(GALERIE FOTO) Se pregăteşte un TUN IMOBILIAR la CASA de CULTURĂ a STUDENŢILOR?
Foto: Foto: Remus Basalic

(GALERIE FOTO) Se pregăteşte un TUN IMOBILIAR la CASA de CULTURĂ a STUDENŢILOR?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Instituţia a primit pentru anul 2014 o cincime de suma de care avea nevoie şi este, practic, în faliment * Conducerea nu poate accesa fonduri nerambursabile din cauza arieratelor şi a situaţiei incerte în care se află terenul de pe strada Ştiinţei


Dacă până în urmă cu doi ani Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) Galaţi se mândrea în ţară cu rezultate artistice de top, instituţia a ajuns în doar şase luni la un pas de dezastru. Datoriile depăşesc acum 110.000 de lei - unele fiind mai vechi de 90 de zile (arierate), cele mai multe dintre utilităţi sunt deja sistate, iar perspectiva de a primi fondurile necesare la următoarea rectificare bugetară este destul de mică.

În voia naturii

Cu o amprentă la sol de 5.000 de metri pătraţi şi cu o suprafaţă reală ce se apropie de 7.000 de metri pătraţi, clădirea ce adăposteşte Casa de Cultură a Studenţilor Galaţi nu mai beneficiază în momentul de faţă decât de apă curentă. Telefonul şi internetul au devenit amintire încă din luna mai. O lună mai târziu, vanele de racord la punctul termic al clădirii au fost închise. Vinerea trecută, şi Electrica SA a hotărât să sisteze furnizarea de energie electrică, motivul fiind tot neplata facturilor. Şi apa ar fi trebuit oprită, însă instituţia a primit o păsuire de o lună de zile din partea Apă Canal.

Caloriferele, becurile, telefoanele, calculatoarele şi chiar camerele de supraveghere au devenit astfel simple piese de muzeu, urmând ca ţevile de alimentare cu apă şi robinetele să li se alăture în curând. "Problemele financiare au început în urmă cu aproximativ doi ani, dar s-au acutizat în ultimele şase luni. Primind tot mai puţini bani, am ajuns în imposibilitatea de a plăti utilităţile la facturile curente. Arieratele se ridică în momentul de faţă la 112.000 lei, dintre care doar restanţele către agentul termic sunt de 43.000 de lei", ne-a declarat Dorin Adrian Coteţ, directorul CCS.

Autorităţile dau din colţ în colţ

CCS Galaţi funcţionează ca instituţie descentralizată aflată în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS). Banii provin astfel atât de la bugetul de stat, cât şi din veniturile proprii ale instituţiei. Din fundamentarea bugetară pentru 2014, trimisă la sfârşitul anului trecut către ministerul de resort, CCS Galaţi avea nevoie de o sumă ce depăşea 2.000.000 de lei. Bugetul aprobat de MTS a fost însă de doar 442.000 de lei, dintre care aproximativ 380.000 se duceau pe salarii. Din suma rămasă, 18.000 de lei a reprezentat subvenţia pe tot anul pentru bunuri şi servicii, iar ceilalţi 50.000 de lei erau alocaţi pentru "Acţiuni şi proiecte".

CITEŞTE ŞI: Casa de Cultură a Studenţilor, MUTATĂ din sediu. AFLĂ care sunt MOTIVELE

"Problema a fost că cei 18.000 de lei ne-au ajuns pentru mai puţin de două luni, aflându-ne apoi în imposibilitatea de a mai plăti facturile către utilităţi. Plus că în fundamentarea bugetară din decembrie 2013 estimaserăm că vom avea venituri proprii de 120.000 de lei. În bugetul venit de la Bucureşti ni se impuneau venituri proprii de 600.000 de lei, sumă imposibil de strâns. Am fost faultaţi astfel din start", a adăugat directorul CCS Galaţi.

Proiecte rămase pe hârtie

Suma mare pe care CCS Galaţi o datorează către Electrocentrale rezultă în mare parte din pierderile înregistrate pe traseu, până ce agentul termic să ajungă propriu-zis în clădire. În fundamentarea bugetară făcută pentru anul 2014 era inclus şi proiectul unei centrale proprii, ale cărei costuri ar fi fost amortizate în aproximativ doi ani. Totul a rămas însă doar pe hârtie.

"Facturile către agentul termic sunt imense, în condiţiile în care iarna trecută abia dacă dădeam drumul la căldură, pentru a nu îngheţa conductele. Cu o centrală proprie am fi avut şi căldură în săli, şi facturi mai mici. Şi cu igrasia avem probleme. Pentru că hidroizolaţia este deteriorată, apa se infiltrează prin tavan. În sala de spectacole este o porţiune pe scenă în care plouă", Dorin Coteţ.

Acces blocat către fondurile nerambursabile

La ultima evaluare făcută, valoarea investiţiei care include clădirea şi dotările aferente a fost de 10.000.000 de lei, totul aflat în proprietatea MTS. În condiţiile în care utilităţile sunt sistate, clădirea se va deteriora simţitor în lunile de iarnă. Din cauza arieratelor acumulate, Ministerul Finanţelor Publice a blocat toate plăţile pe care instituţia ar trebui să le facă, cu excepţia plăţii datoriilor. Astfel, trupele afiliate CCS Galaţi nu mai pot primi susţinere financiară pentru deplasările în ţară sau în străinătate. Nici Club S nu a mai putut fi modernizat, pierzându-şi astfel clienţii în faţa concurenţei.

Din cauza datoriilor, instituţia nu este eligibilă nici pentru accesarea de fonduri POSDRU. De asemenea, pentru că terenul pe care este construită clădirea de pe strada Ştiinţei nu are carte funciară, nefiind stabilit astfel proprietarul, nu pot fi accesate nici fonduri REGIO sau de la guvernul norvegian.

Prinsă într-un desiş legislativ parcă fără capăt, instituţia ar mai avea o speranţă, după rectificarea bugetară din această toamnă. Cum însă la precedenta rectificare bugetară MTS nu a primit niciun ban în plus, este foarte probabil ca situaţia să se repete şi la următoarea redistribuire a bugetului. Între timp, cei care au cel mai mult de suferit sunt în primul rând studenţii şi elevii gălăţeni.

"Dacă tot suntem cu mâinile legate, am hotărât că e mai bine să asigurăm permanenţa pentru departamentele cultural, economic şi social şi am mutat temporar activitatea acestora, cu ajutorul conducerii Universităţii, în Căminul studenţesc F", a concluzionat Dorin Coteţ.

Tun imobiliar?

Surse din zona politică induc ideea că nimic din ceea ce se întâmplă la Casa Studenţilor nu reprezintă o întâmplare. Se vehiculează scenariul subfinanţării voite, în vederea numirii ulterioare a unor politruci în funcţiile cheie, dar şi scenariul unui tun imobiliar, după modelul prin care a fost prăduit, după 1990, patrimoniul Fundaţiei pentru Tineret şi Sport Galaţi. Atunci, Casa Roşie şi fostul club "Sidney" au ajuns în proprietatea privată printr-un lung şir de încălcări ale legii. Se pregăteşte de "măritiş" şi Casa de Cultură a Studenţilor?

 

Citit 3448 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Septembrie 2014 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.