(FOTO) DEZASTRU EDILITAR pe strada Mihai Bravu! CASELE VECHI, DEMOLATE bucată cu bucată
Foto: Foto: Victor Cilincă

(FOTO) DEZASTRU EDILITAR pe strada Mihai Bravu! CASELE VECHI, DEMOLATE bucată cu bucată
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Două case foarte vechi de pe strada Mihai Bravu, chiar gard în gard cu fosta clădire a Comisiei Europene a Dunării, actuala Bibliotecă Judeţeană, au intrat în circuitul obişnuit al dezmembrării cărămidă cu cărămidă. Mi le-a arătat autorul unor cărţi despre clădirile de patrimoniu din Galaţi, profesorul de istorie Valentin Bodea, care susţine salvarea vechilor clădiri, chiar şi a celor care nu au un stil arhitectonic preţios, dar au o istorie sau întregesc zona.

De altfel, ne mirăm că brăilenii au putut accesa fonduri europene pentru reabilitarea vechilor clădiri, iar noi nu putem să păstrăm un stil unitar pe o stradă istorică, care în veacul XIX se chema Mihai Bravu şi pe tronsonul actualei Al. I Cuza. Vor răsări case de beton în loc şi adio fonduri UE!

În fotografii puteţi vedea cum arată casa de pe strada Mihai Bravu nr. 18 acum, în prag de demolare, şi ce impozantă arăta ea lângă biblioteca alăturată, bombardată, în 1917. Dacă şi biblioteca ar fi fost lăsată să fie prădată, ce-am mai avea azi?

 

 

Istoricul a observat că, dacă iniţial proprietarul caselor de la nr. 18, respectiv 20, a pus pază, la un moment dat au dispărut şi paznicii şi frumosul gard din fier forjat. Sâmbătă, în timp ce nişte „întreprinzători” răscoleau prin casa de la nr. 20, căutând se pare lemn, alţii, opriţi în drum cu căruţa cu PET-uri recuperate, ni s-au adresat respectuos, cerându-ne aprobare să ia cărămidă şi ce s-o mai găsi. Oamenii sunt săraci şi puşi pe treabă, nu ca autorităţile, astfel încât nu ne îndoim că vor desăvârşi demolarea.

Profesorul spune că aici a locuit în celălalt veac avocatul G. H. Macri, iar imobilul apare într-o fotografie din 1917, cu sediul CEE bombardat de aviaţie. Firidele de la intrarea în ambele imobile şi o coloană cu capitel doric, stilizată, de la nr. 20, spun că proprietarii iniţiali au fost greci, mai crede profesorul.

 

Citit 5882 ori Ultima modificare Marți, 02 Septembrie 2014 21:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.