MERCURIALUL SĂPTĂMÂNII/ Preţul legumelor pentru conservele de iarnă

MERCURIALUL SĂPTĂMÂNII/ Preţul legumelor pentru conservele de iarnă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cum am trecut deja de mijlocul lunii septembrie, gospodinele au început să-şi aprovizioneze cămara cu tot felul de compoturi, gemuri, murături şi tot ceea ce mai este nevoie pentru anotimpul rece. Săptămâna aceasta am făcut un raid prin trei pieţe din Galaţi, Piaţa Centrală, Piaţa din Ţiglina I şi Piaţa din Micro 19, pentru a vă spune ce preţuri găsiţi la vinete, ardei gras, ardei kapia, sau gogoşari şi ceapă, principalele ingrediente pentru zacuscă. În acelaşi timp, am căutat să vedem şi cu cât sunt vândute roşiile, pentru cei care vor să facă suc de roşii, ori bulion, tot pentru iarnă.

Piaţa Centrală

Prima dată am trecut prin Piaţa Centrală. Aici, pe tarabe, vinetele aduse de la Barcea sunt vândute cu 2 lei, 2,5 lei, dar preţul lor poate ajunge şi până la 3, ori 3,5 lei, cât costă cele mai mari şi mai arătoase. Pentru un kilogram de ardei gras, gospodinele trebuie să scoată din buzunar 2,5, sau 3 lei. Însă cele care vor ca zacusca să prindă o culoare roşiatică, intensă, fără să folosească prea mult bulion, pot lua ardei kapia la 3,5 lei, 4 lei (categoria I), 3 lei, ori gogoşari, care au cam aceleaşi preţuri: 3 lei, 3,5 lei. Ceapa roşie se vinde cu 2,5 lei kilogramul, iar cea obişnuită este puţin mai ieftină: 1,2 lei, 1,5 lei. Iar dacă vorbim de roşii, folosite pentru suc, bulion sau zarzavat pentru iarnă, acestea sunt vândute cu 2,3 lei, 2,5 lei, 3, sau chiar 3,5 lei, în funcţie de mărime. 

Piaţa din Ţiglina I

Următoarea piaţă unde am inspectat preţurile este cea din Ţiglina I. Şi aici tarabele sunt pline de legume de sezon, aşa că aveţi de unde alege, sunt preţuri pentru toate buzunarele. Un kilogram de vinete costă 2 lei, 2,5 lei, ori la unele tarabe, 3 lei, iar ardeiul gras este vândut tot cu 2, 2,5, sau 3 lei. Comercianţii oferă ardeii kapia la preţuri cuprinse între 3 şi 4 lei, iar preţul gogoşarilor sunt asemănătoare: 2,8 lei, 3 lei, 3,5 lei şi 4 lei. Un kilogram de ceapă roşie, lunguiaţă, costă 2 lei, ori 2,5 lei, la fel ca şi în Piaţa Centrală. Gospodinele pot cumpăra roşii cu 2 lei, 2,5 lei, iar cele mai mari, ajung şi la 3,5 lei.

Piaţa din Micro 19

Utima oprire am făcut-o printre tarabele din Piaţa din Micro 19, unde nu există mari diferenţele la preţurile legumelor faţă de celelalte două pieţe. Vinetele costă 2 lei, 2,7 lei, 2,8 lei, ori 3 lei, ardeiul gras se vinde cu 2,5 lei, 3 lei, 3,5 lei, sau chiar 4 lei, preţul kilogramului de gogoşari începe de la 2,5 lei şi ajunge până la 3,5 lei, iar ardeii kapia sunt 2,8 lei, 3 lei, sau 3,5 lei. Pe un kilogram de roşii, gălăţenii care vin în Piaţa din Micro 19 trebuie să dea 2,5 lei, pe cele de la Barcea, 3 lei, sau chiar 4 lei, pe cele aduse de la Matca.

Acestea sunt preţurile legumelor pentru conservele de iarnă din principalele pieţe din oraş, însă cei care provin dintr-o familie numeroasă şi vor să prepare în cantităţi mari toate cele necesare în „cămara bunicii” pentru iarnă, pot cumpăra legume şi fructe la preţuri mai mici, din piaţa en-gros de pe Calea Prutului, ori din cea din Micro 17, Piaţa Ruşilor.

Citit 4457 ori Ultima modificare Vineri, 19 Septembrie 2014 23:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.