misterul: era vorba de familia Romanov ucisă în 1918… dar lipseau doi copii.

În primă instanţă s-a crezut că Maria şi Alexei sunt cei de negăsit, dar în cele din urmă s-a stabilit că cele două corpuri lipsă aparţineau băiatului şi Anastasiei. Evident că în acest moment absolut toată lumea a bănuit că cei doi au supravieţuit masacrului. Isteria a fost atât de amplă încât s-au făcut şi filme pe această temă. Din fericire, întreg mitul a fost spulberat la scurt timp după 1991, când s-au găsit şi celelalte rămăşiţe umane care lipseau din “tablou”, specialiştii confirmând identitatea celor doi – Alexei şi Anastasia – folosind teste AND.

Ultimii membri ai dinastiei au “zăcut” în laboratoare până în 1998, când s-a decis înhumarea lor în St. Petersburg. Între timp, familia a primit titlul de martiri din partea Bisericii Ortodoxe din Rusia, iar peste locul unde au fost masacraţi s-a construit o catedrală în memoria lor. Înhumarea a avut loc cu onoruri militare şi a beneficiat şi de prezenţa preşedintelui de pe vremea aceea, Boris Yeltsin.

CITEŞTE ŞI: ISTORIA/ Dinastia regală etiopiană - descendeţi ai regelui Solomon

Citit 3725 ori Ultima modificare Joi, 24 Iulie 2014 16:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.