BURSA LOCURILOR DE MUNCĂ GALAŢI - 1.112 posturi, 920 de candidaţi/ Mai multe OFERTE decât gălăţeni interesaţi de un JOB

BURSA LOCURILOR DE MUNCĂ GALAŢI - 1.112 posturi, 920 de candidaţi/ Mai multe OFERTE decât gălăţeni interesaţi de un JOB
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 14 gălăţeni au fost angajaţi pe loc şi peste 300 urmează să se prezinte la interviuri


Cele circa 100 de firme din Galaţi şi Tecuci, prezente ieri la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, au oferit 1.112 posturi. La Galaţi s-au prezentat 570 de persoane aflate în căutarea unui loc de mucnă, pentru 827 de posturi puse la bătaie, iar la Tecuci cei 350 de participanţi au avut la dispoziţie 285 de joburi.

Conform AJOFM, 720 dintre cele 920 de persoane prezente la eveniment au fost tineri care au terminat liceul sau facultatea şi şi-au exprimat dorinţa de a lucra. Asta în condiţiile în care numărul absolvenţilor de anul acesta este de aproape patru ori mai mare decât al celor prezenţi la eveniment. „Până în momentul acesta, avem peste 2.500 de absolvenţi de liceu şi facultate care s-au înscris vara aceasta la şomaj. Ca de fiecare dată, constatăm că cei cu studii medii se înregistrează la AJOFM pentru două luni, perioada dintre examenul de bacalaureat şi începerea cursurilor la facultate”, ne-a spus directorul AJOFM Galaţi, Cezar Năstase.

Şi-au căutat joburi part-time

Mulţi dintre cei prezenţi au terminat liceul şi acum, fiind la facultate, vor să-şi găsească un loc unde să lucreze doar patru ore, pentru a avea timp să meargă şi la cursuri. „Sunt boboc la Inginerie Mecanică. Am găsit nişte oferte pentru postul de agent de vânzări. Urmează să văd unde mă cheamă. Vreau să fac un ban de buzunar în plus, pe lângă ceea ce primesc de la părinţi”, ne-a spus Paul, în vârstă de 19 ani.

Nicoleta, o tânără din Focşani, a terminat Facultatea de Litere şi acum s-a înscris la master. A venit la „Bursa locurilor de muncă” pentru că are nevoie de bani pentru a-şi continua studiile şi pentru a-şi plăti cazarea la cămin. A lăsat posibililor angajatori şase CV-uri şi aşteaptă să fie sunată. „Mi-ar plăcea să fiu redactor, traducător. Dar nu am găsit astfel de posturi aici. Am însă calificare pentru operator calculator, dobândită din liceu, calificare de contabil şi filolog. Am găsit post de contabil, reprezentant vânzări, secretariat şi operator calculator. Dar mi-au spus că au nevoie de oameni cu experienţă”, spus Nicoleta, cam dezamăgită.

Angajatorii vor oameni cu experienţă

Cu problema lipsei de experienţă s-a confruntat, nu de puţine ori, şi Daniel. Pe el l-am văzut foindu-se pe la toate standurile, cu o mulţime de CV-uri în mână. „Am calificare în gastronomie şi istorie. Ar trebui să fiu profesor, dar cum sistemul de învăţământ din România nu-mi oferă prea multe avantaje, prefer să mă orientez spre altceva. Aş putea să fiu lucrător comercial, bucătar. Însă, de fiecare dată, ni se cere experienţă, iar noi nu avem cum s-o acumulăm, pentru că nu ne angajează nimeni”, susţine Daniel Cristea, în vârstă de 26 de ani. El a lăsat un CV şi la o firmă nouă de catering, însă spune că până şi pentru un post de ajutor de bucătar i s-a cerut experienţă minim un an.

Iuliana este şomeră înscrisă la AJOFM de o lună de zile şi îşi caută cu disperare un loc de muncă. „Aş vrea să fiu programator IT. Dar nu am experienţă. Am terminat Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, domeniul Management, am masterul tot în domeniu. Mulţi cer experienţă, însă de pe băncile facultăţii nu ieşim cu experienţă. Doar cu ceva practică”, ne-a spus Iuliana.

Se caută programatori

Chiar dacă firmele le-au oferit peste 170 de locuri de muncă tinerilor cu studii superioare, se pare că acestea nu au fost la mare căutare, lucru confirmat şi de directorul AJOFM, şi de angajatori. „În momentul de faţă căutăm IT-işti, specializaţi pe web, programator php, dar avem şi un post de redactor în franceză. Căutăm cinci, zece oameni, depinde de ce CV-uri vom primi. Oare unde sunt oamenii de web şi de IT din Galaţi? Nu a venit nimeni pe la standul nostru” spune Vasile Iulian, reprezentant unei firme de web design.

Tot pentru absolvenţii de studii superioare s-au mai pus la bătaie posturi de analist programator, psiholog, consilier juridic, nutriţionist, consultant financiar ori expert contabil. Cei care au terminat doar liceul au avut de ales între multe meserii de patiser, bucătar, agent de securitate, promoter, lăcătuş, coafeză sau şofer.

La finalul Bursei locurilor de muncă, cei de la AJOFM ne-au informat că 332 de persoane au fost selectate pentru a se prezenta la interviuri, iar 14 gălăţeni au fost angajaţi pe loc, şapte dintre aceştia având studii superioare.

CITEŞTE ŞI: 540 de gălăţeni au îngroşat numărul ŞOMERILOR

Citit 3689 ori Ultima modificare Vineri, 26 Septembrie 2014 23:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.