Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Roşioara lui Racoviţă - specie de peşte UNICAT, la Galaţi

Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Roşioara lui Racoviţă - specie de peşte UNICAT, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În patrimoniul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii se află o specie de peşte cu totul deosebită – Roşioara termală sau Roşioara lui Racoviţă (Scardinius racovitza), care trăieşte doar pe teritoriul ţării noastre. Se află în patrimoniul instituţiei gălăţene din 2013, în urma unui proiect finanţat de o fundaţie deţinută de prinţul moştenitor din Abu Dhabi. Aceste exemplare pe care le deţine Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii au o valoare inestimabilă, oferind vizitatorilor o lecţie vie despre evoluţia speciilor.

Reproducere în captivitate unică în lume

În luna august 2013, la Galaţi, au fost aduse câteva exemplare de roşioară termală din Oradea, singurul loc din lume în care specia se află în habitat natural, iar specialiştii instituţiei au avut misiunea de a reuşi reproducerea acestei specii endemice în captivitate.

După aproximativ şase luni, experimentele au dat rezultatele: la Acvariul din Galaţi, în premieră mondială, s-au născut primii pui de roşioară termală, aproximativ 500 la număr. „Anul trecut, au fost aduse 45 exemplare de roşioară termală, din lacul Ochiul Mare din Oradea. Fiind vorba de o specie endemică, puternic periclitată, cu o biologie şi ecologie puţin cunoscute, a fost destul de dificil să o adaptăm la condiţiile de captivitate din acvariu. Principala noastră preocupare a fost să le oferim acestor peşti condiţiile din cadrul lor natural: temperatura adecvată, lumină corespunzătoare, dar şi hrana potrivită. Până la urmă, lucrurile au decurs bine şi roşioara termală a reuşit să se reproducă ex-situ, în afara mediului ei de viaţă”, ne-a explicat Gabriela Grigoraş, coordonatorul secţiei Acvariu a Complexului Muzeal.

Eforturile continuă

Instituţia gălăţeană foloseşte trei acvarii a câte 180 litri de apă pentru conservarea acestei specii endemice, la o temperatură cuprinsă între 29 şi 30 grade Celsius. Cercetătorii de la Galaţi fac eforturi mari pentru a putea îngriji exemplarele şi a le ajuta să ajungă la vârsta de doi ani. Publicul gălăţean a putut admira aceste exemplare doar în Noaptea Muzeelor, deoarece sunt incluse într-un proiect de cercetare important.

Citeşte şi: CONCERT "Danubian Brass Septet" cu INTRARE LIBERĂ, duminică seară, în Grădina Publică

Citit 2359 ori Ultima modificare Vineri, 22 August 2014 16:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.