ECOSAL pierde bani din cauza furturilor şi distrugerilor/ Unde au dispărut punctele de colectare selectivă din oraş

ECOSAL pierde bani din cauza furturilor şi distrugerilor/ Unde au dispărut punctele de colectare selectivă din oraş
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De la începutul proiectului ISPA-deşeuri, aproape 170 de igluuri au fost distruse prin incendiere, ducând la dispariţia mai multor puncte colectare selectivă * Ecosal a făcut plângeri penale pentru fiecare distrugere în parte, dar făptaşul de multe ori nu este găsit


Prin proiectul ISPA au fost create, la Galaţi, 220 de puncte de colectare selectivă, cu un număr total de 660 de igluuri. Un număr decent de puncte de colectare selectivă, comparativ cu alte municipii. Era un start pentru ca Galaţiul să intre în rândul oraşelor civilizate. În schimb din 2012, de când a fost demarat proiectul, au fost distruse nu mai puţin de 170 de asemenea recipiente colorate, făcând să rămână în cartierele oraşului doar 169 de puncte de colectare. Incendierea sau spargerea acestora a făcut ravagii, pur şi simplu.

Astfel, potrivit şefului secţiei Menaj din cadrul Ecosal, Vasile Taşcă, din 220 de igluuri galbene, pentru colectarea plasticului şi metalului, nu au mai rămas decât 168, din 220 igluuri verzi, pentru sticlă, nu au mai rămas decât 169, iar din 220 de igluuri albastre, pentru strângerea hârtiei şi cartonul, au scăpat de incendiere doar 159. Toate acestea au produs Serviciului Public Ecosal o pierdere materială în valoare de 600.000 de lei, potrivit directorului Ionuţ Pucheanu.

Distruse în doar câteva zile

Unele dintre igluuri au fost distruse şi la câteva zile de la instalarea lor, prin incendiere. Astfel ne putem explica şi de ce în multe cartiere au dispărut pur şi simplu punctele de colectare selectivă. Acest lucru spre nemulţumirea cetăţenilor care ar fi vrut să recicleze. Nu puţine au fost comentariile pe site-ul nostru, cititorii semnalându-ne că anumite puncte de colectare pur şi simplu nu mai sunt în zona unde ei locuiesc. În acest moment, ne plângem că lumea nu colectează separat destul, însă nici nu prea mai avem unde şi în ce să colectăm. În loc să creştem gradul de colectare selectivă, îl scădem.

Dacă ar fi să luăm ca studiu de caz cartierul Ţiglina 1, care nu este un cartier din buricul târgului, dar nici periferic, au dispărut de aici nu mai bine de 14 igluuri care au fost incendiate, unul dintre recipiente fiind ars chiar în dreptul Agenţiei pentru Protecţia Mediului. În Micro 19, au fost distruse prin incendiere 11 pubele colorate pentru colectare selectivă. Potrivit unei situaţii Ecosal privind distrugerea igluurilor prin incendiere, vedem că în Micro 16, la punctul de colectare aferent Blocului A12, a fost incendiat un recipient de tip iglu în numai 13 zile de la amplasarea acestuia. A fost amplasat în 8 noiembrie 2012, iar în 21 noiembrie 2012 nu mai exista.

Cele mai multe recipiente de tip iglu care au fost distruse prin incendiere au rezistat, în schimb, un pic peste un an. Niciun cartier nu a scăpat fără să se fi distrus prin incendiere măcar un astfel de recipient din zonă.

Pierdere de 600.000 de lei până la sfârşitul lui 2013

Potrivit directorului Serviciului Public Ecosal, Ionuţ Pucheanu, acum o lună, într-un singur weekend, au fost distruse nu mai puţin de 20 eurocontainere şi igluuri. Însă, chiar dacă sunt făcute plângere penale pentru distrugere, cele mai multe rămân cu autor necunoscut.

„De la începutul proiectului ISPA, până la sfârşitul anului trecut, din distrugerea acestor igluuri şi pubele, înregistrasem o pierdere de aproximativ şase miliarde (lei vechi n.a.), deci în doi ani şi ceva. Noi am făcut plângeri penale pentru fiecare distrugere în parte. La anumite plângeri, s-a dat începerea urmăririi penale, au fost găsiţi înfăptuitorii, însă pentru marea majoritate se dă NUP, cu autor necunoscut, este greu de găsit persoana care a dat foc sau care a distrus un iglu”, ne-a declarat directorul Serviciului Public Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

CITEŞTE ŞI: Un pas către un oraş civilizat/ ECOSAL vrea să producă ENERGIE DIN GUNOAIE

Citit 2634 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Octombrie 2014 19:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.