(FOTO) GĂŞTILE de cartier şi CÂINII fac legea printre blocurile din Micro 17
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

(FOTO) GĂŞTILE de cartier şi CÂINII fac legea printre blocurile din Micro 17
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După o plimbare de aproximativ două ore prin cartierul Micro 17, mai exact, prin zona Sediului Poştal numărul 9 şi pe străzile mici din apropiere, am constatat că este un cartier plin de oameni nemulţumiţi de condiţiile în care trăiesc zi de zi şi zona este neglijată atât de autorităţi, cât şi de cei care ar trebui să instituie legea.

Aleile, ca după bombardament

De la intrarea în cartierul Micro 17, pe strada Barboşi, numărul 6, toate par bune şi frumoase, dacă ne uităm în jur, la starea asfaltului. Asta pentru că aceasta a fost renovată de curând putem spune, însă străduţele din zonă, care duc printre blocuri, se pare că au fost uitate de cei de la Primărie, nu au avut loc pe planurile de reabilitare. „Aleile dintre blocuri, sunt praf, pline de gropi. Uitaţi şi dumneavoastră. Aceasta poate fi numită stradă? Noi, cei care suntem mai în vârstă, trebuie să fim foarte grijulii, pentru că o clipă de neatenţie ne poate costa mult. Mai rău e de cei care se deplasează şi mai greu, cu ajutorul unui baston”, ne-a spus un cetăţean prezent la întâlnirea cu cititorii.

Aproape aceleaşi au fost şi cuvintele lui Ion Damian. „Uitaţi, aceasta este Aleea Molidului, cea care duce spre blocul E, unde locuiesc. Arată ca după bombardament. De foarte mulţi ani de zile nu a mai fost turnată o roabă de asfalt. Gropi mari sunt până încolo, până la intersecţia la strada mare. Am dori ca cei de la Primărie să se gândească şi la noi”, ne-a spus acesta. Iar o femeie ne-a spus că are un nepot mic, pe care trebuie să-l plimbe în căruţ, dar, de multe ori, preferă să-l ţină în braţe, decât să-l zdruncine printre gropile mari de pe străzi.

Preocupări legate de copaci. Nu cereri în plop, ci pentru plop...

Un bărbat ce locuieşte pe strada Oltului, la blocul I, ne-a adus la cunoştinţă o problemă legată de un plop, care, după cum spune el, nu a mai fost îngrijit de foarte multă vreme. Preocupat,  gălăţeanul adresează o rugăminte celor de la Ecosal.

„Copacul respiră greu, ca şi mine, care am 76 de ani. Are trei cioate rupte, de la crengile care au căzut, are două vârfuri uscate şi o creangă ruptă încă de anul trecut, după o furtună puternică din primava lui 2013. De atunci stă spânzurată acolo. Am auzit că muncitorii de la Ecosal pot folosi o maşinărie performantă de toaletat copaci. Vreau să vină să aibă grijă de plopul acesta. Aici vin copii de la Şcoala 11, crenga asta se pot rupe oricând, îi poate răni”, ne-a spus locatarul blocului I.

 

 

O altă cerere în legătură cu un plop bătrân am primit şi de la o doamnă care stă la blocul F. „În spatele blocului este un plop, care este mai înalt decât blocul şi, indiferent în ce poziţie s-ar apleca când vin vijeliile puternice, el dărâmă şi acoperişurile teraselor din zonă, zgârie geamurile apartamentelor. Eu am văzut la rădăcina lui cum e mâncat de carii. Mai bine îl taie, să nu apară şi alte probleme. De 50 de ani de când e construit blocul, de atunci e şi plopul. Şi aşa mai are doar câteva crengi verzi sus, spre vârf. Nimeni nu vine să facă ceva”, ne-a povestit femeia.

Câinii vagabonzi, mulţi şi agresivi

Ca în orice cartier din Galaţi, mai bine spus aproape ca în orice oraş din România, câinii maidanezi se înmulţesc pe zi ce trece şi sunt atacă fără motiv. O ştie cel mai bine domnul Carp, care a păţit-o pe pielea lui, chiar zilele trecute. „În această prăvălie, un cetăţean vine foarte des şi ţine după el vreo patru, cinci câini mari. Acum două seri, unul dintre animale, un câine mare şi negru m-a muşcat de picior, m-a înhăţat de pantaloni. Pe aici prin zonă trec foarte mulţi oameni, copii, se poate întâmpla şi mai rău, Ferească Dumnezeu. Atacă fără motiv. Nu ştiu ce face Poliţia Locală, s-au dat atâtea legi, de ce nu sunt respectate? De ce e posibil aşa ceva?”, povesteşte bărbatul.

CITEŞTE ŞI: REPORTAJ în CARTIERUL FANTOMĂ al Galaţiului

În asentiment cu el este şi doamna Catia. „În fiecare zi, de când a început anul şcolar, îmi duc nepotul la şcoală şi sunt nevoită să trec pe aici, în drumul nostru. Mereu m-am uitat cu atenţie în stânga şi-n dreapta, pentru că îmi e foarte teamă de patrupedele astea crescute pe străzi, ca-n  sălbăticie. Ar trebui să fie adunate şi duse la adăpost”, spune femeia. La polul opus, însă, sunt iubitorii de animale, care obişnuiesc să le hrănească pe la scările de bloc şi care susţin că patrupedele atacă mereu cu un motiv, pe oamenii pe care-i simt mai agresivi.

Terorizaţi de scandalagii beţivi

Fiind locuit, în majoritate, de persoane în vârstă, care au nevoie de linişte, odihnă, gălăgia provocată de găştile de cartier, în miez de noapte, răsună asurzitor printre blocurile gri, scorojite de timp.

Oamenii s-au plâns de multe ori de această problemă pe unde au apucat, însă, se pare, nimeni nu reuşeşte să-i ţină în frâu pe derbedeii care stau pe la scări de bloc, ori prin diferite locuri, mănâncă seminţe, beau alcool şi fac scandal. Printre cei care ne-au semnalat acest fapt se numără şi Ion Damian, de 76 de ani. „Am apelat de multe ori şi la poliţie. Au mai venit oamenii legii, i-au alungat pe golanii ăia, dar ei tot au venit înapoi. Nu putem în fiecare seară să sunăm la poliţie, că a doua seară se repetă problema. Nu ştim ce să mai facem, nu putem adormi din cauza zgomotului”, ne spune bărbatul.

CITEŞTE ŞI: TROTUARELE aşteaptă REPARAŢII de mai bine de un an, după MAREA "MODERNIZARE" de pe Brăilei (FOTO)

Un alt cetăţean susţine că poliţiştii locali nu-şi fac bine treaba şi că patrulează doar ziua, seara şi noaptea stau într-un loc, la discuţii între ei. „În spatele blocului K1, un grup mare de tineri, format atât din fete cât şi din băieţi, se adună acolo până la ore târzii şi vorbesc foarte urât. Dacă încercăm să vorbim cu ei, riscăm să fim luaţi la bătaie. Sunt foarte needucaţi şi nu suportă să le fie atrasă atenţia. Poliţia vine şi nu ia nicio măsură, ce putem să facem? Nu se ocupă nimeni de această problemă”, spune bărbatul.

Ioan Damian ne-a spus şi el că este deranjat de gălăgia de afară, însă de cea provocată de tinerii care vin seara să joace fotbal în curţile şcolilor din apropiere. „Mai multe grupuri de băieţi vin în fiecare seară şi joacă fotbal aici, la Şcoala numărul 5. Problema este că ei ţipă, urlă, înjură. Nici nu poţi să stai cu geamul deschis la cameră, pentru că între terenul de sport şi bloc e o distanţă de vreo zece metri. Şi mai ales că zona are o rezonanţă, zgomotul se aude în mod strident. Noi, care stăm la blocurile E, F, suntem terorizaţi zi de zi. Asta ca să nu mai vorbesc de weekend, când vin să joace începând cu orele după-amiezii. Nici nu poţi să pui capul pe pernă. Am dori să existe un program la acea şcoală, să nu mai închirieze terenul de fotbal după ora 22,00. Şi în plus, cineva să-i supravegheze, nu să facă scandal după bunul lor plac”, ne-a spus vârstnicul.

Periferia zonei, groapă de gunoi improvizată

Mergând printre blocuri, la un moment dar, ne-a atras atenţia o porţiune de câteva zeci de metri, plină cu gunoaie şi tot felul de resturi menajere. Este vorba de zona din spatele blocurilor A, unde cândva au fost ridicate mai multe garaje. Acestea însă au fost demolate, odată cu hotărârea primarului de a aerisi oraşul şi de a pune la pământ toate garajele ilegale. De ce sunt atât de multe gunoaie, pe lângă resturile de moloz, pe care nu s-a mai sinchisit nimeni să le ridice, ne explică o locatară a blocurilor de acolo.

 

 

„Toţi locuitorii din cartier nu mai merg la ghena de gunoi, că le este frică de câinii din zonă, şi vin şi aruncă aici sacul de gunoi, coji de pepene, şi tot felul de resturi. Odată am văzut şi doi câini morţi. E focar de infecţie, miroase îngrozitor în zonă. Le cerem celor de la Primăriei să facă ceva, să strângă gunoiul şi să înconjoare locul, dacă tot au desfiinţat grădinile. Să amenajeze un parc pentru copii, un parc unde să ne plimbăm şi noi”, spune femeia.

Ploaia spală promisiunile Primăriei

Un cetăţean care locuieşte pe strada Eliza Leonida Zamfirescu din Micro 17, cea care face legătura între supermarketul din zonă şi blocurile ANL, a venit la întâlnirea noastră cu cititorii foarte dezamăgit. De ce? Pentru că, spune acesta, anul trecut, Primăria a tot promis că rezolvă problema inundării străzii ori de câte ori plouă. „Din anul 2000, eu şi vecinii mei, tot facem cerere pentru canalizare sistematizată. Şi până acum nu au făcut nimic. De fiecare dată când plouă nu pot ieşi din curte, apa se adună pe stradă şi măsoară şi până la jumătate de metru. Anul acesta, la ultima ploaie puternică, am sunat la 112 şi pompieri au pompat apa. Ne-am săturat”, ne-a spus omul, necăjit. Şi nu e singura problemă legată de fenomenele meteorologice.

CITEŞTE ŞI: Micro 16 - GHETOUL dintre cartiere, o insuliţă... Continentală (FOTO)

Tot atunci când plouă mai tare, exact la colţul străzii Barboşi, numărul 6, care trece prin faţa Sediului Poştal numărul 9, se formează o baltă imensă, lungă de peste trei, patru metri, conform spuselor riveranilor. „Când au făcut strada au făcut un pavaj foarte defectuos. De fiecare dată când plouă, acolo se strânge multă apă, de zici că-i Marea Mediterană. Sunt canalizări puţin mai încolo, dar şi ele înfundate. Şi aşa sunt făcute mai sus decât restul asfaltului de pe stradă, aşa că apă bălteşte mult timp. Şoferii nu vor să le fie udate maşinile, aşa că le urcă pe trotuar, iar noi pietonii trebuie să traversăm strada prin apă. Se poate aşa ceva?”, ne-a spus, revoltat, Vasile Carp.

Pensionarii vor să fie schimbat acoperişul pieţei

O altă problemă care îi frământă pe cei care locuiesc în acest cartier este acoperişul de deasupra tarabelor din piaţa agro-alimentară, unde comercianţii vând fructe şi legume. Oamenii vor mai multă implicare din partea autorităţilor şi speră ca, odată cu publicarea nemulţumirilor lor în ziar, să se remedieze situaţia.

 

 

„Acest acoperiş a fost foarte prost construit încă de la început. Este o  construcţie grea, metalică, pe nişte picioare foarte subţiri şi şubrede. E făcut de foarte mulţi ani şi deja e ruginit. E o problemă mare pentru că, atunci când bate vântul mai tare, el se înclină periculos, se hâţână teribil. Ne e teamă să nu înceapă să ne cadă bucăţi de tablă prin cap, sau, mai rău, să se prăbuşească cu totul”, ne-a spus tot Vasile Carp.

O altă femeie din zonă susţine că, de multe ori, a căutat un loc de parcare mai bun, pentru că dacă îşi lasă maşină în zona pieţei, riscă să o găsească sfărâmată de acoperişul din tablă.

Un gălăţean vrea zebră dublă la „Ultimul leu"

Oricât de multe neumulţumiri ar avea G.N. în legătura cu Micro 17, cartierul unde locuieşte de zeci de ani de zile, el a avut o altă nemulţumire, legată de trecerea de pietoni din dreptul Parcului Cloşca, de la „Ultimul Leu".

CITEŞTE ŞI: Micro 39B - "civilizaţia" dintre GARAJE. Cartierul stăpânit de CÂINI, mizerie şi nepăsare (FOTO)

Bărbatul doreşte să se construiască un refugiu la mijlocul zebrei, astfel încât strada să fie traversată în doi timpi. „Strada este destul de lată şi, cum este acolo o mică insulă, când au refăcut strada puteau să meargă trei-patru metri mai sus, să toarne beton şi să mute refugiul până la mijlocul trecerii de pietoni. Sau să-l facă din dale de beton. E vorba de siguranţa cetăţeanului, mai ales că strada intens circulată, aproape pe tot parcursul zilei”, ne-a spus bărbatul.

O dorinţă igienică

Unul dintre cetăţenii cu care ne-am întâlnit în cartierul Micro 17 a avut o cerere specială pentru reprezentanţii Primăriei Galaţi. „Solicităm o toaletă ecologică. Seara, se mai adună mai multe persoane prin zona pieţei şi, pentru că nu au unde să-şi facă nevoile, urinează pe pereţi. În plus, nici comercianţii de la piaţă nu au toaletă”, ne-a spus bărbatul

Cetăţenii vor un parc

Mai mulţi pensionari care au venit la întâlnirea noastră cu cititorii au spus, în cor, că vor să se construiască în zona lor unde locuiesc un parc, unde să stea în aer liber. „Vrem şi nou un spaţiu de recreere. În fiecare cartier găseşti un parc cu table de şah, bănci şi toate cele. Numai aici la noi nu este. De ce aici nu construiesc?”, se întreabă unul dintre pensionari.

 

Citit 8053 ori Ultima modificare Marți, 23 Septembrie 2014 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.