VIDEO/ Cum poţi beneficia de CONSULT GRATUIT la stomatolog

VIDEO/ Cum poţi beneficia de CONSULT GRATUIT la stomatolog
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un gălăţean foloseşte, în medie, un tub şi un sfert de pastă de dinţi pe an * 90 de cabinete stomatologice din judeţul Galaţi oferă consultaţii gratuite până la sfârşitul anului * Un consult la stomatolog costă între 50 şi 80 de lei


Peste 1.500 de persoane de toate vârstele au mers sâmbăta trecută în parcarea din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor pentru a primi gratuit o periuţă de dinţi nouă la schimb cu cea deja folosită. Numărul mare de gălăţeni care au răspuns chemării celor care au organizat caravana "Rablă pentru periuţa ta" este un indiciu că oamenii sunt interesaţi de starea sănătăţii lor dentare. Cu toate acestea, datele oficiale în domeniu ne clasează, din nou, pe unul dintre locurile codaşe în Uniunea Europeană.

O pastă de dinţi la trei ani

Aplicând statisticile naţionale la judeţul nostru, vedem că o persoană din mediul urban foloseşte, în medie, aceeaşi periuţă de dinţi timp de doi ani. În satele gălăţene, în schimb, o periuţă de dinţi este folosită, tot în medie, timp de un deceniu.

În privinţa consumului de pastă de dinţi, la oraş se folosesc 1,39 tuburi pe an. În mediul rural, un tub ajunge şi pentru trei ani. Cu astfel de date, nu este de mirare că 80 la sută dintre adulţii din judeţ au probleme dentare. Cariile sunt cele mai frecvente afecţiuni dentare, reprezentând 71 la sută din totalul acestor boli.

Zeci de medici înscrişi în program

Caravana "Rablă pentru periuţa ta" face parte din campania educaţională "Zâmbeşte România". În cadrul campaniei, gălăţenii pot beneficia şi de consultaţii medicale şi stomatologice gratuite. 90 de medici dentişti gălăţeni au răspuns deja iniţiativei organizatorilor şi s-au înscris benevol pe site-ul www.zambesteromania.ro. Pentru a putea profita de un consult gratuit trebuie să intri pe această pagină de internet şi să vezi care este cel mai apropiat cabinet stomatologic inclus în campanie. Odată intrat pe site, mergi la secţiunea "Despre campanie" şi apasă pe butonul "Consultaţii stomatologice gratuite". Selectează apoi judeţul Galaţi şi alege din lista afişată cabinetul cel mai apropiat de casa ta. Dacă în dreptul unui cabinet vezi simbolul care înfăţişează o măsea încadrată într-un cerc de culoare roşie, atunci acolo poţi beneficia tot gratuit şi de un detartraj dentar. Campania se va desfăşura până la sfârşitul acestui an.

Recomandările medicului

Dentiştii spun că metoda cea mai eficientă de a preveni bolile dentare este consultul periodic la medicul stomatolog. Un astfel de consult costă la cabinetele din Galaţi între 50 şi 80 de lei. "Ideal ar fi ca o persoană să meargă la consult o dată la fiecare şase luni. Consultul are rol preventiv, de depistare şi tratare a eventualelor afecţiuni. Lăsată netratată, o carie dentară poate genera grave boli sistemice. Tot o dată la jumătate de an trebuie schimbată şi periuţa de dinţi. În tratatele de stomatologie se indică schimbarea periuţei chiar şi la trei luni. Este important să ne periem de două ori pe zi, dimineaţa şi seara", a explicat medicul stomatolog Doina Ciocănaru, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Galaţi.

Părinţii trebuie să aibă o grijă specială şi să-i obişnuiască încă de mici pe copii cu un periaj corect. "Şi copiii trebuie aduşi la aceste controale periodice, pentru a fi depistate astfel din timp eventualele anomalii dento-maxilare", a mai spus medicul citat.

Lipseşte sprijinul oficial

În ciuda unor astfel de campanii, sănătatea dentară a gălăţenilor nu va putea fi considerabil îmbunătăţită fără sprijinul autorităţilor. Raportându-ne iar la Europa, vedem că suntem una dintre puţinele ţări de pe continent în care nu există implementat în şcoli un program de prevenţie. Ministerul Sănătăţii este instituţia care ar putea lua o asemenea măsură pe care medicii dentişti o consideră de o importanţă covârşitoare pentru sănătatea viitorilor adulţi.

CITEŞTE ŞI: Ce SALARII au cel mai bine plătiţi MEDICI gălăţeni

Citit 2479 ori Ultima modificare Marți, 14 Octombrie 2014 09:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.