INCREDIBIL/ Sute de NOU-NĂSCUŢI, lăsaţi fără APĂRARE în faţa HEPATITEI şi TUBERCULOZEI

INCREDIBIL/ Sute de NOU-NĂSCUŢI, lăsaţi fără APĂRARE în faţa HEPATITEI şi TUBERCULOZEI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În jur de 300 de nou-născuţi veniţi pe lume după data de 24 iunie a.c., în spitalele gălăţene nu au putut fi vaccinaţi preventiv împotriva hepatitei de tip B şi a tuberculozei. Autorităţile sanitare locale spun că imunizarea nu a fost posibilă, deoarece dozele de vaccin nu au sosit încă de la Ministerul Sănătăţii (MS).

Într-o adresă trimisă de MS către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, este specificat faptul că dozele cu cele două tipuri de ser ar trebui să ajungă la Galaţi cel târziu astăzi, 31 iulie. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, însă, nou-născuţii râmân în continuare neimunizaţi.

La Spitalul Judeţean, spre exemplu, vaccinul împotriva tuberculozei (BCG) lipseşte încă de pe 24 iunie. Astfel, între 24 şi 30 iunie, 53 de nou-născuţi nu au putut fi vaccinaţi, aşa cum cer protocoalele medicale în vigoare. În luna iulie, alţi 142 de copii s-au aflat în aceeaşi situaţie.

Mai mult, pentru că între timp unitatea sanitară a epuizat şi rezervele de vaccin antihepatic B, 68 de micuţi din cei 142 au rămas neimunizaţi şi împotriva acestei boli.

Probleme în mediul rural

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea, după ce vaccinul va fi adus, copiii vor fi rechemaţi pentru imunizare, prin medicii de familie, în unităţile în care au fost născuţi. Într-o situaţie mai dificilă se vor afla părinţii care locuiesc în mediul rural, mai ales cei din localităţile din nordul judeţului. Din cauza distanţei mari pe care vor fi nevoiţi să o parcurgă până la spital, există pericolul ca unii copii să rămână neimunizaţi.

Riscurile nu pot fi ignorate

"Vaccinurile sunt făcute nou-născuţilor tocmai cu scopul de a preveni eventualele îmbolnăviri. Nevaccinarea la timp a acestor copii nu este un lucru normal. Dacă în ceea ce priveşte hepatita B, riscurile de îmbolnăvire nu sunt semnificative, în privinţa tuberculozei lucrurile stau un pic altfel. Nu ştim încă ce prevalenţă are TBC-ul în rândul comunităţii gălăţene. De asemenea, nu ştim întotdeauna nici care sunt persoanele purtătoare ale bacilului Koch. Astfel, nou-născuţii pot fi infectaţi cu acest gen de bacterie, chiar după naştere", atrage atenţia medicul pediatru Ginel Baciu, şeful Clinicii I Pediatrie din cadrul Spitalul de Copii Galaţi.

Vaccinarea copiilor împotriva hepatitei de tip B este obligatorie în România din anul 1995, în vreme ce administrarea la naştere a vaccinului BCG este valabilă din anii 60' ai secolului trecut.

Citiţi şi: Disputele legate de vaccinare s-au mutat pe internet

Citit 1274 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Iulie 2014 17:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.