Legea există, dar nu se aplică/ SE FURĂ GUNOIUL şi din igluurile securizate

Legea există, dar nu se aplică/ SE FURĂ GUNOIUL şi din igluurile securizate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Legea 99/2014 interzice furtul din containere, dar majoritatea hoţilor nu sunt prinşi * Securizarea punctelor de colectare selectivă a făcut ca hoţii de deşeuri reciclabile să caute noi soluţii pentru a ajunge la acestea *Angajaţii Ecosal mână în mână cu hoţii


Ştim că cele mai multe deşeuri reciclabile nu sunt colectate de către Ecosal, aşa cum ar trebui, ci sunt sustrase şi valorificate pentru a obţine un venit de către anumiţi oameni care nu au nicio treabă cu Serviciul Public de Salubrizare. În vară a fost promulgată o lege care, în teorie, ar trebui să rezolve problema. Legea 99/2014 privind serviciul public de salubrizare menţionează pentru prima dată că autorităţile locale sunt deţinătoarele de drept ale deşeurilor populaţiei şi interzice, tot pentru prima dată, furtul din containere a deşeurilor reciclabile. Potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, legea ar trebui să rezolve sută la sută problemele aferente celor care cotrobăiesc prin gunoaie. Asta numai în teorie, pentru că în teren, lucrurile stau altfel. Potrivit acestuia vina pentru distrugeri, dar şi pentru furturi este împărţită de Poliţia Locală, care nu este destul de vigilentă, cu angajaţii Ecosal, care închid ochii, pentru că nu au ce face împotriva celor care distrug sau pentru că, pur şi simplu, sunt rude.

 

Vasile Taşcă

 

„Ar fi nedrept să aruncăm toată vina pe organele amintite. Avem probleme inclusiv cu oamenii noştri, care au rubedenii care ocupă cu astfel de activităţi şi pur şi simplu se înţeleg pe tură. Cel mai bine ar fi ca atunci când vede cineva o situaţie de furt să faceţi o poză”, ne-a spus şeful Ecosal. Cam acelaşi lucru spune şi şeful secţiei Menaj, Vasile Taşcă, potrivit căruia mai sunt şi oameni care au lucrat cândva la Ecosal, dar mai au încă uniforme cu inscripţia Serviciului, dar care se ocupă cu furtul deşeurilor reciclabile, iar oamenii sunt de negăsit, dacă Poliţia nu intervine imediat.

„Suma acestor persoane este constantă. Sunt persoane care au plecat de la noi, mai au încă echipament Ecosal. Nu prea putem controla situaţia”, ne-a explicat şeful secţiei Menaj.

Hoţii găsesc soluţii

Potrivit şefului Secţiei Menaj, Vasile Taşcă, 54 dintre punctele de colectare din oraş sunt securizate, în schimb chiar şi la acestea hoţii au găsit cum să sustragă materialul reciclabil.

„În momentul în care am făcut securizarea la punctul respectiv, prima mişcare a celor care fură deşeuri reciclabile a fost să decupeze o fantă la gura de umplere cu bomfaierul. Ai tăiat ca o uşiţă, intră acolo un copil sau cineva mai mic şi scot pe acolo deşeurile. Are suprafaţa respectivă accesibilă în partea superioară, pentru care am zis să facem o întăritură metalică, de aşa manieră încât să nu mai poate intra pe el, un fel de capac”, ne-a explicat şeful din cadrul Ecosal.

Astfel, la 28 dintre punctele securizate au fost create astfel de fante în igluuri. În acest moment ar mai trebui securizate 114 de puncte de colectare selectivă, însă ar trebui ca la toate cele 169 Ecosal să creeze şi acel capac care împiedică hoţii să îşi mai facă uşiţe de intrare.

Citit 2268 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Octombrie 2014 19:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.