Ce BOALĂ GRAVĂ puteţi face din cauza STRESULUI la serviciu

Ce BOALĂ GRAVĂ puteţi face din cauza STRESULUI la serviciu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Expunerea constantă la niveluri ridicate de hormoni asociaţi cu stresul poate afecta echilibrul glucozei din organism


Stresul resimţit de angajaţi la locul de muncă creşte cu 45 la sută riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip II, chiar şi în cazul persoanelor care au o greutate corporală normală, arată un studiu recent, făcut de cercetătorii de la Institutul de Epidemiologie din München, Germania. Diabetul de tip II creşte foarte mult riscul de apariţie a bolilor de inimă, a atacurilor cerebrale, a orbirii şi chiar a situaţiilor în care este necesară amputarea unor porţiuni din picior.

Pentru acest studiu, cercetătorii germani au monitorizat 5.337 de bărbaţi şi femei, cu vârsta între 29 şi 66 de ani, care aveau un loc de muncă constant.

Oamenilor de ştiinţă nu le este încă prea clar modul în care stresul duce la apariţia diabetului, dar cred că este posibil ca expunerea constantă la niveluri ridicate ale hormonilor asociaţi cu stresul să afecteze echilibrul glucozei din organism. Un nivel mărit de glucoză în sânge poate afecta sistemul circulator şi organele corpului. Printre simptomele acestei boli se numără oboseala, setea, urinările frecvente şi vindecarea lentă a rănilor.

Nu una, ci un complex de cauze

Dacă legătura dintre stres şi diabet este încă o enigmă, medicii ştiu însă cu siguranţă care sunt ceilalţi factori care duc la apariţia acestei boli metabolice.

„Principalii factori de risc care duc la declanşarea diabetului de tip II sunt obezitatea, moştenirea genetică şi sedentarismul. Cu excepţia predispoziţiei genetice, fiecare dintre ceilalţi factori pot fi preveniţi. Nu trebuie să înţelegem aceşti factori ca fiind total separaţi unul de altul. La declanşarea diabetului conlucrează un complex de cauze. Din acest motiv, dacă avem grijă să ţinem greutatea sub control şi să facem exerciţii fizice zilnic, riscul manifestat de predispoziţia genetică în dezvoltarea diabetului scade şi el”, ne-a explicat medicul diabetolog gălăţean Magdalena Moroşanu.

Cum vă ajutaţi singuri

Este important să vorbiţi despre îngrijorările sau frustrările profesionale acumulate cu şefii sau cu responsabilii de la resurse umane. De asemenea, trebuie să vă asiguraţi că vă organizaţi cât se poate de bine. Faceţi o listă a priorităţilor şi programaţi-vă cele mai dificile sarcini în acea parte a zilei în care ştiţi că aveţi cel mai ridicat randament. Nu uitaţi să mâncaţi sănătos, să faceţi sport şi să încercaţi să vă relaxaţi.

CITEŞTE ŞI: Cel mai mare spital din Galaţi a rămas cu un singur medic diabetolog

Citit 2003 ori Ultima modificare Miercuri, 20 August 2014 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.