Ce SALARII au cel mai bine plătiţi MEDICI gălăţeni/ TOPUL VENITURILOR în Sănătatea locală
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Ce SALARII au cel mai bine plătiţi MEDICI gălăţeni/ TOPUL VENITURILOR în Sănătatea locală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cinci medici de la Spitalul Judeţean au avut în luna iunie a.c. salarii de peste 10.000 de lei fiecare * O parte dintre asistenţi au lefuri mai mari decât cele de medic * Cel mai bine plătit rezident de la Judeţean pleacă lunar acasă cu peste 4.000 de lei


Deşi nu la fel de bine plătiţi ca în alte ţări din Europa, unii medici gălăţeni reuşesc să ridice lunar salarii chiar şi de peste cinci ori mai mari faţă de salariul mediu pe economie. Diferenţa dintre leafa unui rezident abia ieşit de pe băncile facultăţii şi cea a unui medic primar este astfel în multe cazuri uriaşă. Pe pagina web a Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi a fost publicată recent, după o pauză de mai bine de doi ani, lista cu veniturile pe luna iunie a.c. a tuturor angajaţilor celei mai importante unităţi sanitare din judeţ. Documentul nu conţine şi numele persoanelor, ci doar funcţia şi salariul aferent.

De la 1.000, la aproape 14.000 de lei

Cel mai bine plătit medic din Spitalul Judeţean lucrează la Serviciul de Medicină Legală Galaţi şi are un salariu lunar de 13.857 de lei. În topul salariilor el este urmat de ceilalţi trei colegi ai săi, toţi medici primari, care câştigă, în ordine descrescătoare, 12.224, 11.858 şi 11.239 de lei pe lună. În total, cinci medici de la Judeţean au salarii ce depăşesc pragul de 10.000 de lei. Ultimul este medic primar la serviciul de Anatomie patologică şi este remunerat lunar cu aproape 11.000 de lei. Trebuie specificat faptul că, deşi funcţionează în incinta Spitalul Judeţean, Serviciul de Anatomie Patologică primeşte finanţare de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, şi nu de la Ministerul Sănătăţii (într-un raport pe care Institutul de Medicină Legală din România l-a dat recent publicităţii, se arată că domeniul medicinei legale suferă de o subfinanţare severă în ultimii ani. Astfel, mai specifică documentul, pentru că dotările lipsesc, angajaţii se supun constant riscurilor de îmbolnăvire).

Urgenţele, în top

După Medicină legală şi Anatomie patologică, cel mai bine plătiţi medici gălăţeni lucrează în Unitatea Primire Urgenţe (UPU). În topul salariilor de aici se află un doctor care a avut în luna iunie un salariu de 9.500 de lei. Un alt medic de la UPU a primit 7.114 lei, în vreme ce doctorul de pe locul al treilea a avut în iunie 6.748 de lei. De altfel, cinci medici de la UPU au avut salarii mai mari de 5.000 de lei.

Nici doctorii de la Neonatologie nu au de ce să se plângă din punct de vedere financiar, dacă ne gândim că cel mai bine plătit dintre ei a primit în iunie un salariu de 7.711 lei. Alţi doi medici primari din această secţie au simbrii ce trec pragul de 5.000 de lei.

Salarii deloc de neglijat întâlnim şi la Anestezie, Terapie intensivă (ATI), acolo unde cel mai bine plătit medic a primit în iunie suma de 6.440 de lei. La Cardiologie, una dintre cele mai aglomerate secţii de la Judeţean, medicii primari câştigă lunar între 4.376 şi 5.948 de lei.

Câştiguri printre chirurgi

În ciuda operaţiilor dificile pe care le fac, neurochirurgii gălăţeni nu sunt cei mai bine plătiţi dintre medicii chirurgi. Astfel, în vreme ce un neurochirurg a primit în iunie un salariu de 6.157 de lei, un medic primar de la Chirurgie toracică a plecat acasă cu 1.000 de lei mai mult. Chiar şi un medic specialist de la Chirurgie toracică a avut salariul identic cu al unui medic primar de la Neurochirurgie. La Chirurgie plastică, cel mai bine plătit doctor a primit 4.482 de lei, în vreme ce la Chirurgie generală leafa cea mai mare a fost de 4.782 de lei.

„Vitregiţii” spitalului

De partea cealaltă a clasamentului se află medicii gălăţeni ale căror salarii nu ajung nici măcar la 3.000 de lei pe lună. Este cazul doctorilor din secţii precum Chirurgia maxilo-facială, Dializa, Diabetul sau Oncologia. Şi la Ortopedie medicii „abia” dacă reuşesc să treacă de 4.000 de lei pe lună.

Asistenţi cu salarii de medici

Asemănător situaţiei de mai sus, asistenţii cu salariile cele mai mari lucrează la Medicină legală. Asistenţii principali au aici salarii cuprinse între 3.647 şi 5.133 de lei. Urmează asistenţii principali de la Anatomie patologică, cu lefuri ce pornesc de la 3.222 de lei şi ajung până la 4.674 de lei. La ATI, patru asistenţi au salarii de peste 3.000 de lei pe lună, în vreme ce la Chirurgie toracică nu mai puţin  de 13 asistenţi au câştigat fiecare peste 2.500 de lei în iunie.

Cel mai iubit dintre rezidenţi

Dacă cea mai mare parte a medicilor rezidenţi se descurcă cu greu din salariul lunar, unii dintre colegii lor, puţini, ce-i drept, au lefuri mai mari decât ale altor medici cu zeci de ani de experienţă. Din acest punct de vedere, cel mai bine plătit rezident de la Spitalul Judeţean a câştigat în iunie 4.264 de lei. El este în anul al treilea de rezidenţiat. Alţi doi colegi de-ai săi, aflaţi însă în anul cinci, au avut salarii de peste 4.000 de lei.

Lefurile conducerii

Dacă în unele spitale din Europa şi din SUA managerul de spital deţine şi cel mai mare salariu din instituţie, la Judeţean această regulă nu se aplică. Managerul spitalului, dr. Mihaela Debita, are, potrivit declaraţiei de avere, un salariu anual de 83.669 de lei, doar jumătate faţă de cel mai bine plătit medic din spital. Directorul medical al spitalului, dr. Dorel Firescu, a câştigat în ultimul an un salariu de aproape 80.000 de lei. Cel mai mare salariu din conducerea administrativă a spitalului îl are directorul financiar-contabil care, potrivit declaraţiei de avere, a câştigat anual suma de 113.893 de lei. Viorica Domniţeanu, cea care deţine funcţia de director îngrijiri, are în schimb un salariu anual de „doar” 39.222 de lei.

Trebuie spus şi că o bună parte dintre medicii de la Spitalul Judeţean au venituri şi din colaborările la cabinetele private, precum şi din funcţiile didactice pe care le deţin. De asemenea, nu pot fi ignorate nici plăţile informale (şpaga – n.r.) pe care majoritatea pacienţilor spun că le fac către personalul medical.

Citit 17763 ori Ultima modificare Luni, 11 August 2014 06:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.