MARI DINASTII ALE LUMII/ Familia Rothschild - poate CEI MAI BOGAŢI EVREI de pe Pământ
Foto: Nathaniel Philip Victor James "Nat" Rothschild

MARI DINASTII ALE LUMII/ Familia Rothschild - poate CEI MAI BOGAŢI EVREI de pe Pământ
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Familia Rothschild este o dinastie internaţională de bancheri şi mari finanţişti de origine germano-evreiască, care are afaceri în toată lumea şi a fost înobilată de către guvernul austriac şi cel britanic. Numele dinastiei semnifică, cu aproximaţie, “scut roşu”.

Ascensiunea către avere

Creşterea puterii şi influenţei familiei a început cu bancherul Mayer Amschel Rothschild (1744 - 1812), ale cărui sfaturi şi strategii pentru succes vizau păstrarea controlului afacerilor în sânul familiei, alături de menţinerea unei discreţii absolute cu privire la dimensiunea averii clanului. Primul membru notabil al dinastiei era un dealer de monezi rare şi vechi, medalii, antichităţi şi fel de fel de curiozităţi. A avut foarte mulţi copii, dar doar zece dintre ei au supravieţuit. Mayer a abuzat în oarecare măsură de schimbul valutar, acordând credite şi împrumuturi către guvern. Până la începutul secolului XIX, el deja nu mai era un dealer de lucruri vechi, ci se transformase într-un bancher în toată regula.

Apogeul financiar

Copiii lui Mayer au fost îndemnaţi să se stabilească în mai multe oraşe cheie din Europa: Londra, Paris, Viena, Napoli şi Frankfurt. Nathan Mayer Rothschild şi-a început afacerile în capitala Angliei în anul 1811, prin lansarea propriei firme, N. M. Rothschild & Sons. Compania şi-a stabilit centrul în New Court St. Swithin's Lane, în plin City, centrul financiar al Londrei, unde există şi funcţionează şi în prezent. In anul 1818, Nathan Mayer a acordat guvernului Prusiei un împrumut de 5 milioane de lire sterline, o sumă imensă în acele vremuri, cerând în schimb garanţii imobiliare cu ajutorul cărora şi-a intensificat afacerile. N.M. Rothschild a devenit atât de potent financiar în mijlocul City-ului, încât între anii 1825 - 1826, putea să susţină întreaga emisie monetară a Băncii Angliei doar din propriile lichidităţi.

Cât de bogată e dinastia

Copiii lui Mayer au investit în fel de fel de afaceri de viitor: metale preţioase, căi ferate, dar, cel mai important aspect – s-au specializat în acordarea de împrumuturi către guverne. Familia Rothschild a deschis bănci în majoritatea tărilor europene, având o influenţă deosebită în Austria, Franţa, Germania, Napoli şi Elveţia. Apogeul financiar al familiei a avut loc la mijlocul secolului XIX, când averea cumulată a dinastiei s-ar fi ridicat la câteva mii de miliarde de euro, în banii de astăzi.

Diversitate

Nu toţi membrii dinastiei Rothschild s-au ocupat cu făcutul banilor. E adevărat că aşa s-au adunat banii în familie, dar se pare că lucrurile au deviat pe parcursul anilor.

Charlotte de Rothschild a înfiinţat Casa pentru Bătrânii care suferă de Boli Incurabile şi Societatea Evreilor Emigranţi, Nathaniel de Rothschild a cumpărat pământul de lângă Bordeaux care a devenit podgoria Château Mouton Rothschild. Arthur de Rothschild a fost filatelist – colecţionar de mărci poştale şi timbre.

Lionel Walter Rothschild a fost pasionat de zoologie, organizând pe domeniul locuinţei sale, din Hertfordshire, un vast muzeu de istorie a naturii. Miriam Rothschild, care a decedat în 2005, a fost un pionier în biologie şi etiologie, iar pe durata celui de-Al Doilea Război Mondial s-a ocupat cu decodificarea transmisiilor ascunse pentru armata britanică.

Nathaniel Rothschild - moştenitorul "imperiului"

Nathaniel Philip Victor James "Nat" Rothschild s-a născut pe 12 iulie 1971 în Anglia, dar s-a stabilit în cele din urmă în Elveţia. Este considerat singurul moştenitor al dinastiei Rothschild, având în prezent o afacere care oferă consultaţă financiară pentru pieţele emergente, metale, minerit şi sectorul de resurse. Pe lângă aceasta, Nat mai are numeroase investiţii în fel de fel de afaceri pe plan internaţional, printre care şi investiţii subtanţiale într-o companie care se ocupă cu exploatarea resurselor petroliere ale Irakului.

Pe lângă numeroasele poziţii înalte pe care le-a ocupat de-alungul anilor în cadrul a foarte multe companii, Nathaniel Rothschild a moştenit, oficial, o avere de 50 de milioane de lire sterline. Neoficial, se zvoneşte că moştenirea este cu mult mai mare, ascunsă în o serie de trusturi din Elveţie, ajungând până la valoarea de 40 de miliarde de lire sterline.

Personalitate controversată

Având o avere atât de mare şi un nume atât de notoriu, era inevitabil ca moştenitorul imperiului Rothschild să nu fie o personalitate controversată. Cel mai “interesant” aspect al vieţii sale private este reprezentat de o acuzaţie care i s-a adus în 2009. Se pare că în acel an, fiul fostului lider libian Muammar Gaddafi, Saif, şi-a făcut o petrecere de naştere în Muntenegru la care au participat numeroase personalităţi extrem de importante: CEO-ul Arcelor Mittal Lakshmi Mittal, magnatul aurului Peter Munk, omul de afaceri rus Oleg Deripaska şi Nathaniel Rothschild.

În 2012, Nat a pierdut procesul de calomnie intentat împotriva publicaţiei Daily Mail care l-a numit un “păpuşar”.

Citit 21856 ori Ultima modificare Vineri, 22 August 2014 15:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.