(FOTO) 45 de FAMILII trăiesc PE ÎNTUNERIC, ca-n Evul Mediu, la căminele Metalurgicului

(FOTO) 45 de FAMILII trăiesc PE ÎNTUNERIC, ca-n Evul Mediu, la căminele Metalurgicului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 45 de familii care locuiesc în căminul F trăiesc de mai bine de o lună de zile fără curent electric, din cauza datoriilor * Oamenii spun că nu mai vor să aibă contor comun şi vor să plătească doar atât cât consumă


Pe data de 12 august s-a făcut o lună de când cele 45 de familii care stau în caminul F, de pe strada Aurel Vlaicu (care au aparţinut până anul trecut fostului Liceu Metalurgic) nu au energie electrică. Locatarii sunt revoltaţi pentru că, spun ei, în ciuda eforturilor de a plăti o parte dintre datorii, societatea de distribuţie nu le face lumină în umilele camere unde stau înghesuiţi şi câte şapte, opt persoane. 

„Nu avem cu ce să hrănim copiii, se strică mâncarea în frigider”

Printre cei care stau în beznă se numără şi Aurica Andriescu, o femeie cu cinci copii, dintre care patru merg la şcoală şi al cincilea are doar trei săptămâni de viaţă. „Plătim cât putem, aşa eşalonat. Noi nu avem decât salariul soţului de 800 de lei, plus alocaţia copiilor. Trăim într-o cameră de 36 de metri pătraţi, facturile de electricitate vin foarte mari. De exemplu, în februarie a venit 1.000 de lei. Păi noi am consumat atât? Nu! Copiii încep şcoala în septembrie, cum merg ei la şcoală, cum îşi fac ei lecţiile? Eu stau pe întuneric cu lumânarea, acest copil de trei săptămâni asta merită?”, se întreabă biata femeie.

Problema este că, din cauza datoriilor vecinilor, suferă şi locatarii care şi-au plătit toate facturile la utilităţi. „Avem locatari care sunt la zi, nu au datorii. Sunt opt la număr. Restul au venit şi au mai dat aşa eşalonat, cât au putut. Câte 100, 200 de lei. Legat de contractele individuale, ni s-a spus că doar celor care au contracte de închiriere li se vor face contracte individuale. Vor veni probabil muncitori care să pună contor la fiecare cameră. Cei de la şcoală spun însă că nu ne dau avizul până când nu se plătesc restanţele rămase”, ne-a spus Ica Bulgaru, preşedintele asociaţiei de care aparţin chiriaşii.

Fără datorii, tot pe întuneric

„Cu mâncarea e cel mai greu, nu avem ce să le dăm să mănânce, că se strică alimentele în frigider. În fiecare dimineaţă trebuie să cumpărăm, mi-e frică să nu se îmbolnăvească fetiţa”, susţine o altă femeie care, deşi are o fetiţă de opt luni şi un băiat de nouă ani, nu a făcut nicio datorie.

„Sunt la zi. Am dat toţi banii şi stau şi pe întuneric. Măcar să se facă ceva. Să ne dea lumină, că nu mai putem să stăm pe întuneric. Vrem contor separat, să plătim atât cât consumăm, nu mai mult”, s-a plâns o altă femeie care locuieşte în căminul F.

În aceeaşi situaţie disperată e şi Ionela Constantin. „Eu am doi copii, unul de cinci luni, altul de un an şi zece luni, dar i-am dus la mama, pentru că nu am condiţii. Casa este plină de mucegai, mâncare în frigider nu am. Nu pot să-i ţin aşa, este dezastru. Suntem la zi cu toate datoriile şi degeaba. Este bătaie de joc”, susţine Ionela Constantin.

Oamenii spun că s-au adunat datorii foarte mari la energia electrică, în jur de 350.000 de lei, din cauza faptului că iarna trecută nu au avut căldură şi au băgat în priză tot felul de aparate electrocasnice care să-i ajute în lunile friguroase.

„Dacă nu-şi plătesc datoriile, nu primesc energie electrică”

Căminele A, B şi F au fost preluate de Primărie la începutul anului acesta. Aşa că am sunat să vedem şi noi dacă edilul poate găsi o soluţie pentru scoaterea din beznă a zecilor de locatari a blocului F. Ni s-a transmis faptul că, din cauza datoriilor acumulate înainte de trecerea imobilelor de la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” în curtea municipalităţii, Electrica nu va relua furnizarea energiei până când nu va fi plătit şi ultimul leu restant. În plus, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Emanuela Turcu, susţine s-a făcut un plan de branşare individuală pentru fiecare unitate în parte. Din momentul în care chiriaşii vor avea contor la utilităţi, ei vor fi mult mai bine ţinuţi sub observaţie din punct de vedere al datoriilor, iar cei care nu-şi plătesc la timp facturile  vor risca să fie evacuaţi.

 

Citit 2286 ori Ultima modificare Joi, 21 August 2014 12:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.