Peste 15.000 de gălăţeni suferă de HEPATITĂ C

Peste 15.000 de gălăţeni suferă de HEPATITĂ C
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Rata mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice este de trei ori mai mare comparativ cu media europeană


La nivel naţional, peste 600.000 de persoane sunt purtătoare ale virusului hepatitei C şi doar o mică parte dintre ele urmează un tratament adecvat, a declarat conf. dr. Liana Gheorghe în cadrul workshopului media "Povara pacientului cu hepatita C - incertitudine, teamă, speranţă", care s-a desfăşurat la Centrul pentru Jurnalism Independent, Bucureşti.

Pentru că hepatita C este o boală vindecabilă, specialistul a îndemnat populaţia să se testeze, iar, dacă rezultatul este pozitiv, să se adreseze medicului specialist. Pentru depistare se fac două teste simple: antigenul HBs, testul de screening, pentru hepatita B şi anticorpii pentru virus C, două teste care costă fiecare în jur de 15-20 de lei. Deşi în lume există tratamente moderne care vindecă hepatita C în proporţie de 90-98 la sută, în România astfel de terapii nu sunt încă oferite de către autorităţi.

Câţi gălăţeni urmează un tratament

"Cu respectarea mijloacelor de prevenţie obişnuite, cu folosirea veselei spălate, nu există practic un pericol. Ideea este să nu împrumuţi unui pacient cu hepatită C un obiect tăietor, o unghieră, o periuţă de dinţi, lamă de ras etc.", a subliniat doctorul.

Deşi poate cauza apariţia cirozei şi a cancerului hepatic, hepatita C nu se manifestă în multe cazuri prin niciun simptom. Mulţi pacienţi află că sunt infectaţi cu acest virus în timpul unor analize de rutină sau, în cazurile nefericite, atunci când este prea târziu.

La sfârşitul anului trecut, 381 de gălăţeni (240 cu hepatită C şi 141 cu hepatită B) beneficiază de tratament decontat de stat, după ce dosarele depuse la CJAS Galaţi au fost aprobate de comisia de specialitate din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Ce sunt hepatitele cronice

Hepatita B este o infecţie virală a ficatului transmisă prin folosirea drogurilor injectabile, prin contactul sexual sau intim cu o persoană infectată şi prin expunerea la fluide umane cum ar fi sperma, secreţiile vaginale şi laptele de mamă. Mulţi oameni care dobândesc hepatita B nu prezintă simptome, dar unii pot avea o stare asemănătoare cu cea provocată de gripă. Vaccinul împotriva hepatitei B există şi este foarte eficient.

Hepatita C este tot o infecţie virală a ficatului împrăştiată prin contact direct cu sângele unei persoane infectate. Virusul poate fi transmis sexual. Mulţi oameni care capătă hepatită C nu vor prezenta simptome, dar unii pot avea o slabă boală asemănătoare cu gripa, care ţine câteva săptămâni. În acest moment nu există vaccin pentru hepatita C.

Citit 2315 ori Ultima modificare Duminică, 27 Iulie 2014 23:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.