PĂRINŢII primarului gălățean Ghiţă Vasiliu au DONAT teren pentru un SPITAL

PĂRINŢII primarului gălățean Ghiţă Vasiliu au DONAT teren pentru un SPITAL
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Într-o vreme în care aşteptăm totul de la stat şi puţini bogaţi întemeiază pe banii lor instituţii necesare populaţiei, amintim gestul unor agricultori cu dare de mână, care la sfârşit de veac XIX, dăruiau pământ ca să se înfiinţeze... Spitalul „judeţean” la Pechea.

Ne-a vizitat la redacţie dna Elisabeta Gheorghiu, fiica celui mai cunoscut primar gălăţean din toate timpurile, Ghiţă Vasiliu (cel care inaugura clopotniţa clădită la „Eternitatea” în mandatul său, fiind primul care trecea, spre cele veşnice, pe sub aceasta!), pentru a ne arăta documentele privind donaţia făcută de bunicii săi. Căci s-au împlinit recent 124 de ani de când părinţii celebrului primar, Paraschiv, agricultor, şi Maria P. Vasiliu, casnică, gospodari, ca şi fiul lor, au donat cinci ha de teren pentru a se construi acolo Spitalul din comuna Pechea, plasa Siret, judeţul Covurlui; ba mai mult, şi 300 fălcii de moşie (430 ha), începând cu 23 aprilie 1891, pentru asigurarea cheltuielilor de întreţinere ale acestuia! Totul bine cumpănit! Arhivele Naţionale, Serviciul Judeţean Galaţi, i-au pus nepoatei la dispoziţie actul legalizat de donaţie, din 7 iulie 1890. Printre condiţiile puse de donatori erau: spitalul să rămână „totdeauna pe acel loc, fără să se poată strămuta nici o dată, sub nici un motiv”, chiar şi la reconstrucţia după o eventuală distrugere, să nu i se schimbe obiectul de activitate, „să poarte inscripţiea „Paraschiv şi Maria Vasiliu””, să deţină o sală cu cel puţin zece paturi pentru descoperirea bolnavilor de pelagră – boala sărăciei, acum eradicată – şi îngrijirea lor, doctorii primari judeţeni „să aibă dreptul şi datoria” de control veniturilor şi administrării spitalului etc. Astfel, „în scopul de a veni în ajutorul populaţiei rurale suferinde din Judeţul Covurlui, şi pentru a contribui şi noi la fondarea şi la întreţinerea spitalului Judeţean din Pechia (sic!), de a noastră bunăvoie dăruim”…

Fiul le-a onorat numele

Deşi primar doar câteva luni, murind la numai 50 de ani, pe 8 decembrie 1942, ora 21,30, Ghiţă Vasiliu, fiu de mari agricultori, ajuns şi chestor de poliţie, primea Coroana României cu grad de Comandor „pentru meritele deosebite pe care le-a cules pe tărâm gospodăresc”, după cum scria presa vremii. Pentru curaj pe câmpul de luptă, primise înaltele distincţii Steaua României, Coroana României cu spade şi panglică de Virtute Militară în rang de Cavaler, „Avântul Ţării”, Ordinul „Sf. Stanislau” etc. Poate că şi vremurile noastre vor învăţa, într-o zi, mai multă nobleţe şi suflet de la vremurile vechi; dar mai întâi trebuie să le (re)cunoască…

Citit 3525 ori Ultima modificare Luni, 04 August 2014 23:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.