SALA, piatră de moară la gâtul aspiranţilor la PERMISUL de conducere! VEZI care sunt cele mai bine cotate ŞCOLI DE ŞOFERI

SALA, piatră de moară la gâtul aspiranţilor la PERMISUL de conducere! VEZI care sunt cele mai bine cotate ŞCOLI DE ŞOFERI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Doar o treime dintre gălăţenii care au dat examen de permis în intervalul 1 ianuarie - 15 septembrie au plecat acasă cu carnet *Dintre cei 12.401 înscrişi, aproape 5.000 au fost eliminaţi după „sală”


Permisul de conducere rămâne un obiectiv greu de atins pentru mulţi aspiranţi la statutul de şofer. Fie pentru că nu învaţă, fie pentru că au parte de instructori slabi, ori pur şi simplu pentru că au ghinion, mii de candidaţi rămân cu buza umflată, dacă nu după proba teoretică, atunci după ce îşi arată (ne)îndemânarea la traseu.

În jur de 60 la sută dintre cei 12.401 candidaţi la cele zece categorii de permis, pentru care s-au susţinut examene în acest an la Galaţi, au reuşit să treacă de cele două probe, ştacheta fiind ridicată, la fel ca în anii anteriori, de gălăţenii care au aplicat pentru categoriile profesioniste. La polul opus, grosul examinaţilor, verificaţi în vederea acordării permisului de categoria B (cel care conferă dreptul de a conduce autoturisme şi vehicule cu masa de până la 3,5 tone), a făcut cu greu faţă testărilor teoretice şi practice, peste 5.000 de candidaţii fiind trimişi acasă, să se mai pregătească.

Motocicliştii şi profesioniştii, în top

Conform rezultatelor raportate de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Galaţi, pentru intervalul 1 ianuarie - 15 septembrie 2014, printre cel mai bine pregătiţi candidaţi s-au numărat cei care au vrut să dobândească dreptul de a conduce motociclete. Din cei 83 de candidaţi înscrişi la proba teoretică pentru categoria A, peste 83 la sută au trecut cu brio, în timp ce la traseu au luat peste 87 la sută din numărul celor testaţi.

În top, cu o promovare de peste 75 la sută, atât la proba teoretică, dar şi la cea practică, s-au numărat candidaţii la categoriile BE, C, CE şi D, adică cei care au obţinut dreptul de a se urca la volanul vehiculelor de peste 3,5 tone cu remorcă sau cei care activează în transportul de persoane cu vehicule care au mai mult de opt locuri.

La polul opus s-au aflat doritorii care au vrut să se înscrie în marea masă a conducătorilor de autoturisme. Aproape 11.000 de gălăţeni au aplicat pentru permisul de categoria B, însă doar 57,55 la sută dintre ei au obţinut punctajul valabil la proba teoretică şi cam tot atâţia dintre cei care au ajuns la traseu i-au convins pe examinatori că merită permisul.

Şcoli bogate, şcoli sărace

Este vorba, desigur de numărul candidaţilor pe care fiecare şcoală a reuşit să şi-i atragă. După vechime, notorietate ori alte criterii, care nu fac obiectul prezentei analize, cele 30 de instituţii acreditate în pregătirea teoretică şi practică a viitorilor conducători auto care au participat la examene, s-au diferenţiat, în unele cazuri flagrant.

Şcoala care a adus cei mai mulţi candidaţi la proba de „sală” este „Hadrianus”. 1.808 de elevi pregătiţi de instructorii acestei unităţi au intrat la testarea care a avut însă darul să îi înjumătăţească, puţin peste 58 la sută fiind declaraţi apţi să participe la proba de traseu, promovată de un procent similar, de 57,99 la sută. Următoarea şcoală pe lista celor cu cei mai mulţi elevi a fost „Scatec”, cu 1.755 de candidaţi şi cu o promovare la „sală” de 58,75 la sută, iar la traseu de aproape 61 la sută. Coada clasamentului din punct de vedere al numărului de candidaţi este ocupată de şcoala „Regata”, cu 13 elevi, care au înregistrat o promovare de aproape 77 la sută la „sală” şi de 75 la sută la traseu, şi de şcoala de şoferi „Budiris”, care a adus la probele teoretice doar cinci candidaţi, un singur elev al acestei şcoli reuşind să ajungă să dea traseul, probă pe care a trecut-o cu bine.

 

Citit 4696 ori Ultima modificare Luni, 13 Octombrie 2014 23:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.