Campania VL "Profesioniştii"/ Dan Ujeucă, arhitectul îndrăgostit de vapoare
Foto: Foto: Teodora Miron

Campania VL "Profesioniştii"/ Dan Ujeucă, arhitectul îndrăgostit de vapoare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Născut în judeţul Vaslui, arhitectul Dan Ujeucă a fost adoptat de Galaţi în urmă cu peste 30 de ani. A ajuns aici datorită tatălui său, care a fost solicitat să lucreze la construirea combinatului. Venit dintr-un oraş de munte, cu ”apa până la gleznă”, după cum îşi aminteşte, Dan Ujeucă recunoaşte că a avut în sânge pasiunea pentru vapoare. În cei aproape 40 de ani de experienţă ca arhitect, Dan Ujeucă a câştigat multe concursuri de arhitectură în ţară şi în străinătate. Este autorul unei lucrări de sistematizare la Hanovra, a proiectat, printre altele, un salon auto în Italia şi reşedinţe particulare în Germania, dar şi-a pus amprenta şi pe proiectul clădirii „Muzeului de Artă", proiect care a luat premiul I al Ordinului Arhitecţilor din România.

Nu îţi explică de ce a ales arhitectura, dar nu se închipuie făcând altceva. ”Am ales arhitectura dintr-o pasiune nejustificată. Încă din liceu făceam bărci, dar am constatat la Galaţi că arhitectura navală nu era ceea ce visam eu. Am făcut arhitectură civilă, dar în mintea mea a persistat ideea de a face vapoare”, mărturiseşte arhitectul Dan Ujeucă. 

De pe băncile şcolii, coordonator la Icepronav

Venirea la Galaţi l-a fascinat. ”Stăteam toată ziua pe malul apei. Primul lucru care l-am făcut a fost să îmi construiesc o barcă, în perioada în care eram student. După ce am terminat facultatea mi-am construit un velier de 4,7 metri, la care am lucrat un concediu întreg”, îşi aminteşte arhitectul.

Imediat după terminarea facultăţii a avut ocazia să fie angajat la Icepronav, unde a coordonat compartimentul de arhitectură şi design timp de 15 ani. Îşi aminteşte şi acum de primul proiect în care a fost implicat. ”Când am venit aici am lucrat la nava lui Ceaşescu, navă ce urma să fie folosită în Deltă. Toate navele au trecut prin colectivul de design. Am avut proiecte foarte mari. Acolo m-am format ca profesionist”, spune Dan Ujeucă.

Nava „Independenţa", primul tanc-petrolier de 150.000 tdw, a fost proiectată de arhitectul Ujeucă, care a lucrat şi la reabilitarea navei cu zbaturi „Tudor Vladimirescu".

CITEŞTE ŞI: Campania VL “Profesioniştii”/ Gălăţeanul Marian Tăbăcaru, MARINARUL care a trăit patru decenii PE APĂ

”Arhitectura navală este un domeniu ermetic, ermetizat de inginerii navalişti. Venirea mea aici a fost uşor deranjantă, dar încăpăţânarea şi tenacitatea mea i-au făcut chiar să înţeleagă  colaborarea cu un arhitect ca pe un lucru benefic. Am avut colegi care au renunţat tocmai din cauză că nu au reuşit să colaboreze cu inginerii navalişti”, explica arhitectul, care recunoaşte, cu părere de rău, că nu a reuşit să le insufle pasiunea pentru nave nici soţiei, nici fiului său.

Imediat după revoluţie, Dan Ujeucă a renunţat la postul de conducere din Icepronav pentru a lucra pe cont propriu. ”Am renunţat pentru că voiam să fac ceea ce îmi convine, ambarcaţiuni de agrement”, mărturiseşte el. 

De la arhitectura navală la cea civilă

Deşi marea lui pasiune a fost şi rămâne arhitectura navală, Dan Ujeucă recunoaşte că a trecut, treptat şi la arhitectura civilă. "Viaţa te pune în tot felul de situaţii şi am fost nevoit să trec şi la arhitectura civilă, care la mine a fost influenţă de tehnologia din construcţiile de maşini şi din construcţiile navale. O altă gândire, care se reflectă în atitudinea şi în condiţia mea ca arhitect civil. Am trecut prin tot felul de experienţe economice nefericite. Acum ne ocupăm de arhitectură civilă, dar avem şi lucrări şi în domeniul naval. Sunt investitori care îşi doresc diferite construcţii plutitoare, gen hoteluri, pensiuni”, spune Dan Ujeucă.

Arhitectura Galaţiului

Experienţa l-a învăţat că ”interiorul se găseşte în exterior, iar exteriorul în interior. Acest principiu ar trebui respectat şi în Galaţi. Oraşul ăsta păcătuieşte, dar nu e vina arhitecţilor. Parte din moştenirea trecută este, din punct de vedere al arhitecturii, coerentă. Din păcate, înainte de 1989 nu se lucra cu finisaje ca lumea, că în rest este chiar o arhitectură frumoasă. Pe acea arhitectură s-au făcut multe intervenţii. Numai reabilitarea asta termică te sperie. Fiecare face cum doreşte, fiecare îşi face ce culoare vrea. Aici este o carenţă a primăriei. Dar şi cei din primărie sunt depăşiţi, pentru că sunt lucrări făcute fără autorizaţie. Ar trebui să intervină şi disciplina în construcţii. Oamenii nu înţeleg că exteriorul casei aparţine comunităţii. Planul urbanistic general ar trebui să fie mult mai riguros în acest sens”, mărturiseşte arhitectul Ujeucă.

CITEŞTE ŞI: Campania VL "Profesioniştii"/ Octavian Coşovliu, brăileanul care a dat viaţă cartierelor Galaţiului

Deşi a realizat sute de proiecte, Dan Ujeucă spune că „proiectul de care sunt foarte mândru este cel care încă nu s-a construit. Sunt proiecte care pe hârtie arată într-un fel şi în realitate te sperie, pentru că investitorul face ce intervenţii vrea. Am proiecte pe lângă care îmi este jenă să trec. Un proiect este precum un copil pe care îl creşti aşa cum trebuie, dar când ajunge la maturitate îţi dai seama că este un descreierat”, explică arhitectul.

În ciuda experienţelor neplăcute, Dan Ujeucă nu a renunţat niciodată la arhitectură deoarece ”pasiunea arde în mine, este un combustibil care te ţine în viaţă, iar atunci când se termină te apuci de altceva. Nu aş putea face niciodată ceva care să nu îmi placă”. 

 

Carte de vizită

Dan Ujeucă s-a născut pe 11 martie 1947 în localitatea Banca, judeţul Vaslui. A urmat cursurile liceului nr. 1 din Hunedoara, iar în 1975 a absolvit cursurile Institutului de Arhitectură ”I. Mincu” din Bucureşti. În acelaşi an a fost angajat la Icepronav ca arhitect proiectant, unde lucrează până în 1989. După aceea s-a ocupat, la diferite firme, de proiectare şi construcţii navale, industriale şi civile. În anul 2001 a fost cooptat la compartimentul de Urbanism din cadrul Primăriei Galaţi, ca inspector de specialitate, unde nu a rămas decât un an de zile.

Dan Ujeucă a câştigat numeroase premii, printre care premiul al III-lea  la secţiunea arhitectura locuinţei, premiul I la secţiunea arhitectura dotărilor comunitare şi de producţie, premiul I la secţiunea arhitectura spaţiului interior, toate oferite în 2013, la prima ediţie a Anualei de Arhitectură organizate de Filiala "Dunărea de Jos". În acelaşi an, Dan Ujeucă a primit şi premiul special al publicului.

 

Citit 2929 ori Ultima modificare Duminică, 24 August 2014 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.