O gălăţeancă ACUZĂ: "Fostul patron m-a obligat să-mi scriu demisia"
Foto: Foto: Remus Basalic

O gălăţeancă ACUZĂ: "Fostul patron m-a obligat să-mi scriu demisia"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Femeia afirmă că nu a fost plătită pentru toate orele lucrate * Fostul patron se apără, spunând că nu a încercat decât să o ajute


Liana Marinescu are 57 de ani şi a lucrat în trecut ca inginer şi ca profesor. În tinereţe a terminat Navele, facultate considerată de către studenţi una dintre cele mai dificile. Împrejurările prin care a trecut de-a lungul vieţii nu au fost însă dintre cele mai favorabile, motiv pentru care a fost nevoită să se mulţumească şi cu locuri de muncă mult sub pregătirea ei profesională. Se pare însă că şi aşa a fost urmărită de ghinion.

Îngrijitor de clădiri

"Am fost angajată ca îngrijitor clădiri, pentru o perioadă de 45 de zile, la o sală de joacă pentru copii, la Ultimul Leu. În primele zile făceam curăţenie câte două ore în fiecare dimineaţă. Aveam salariul minim pe economie, dar la început patronul mi-a dat câţiva bani ca să mă pot descurca. Cu timpul, orele de muncă s-au înmulţit în fiecare zi. Pentru a-mi ţine eu o evidenţă, notam totul pe un carneţel. Într-o dimineaţă, când mergeam spre muncă, am ameţit şi am leşinat. Am fost luată de salvare şi dusă la Spitalul Judeţean, unde m-au ajutat să-mi revin. Pentru că nu aveam însă credit pe telefon, nu am putut anunţa la muncă ce mi s-a întâmplat", ne-a relatat femeia.

Învinuiri de ameninţare

Ajunsă într-un final la serviciu, gălăţeanca spune că i s-a impus să-şi dea demisia. "Am încercat să îi explic patronului, lui Marin Nicolae, ce mi se întâmplase, însă nu a vrut să audă. Nu mi s-a părut corect, din moment ce până atunci nu întârziasem un minut măcar la serviciu. I-am spus că nu vreau să plec. Atunci m-a luat într-un colţ mai retras din încăpere şi mi-a spus că, dacă nu-mi scriu o cerere de demisie şi una de concediu fără plată după ceea ce-mi dictează el, îmi va încheia contractul de muncă cu specificaţia indisciplinat. M-am simţit neajutorată şi am scris ceea ce mi-a dictat el. Se întâmpla pe data de 11 iulie, dar mi-a spus să trec jos data de 4 iulie. Greşeala mea a fost că am cedat la ameninţările lui. Pentru că voia să mă plătească pentru mai puţine ore decât muncisem, i-am arătat situaţia pe care o aveam în carneţelul meu. Mi l-a luat însă din mână şi mi-a rupt foile respective. Acest gest m-a deranjat cred cel mai tare", a adăugat Liana Marinescu.

 

 

După calculele pe care şi le făcuse, femeia ştia că trebuie să primească în total suma de 812 lei, din care spune că i-au fost achitaţi doar 448 de lei.

Răspunul autorităţilor

La o săptămână după întâmplare, gălăţeanca a scris o plângere către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Răspunsul venit de la ITM a fost unul previzibil, având în vedere dovezile scrise pe care le-a avut fostul patron. "În cererea depusă la societate în data de 11.07.2014, dumneavoastră vă solicitaţi demisia cu data de 4.07.2014, iar pentru perioada 4.07.2014 - 11.07.2014, reiese în documentele societăţii că figuraţi cu cinci zile absente nemotivate", scrie în document.

"Am încercat doar s-o ajut"

Am luat legătura telefonic şi cu patronul pe care gălăţeanca îl învinuieşte. Acesta ne-a spus că nu a făcut altceva decât să o ajute pe Liana Marinescu. "Eu i-am dat salariul la timp, chiar în avans, pentru zilele lucrate. Ea este cea care nu s-a putut adapta. E de înţeles că, având studii superioare, poate că s-a simţit frustrată să lucreze pe un astfel de post. Este tot ceea ce i-am putut eu oferi însă. Cererea de concediu fără plată şi cea de demisie au fost scrise de ea, iar controlul ITM a demonstrat chiar acest lucru. Cum aş fi putut eu să o constrâng să-şi scrie demisia? Este prima oară când am avut de-a face cu o astfel de persoană", ne-a declarat Marin Nicolae.

Citit 4115 ori Ultima modificare Marți, 26 August 2014 20:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.