INTERVIU cu prof. univ. dr. AUREL NECHITA: "Îndeplinim condiţiile pentru a deveni UNIVERSITATE de MEDICINĂ"
Foto: Foto: Remus Basalic

INTERVIU cu prof. univ. dr. AUREL NECHITA: "Îndeplinim condiţiile pentru a deveni UNIVERSITATE de MEDICINĂ"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

- Domnule doctor, aţi fost reales de curând decan al Facultăţii de Medicină. Ce planuri aveţi pentru facultate în următoarea perioadă?

- Planurile nu sunt noi. În 2004 am înfiinţat împreună cu unii dintre colegii mei o facultate de medicină la Galaţi. După doi ani, am depus dosarul şi am obţinut autorizaţia de funcţionare pentru Farmacie. În 2008 am depus pentru Medicină dentară. În 2010 a venit rândul specializării Moaşe să fie autorizată. Asistenţa medicală a funcţionat din 1998 la Galaţi, sub egida Iaşului. Din 2004, a devenit facultate, iar, în 2011, a trebuit acreditată. Acreditarea se obţine din cinci în cinci ani. În 2013 am reuşit să acredităm şi Medicina şi Farmacia. Anul acesta, în toamnă, îşi va susţine examenul de Licenţă prima promoţie de medici dentişti din istoria Galaţiului. Peste doi ani trebuie să mă lupt pentru acreditarea definitivă a Medicinei dentare. Anul viitor va fi şi prima promoţie la Moaşe. În 2017 va trebui depus dosarul de acreditare definită a Moaşelor. În 2018 se împlinesc cinci ani de când a fost acreditată Asistenţa medicală şi trebuie reacreditată. Totul se desfăşoară după un plan ciclic.

- Ce proiecte aveţi pentru fiecare din specialităţile medicale?

- Pentru Medicină dentară vrem să accesăm un proiect european prin care să dotăm mai multe cabinete medicale din policlinica de pe strada Eroilor. Aici studenţii vor putea face practică, beneficiare fiind categoriile sociale defavorizate. Tot în clădirea de pe Eroilor, care ne aparţine în proporţie de 90 la sută, mai avem de amenajat încă o sală de curs şi o jumătate de laborator de anatomie. De asemenea, vrem să finisăm ceea ce am început la Cozamin, pentru Farmacie. Este o sală imensă acolo, unde putem face un amfiteatru de 200 - 250 de locuri. Proiectul e vechi, bani nu au fost. Mai avem încă un proiect european, în lucru de câţiva ani, ce presupune construirea unei clădiri cu 60 la sută mai mare faţă de actuala clădire de pe Mihai Bravu, unde învaţă studenţii de la Medicină dentară. Dacă vom primi finanţare, aproximativ patru milioane de euro, vom avea cea mai modernă facultate de stomatologie din România.

- De ce aleargă tinerii către Medicină?

- Tinerii au devenit mult mai pragmatici. Chiar dacă îşi doresc să devină actori, cântăreţi sau spioni, îşi pun întrebarea "Eu ce voi face după ce voi termina facultatea?". Ori, terminând oricare dintre specializările Facultăţii de Medicină, se ştie: dacă nu îmi voi găsi sau nu îmi va conveni să lucrez în ţară, în altă parte pot găsi oricând. Este şi exemplul generaţiilor trecute, care au reuşit acolo unde au plecat să profeseze.

- Există şi unii contestatari, care spun că Medicina de la Galaţi este încă prea tânără. Unde ne situăm în raport cu celelalte facultăţi de profil din ţară?

- Noi avem câteva atuuri importante. Într-un timp destul de scurt am reuşit să avem rezultate mai bune faţă de celelalte facultăţi de medicină înfiinţate după Revoluţie. Nu ne putem compara cu Bucureşti, Iaşi sau Cluj. Dar mă lupt să depăşesc Constanţa, Braşovul, Sibiul şi Oradea. Cred că deja am egalat Constanţa şi Oradea, în vreme ce Braşovul şi Sibiul au rămas undeva în urmă.

- Există posibilitatea ca, pe termen scurt sau mediu, să avem o Universitate de Medicină şi Farmacie la Galaţi?

- Avem condiţiile necesare pentru o astfel de transformare. Trei discipline sunt deja acreditate şi încă două în curs. Şi decanii celorlalte facultăţi de medicină din ţară îşi doresc transformarea facultăţilor în universităţi, pentru că exemplul universităţilor de medicină din ţară arată că aceste instituţii se descurcă mult mai bine pe cont propriu, nu când fac parte dintr-o universitate pluridisciplinară. E altceva când dispui tu de toţi banii şi poţi face investiţiile pe care le consideri necesare. Dau un exemplu: dintre cele cinci clădiri pe care le deţine în prezent facultatea, doar una este dată de către universitate. Patru sunt date de Primăria Galaţi, pe vremea lui Dumitru Nicolae. 

- Ce beneficii aduce Medicina pentru comunitatea gălăţeană?

- Facultatea are o adresabilitate regională. Primul beneficiu este că cea mai bună asistenţă medicală se acordă întotdeauna în judeţele care sunt şi centre universitare medicale. Al doilea argument este că am dat o şansă formidabilă tinerilor care provin din familii modeste din Galaţi şi din judeţele limitrofe să studieze Medicina şi să devină medici, farmacişti sau dentişti. Sunt mulţi absolvenţi buni de o sărăcie lucie, care au fost motivaţi să înveţe tocmai de situaţia în care se aflau. Şi, ca să ne şi mândrim, trebuie să spunem că, începând din acest an, şase absolvenţi de Medicină de la Galaţi au devenit cadre didactice în cadrul facultăţii.

Cine este doctorul Aurel Nechita

S-a născut la Lugoj pe data de 14 aprilie 1951. Ultimii doi ani de gimnaziu i-a terminat la Şcoala generală nr. 16 "Nicolae Bălcescu" Galaţi. A urmat cursurile Liceului "Vasile Alecsandri", după care a fost admis şi a urmat Facultatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi. După terminarea facultăţii s-a întors în Banat, unde a fost cadru didactic, timp de şase ani, la Facultatea de Medicină Timişoara. În 1984 s-a reîntors la Galaţi, angajându-se ca medic cardiolog la Spitalul de Copii, unde profesează şi în prezent. În 2004 a înfiinţat Facultatea de Medicină şi Farmacie Galaţi. În prezent este divorţat şi are o fiică, medic rezident în ultimul an, în specialitatea Cardiologie, la Spitalul Fundeni din Bucureşti.

Între martie şi decembrie 2004 a fost secretar de stat pentru Asistenţă Medicală în Ministerul Sănătăţii. A fost deputat de Galaţi între 2004 şi 2008, şi apoi, în anii 2012-2013. Ultimul mandat a fost întrerupt după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a declarat pe dr. Nechita incompatibil, acuzându-l că a ocupat în acelaşi timp mai multe funcţii de interes public. După câştigarea a două procese cu ANI şi după ce Legea Educaţiei a fost recent modificată prin ordonanţă de urgenţă, dr. Nechita a putut redeveni decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie.

 

CITEŞTE ŞI: EXCLUSIV/ Interviu cu Ambasadorul Olandei: "PORTUL GALAŢI ar trebui să ia exemplu de la Giurgiuleşti"

Citit 8097 ori Ultima modificare Marți, 29 Iulie 2014 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.