Serviciile de TELEFONIE MOBILĂ şi internet mobil în AFARA spaţiului UE/ Tarife de peste 50 DE ORI MAI MARI

Serviciile de TELEFONIE MOBILĂ şi internet mobil în AFARA spaţiului UE/ Tarife de peste 50 DE ORI MAI MARI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Românii care folosesc serviciile de telefonie mobilă şi internet mobil când călătoresc ţările din afara UE pot plăti pentru serviciile de voce şi date tarife de peste 50 de ori mai mari decât tarifele platite pentru aceleaşi servicii în ţările din comunitate, unde aceste tarife sunt reglementate, atenţionează luni autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM), care îi sfătuieşte pe utilizatori să studieze cu atenţie ofertele furnizorilor. Un român aflat în Serbia, Muntenegru, Egipt, Maroc, Canada, S.U.A. ori Emiratele Arabe Unite (Dubai) poate plăti peste 2 Euro/minut în cazul unui apel efectuat către România, în timp ce dacă în spaţiul UE tariful maxim este de 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru un apel către orice destinaţie din spaţiul comunitar.

În ceea ce priveşte serviciile de date, un utilizator român de internet mobil care foloseşte tarifele standard şi călătoreşte, de exemplu, în Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia sau S.U.A. plateşte tarife standard începând cu 5 Euro/MB pentru transferul de date, în timp ce costurile pot depăşi 10 Euro/MB pentru destinaţii precum Egipt, Maroc, Thailanda ori Tunisia sau chiar 13 Euro/MB pentru Australia, Brazilia ori Japonia. Comparativ, utilizatorii români care călătoresc în ţările din Uniunea Europeana plătesc maximum 0,20 euro/MB (fără TVA), în cazul utilizării planului tarifar de bază (Eurotarif). De exemplu, un utilizator care accesează de pe telefonul mobil căsuţa de e-mail, reţele de socializare şi site-uri de ştiri timp de aproximativ 2 ore poate ajunge să consume cel puţin 15MB, putând plăti chiar şi de 65 de ori mai mult pentru roaming-ul de date în afara UE faţă de cât ar plăti în călătoriile din spaţiul UE.

ANCOM le recomandă utilizatorilor să se informeze înainte de a pleca în călătorie asupra ofertelor speciale de roaming puse la dispoziţie de operatori în perioadele de vacanţă, pentru a alege planul tarifar care se potriveşte cel mai bine nevoilor proprii de comunicare. Pentru a compara gratuit toate tarifele de telefonie şi internet disponibile pe piaţă în acest moment, utilizatorii pot accesa www.veritel.ro, comparatorul de oferte telecom creat de ANCOM, transmite HotNews.ro.

Citit 3795 ori Ultima modificare Luni, 28 Iulie 2014 14:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.