(VIDEO&FOTO) Curăţenia Galaţiului ridică semne de întrebare penale. Cât de folositoare sunt MĂTURILE DE LUX
Foto: Foto: Nicoleta Onofrei

(VIDEO&FOTO) Curăţenia Galaţiului ridică semne de întrebare penale. Cât de folositoare sunt MĂTURILE DE LUX
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Firma unui sponsor de campanie electorală a PSD a livrat Galaţiului patru automăturători, la un preţ dublu faţă de cel de producător * Furnizorul a fost unic ofertant, pe un caiet de sarcini făcut, din ceea ce a constatat chiar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, cu dedicaţie * Firma în discuţie, Eurospeed SRL Şcheia, este abonată la contracte cu statul


Începând din această săptămână, Galaţiul  este măturat cu patru utilaje nou-nouţe, ce au scos din bugetul local 150.000 de lei fiecare, adică 600.000 de lei în total. Toate bune şi frumoase, căci poate că oraşul va fi mai curat, străzile vor fi mai frumoase, viaţa va fi ceva mai roz. Numai că lucrurile bune se cam opresc în acest punct. De aici încolo, se iscă numai semne de întrebare cu privire la modul şi motivele pentru care a fost făcută această achiziţie.

Preţ umflat

Cei care au licitat şi au câştigat contractul cu Primăria Galaţi au fost cei de la Eurospeed SRL Şcheia (Suceava), în calitate de unic ofertant. Preţul de achiziţie al unei astfel de măturători a fost de 150.000 de lei, adică 33.985,09 euro. Numai că fix acelaşi tip de măturătoare costă, potrivit site-urilor de specialitate din România, 28.281 de euro. Pe de altă parte, utilajul de acest tip poste fi cumpărat direct de la producător (TENNANT USA) cu sume cuprinse între 17.500 şi 19.500 de euro, adică la jumătate din preţul plătit de Primăria Galaţi. Evident, se poate spune că nu este vina Primăriei că producătorul echipamentelor nu s-a înscris la licitaţie. Corect! După cum veţi vedea în continuare, însă, Primăria a jucat un rol crucial în toată povestea.

Caiet de sarcini făcut cu dedicaţie

Cele patru măturători fac parte dintr-o achiziţie ceva mai mare a Primăriei Galaţi, achiziţie pentru care s-a făcut însă o singură licitaţie. În acelaşi lot sunt cuprinse şi alte utilaje, respectiv o maşină de spălat recipienţi,  trei autogunoiere de 3,5 mc, trei autogunoiere de 15 mc şi trei încărcătoare frontale. Acest amalgam de produse indică faptul că s-a dorit, încă din start, eliminarea din competiţie a producătorilor, căci nicio firmă din lume nu produce toate categoriile de utilaje menţionate. Aşadar, totul pentru dealeri.

Valoarea totală a contractului se ridică la suma de 4.398.000 de lei, plus TVA. Această licitaţie a avut ca ofertant doar pe SC Eurospeed SRL. O altă firmă a încercat să participe la această licitaţie, contestând o serie de cerinţe abuzive ale caietul de sarcini, însă a rămas până la urmă cu ochii în soare. Rămâne însă de ţinut minte faptul că la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor i s-a dat dreptate contestatorului, prin decizia nr. 1713/C8/2068/10.06.2014, transmisă şi Primăriei Galaţi prin adresa nr. 10812 din 10.06.2014.

 

Sursa video: YouTube

 

Potrivit SC EVW Holding SRL (firma care a făcut contestaţia), caietul de sarcini a fost făcut  părtinitor, astfel încât doar o firmă să poată îndeplini toate condiţiile. Spicuind din textul contestaţiei depuse de EVW Holding, aflăm că cerinţele tehnice "încalcă, pe de o parte, atât principiile fundamentale ale nediscriminării şi tratamentului egal, prevăzute de art.2 alin.2 din OUG nr 34/2006, cât şi, pe de altă parte, prevederile art. 35 alin. 5 din OUG nr 34/2006, care dispun că specificaţiile tehnice trebuie să permită accesul egal la procedura de atribuire şi nu trebuie să aibă ca efect introducerea unor obstacole nejustificate de natură să restrângă concurenţa între operatorii economici".

În aceiaşi contestaţie, cei de la EVW Holding susţin că, prin formulările din caietul de sarcini s-a urmărit "îngrădirea dreptului subscrisei de a participa la această licitaţie, deşi vehiculele oferite prezintă performanţa tehnică dorită de Autoritatea Contractantă (Primăria Galaţi), pe motiv că există o diferenţă a capacităţii cilindrice de doar 100 de centimetri cubi, reprezintă, în opinia noastră o cerinţă excesivă şi restrictivă, care încalcă dispoziţiile art.35 alin. 5 din OUG 34/2006". 

Abonaţi la contracte publice şi sponsori la alegeri

Galaţiul nu este singurul oraş în care Eurospeed SRL câştigă licitaţii pe bandă rulantă. Firma cu pricina a apărut pentru prima dată în atenţia presei în momentul în care Autoritatea Electorală Permanentă a deschis o anchetă ce o viza direct, după ce a donat mai bine de 350.000 de lei pentru campania electorală a primarului general al Capitalei. De altfel, Eurospeed a contribuit atât la campania prin care Sorin Oprescu a câştigat Primăria Capitalei în anul 2008, cât şi la campania pentru alegerile prezidenţiale din 2009, suma totală donată ridicându-se în acest caz la la 420.000 de lei.

Ancheta a trecut, însă plăţile s-au făcut, de data aceasta, în sens invers. Astfel, în decembrie 2010, Administraţia Străzilor Bucureşti (ASB) a cumpărat de la firma Eurospeed din Suceava o autobasculantă în valoare de 330.000 de lei. Atribuirea s-a făcut prin cerere de ofertă, iar singurul ofertant a fost Eurospeed. În 2008 şi 2009, aceeaşi firmă a câştigat alte trei contracte în valoare de 236.000 de lei, respectiv 248.000 de lei şi 1.000.000 de lei pentru furnizarea de autoutilitare, tot de la ASB.

Conexiuni şi în Moldova

Aceiaşi firmă, Eurospeed apare şi într-un scandal din anul 2012, de această dată legat de Direcţia Regională Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi. Eurospeed a câştigat atunci un cotract în valoare de 1,38 de milioane de lei, prin care se obliga să întreţină şi să repare autofrezele pentru deszăpezire. Deşi la respectiva licitaţie au mai participat trei firme, iar Eurospeed a oferit preţul cel mai mare, tot firma din Suceava a fost cea care a avut câştig de cauză.

În 2013, Eurospeed a câştigat un alte două contracte, de această dată cu CNADR, după cum urmează: „Achiziţionarea de utilaje şi echipamente de întreţinere pentru Centrul de Întreţinere Gura Văii - Lot 1, în valoare de 1.098.000 lei (fără TVA)", şi  „Lot 2", în valoare de 246.800 lei (fără TVA)".

Tot Eurospeed este firma care se ocupă de “Furnizarea de vehicule pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere” din cadrul proiectului  Sistem integrat de management al deşeurilor în  judeţul Botoşani, contract care a adus în conturile firmei nu mai puţin de 12.748.000 lei.

Eurospeed furnizează carburant la cinci aeroporturi

Potrivit site-ului firmei,  SC EUROSPEED SRL a fost înfiinţată la data de 2.06.2000. Situată în zona industrială Scheia a oraşului Suceava, SC EUROSPEED SRL desfăşoară în prezent următorele activităţi: comerţ autovehicule comerciale; service pentru autovechicule comerciale; comerţ piese şi accesorii pentru autovehicule comerciale; comerţ cu anvelope pentru toată gama de autovehicole şi inspecţii tehnice periodice.

Ceea ce nu se găseşte în site este faptul că firma aparţine omului de afaceri Dan Pavăl, cel care a sponsorizat atât campania electorală a lui Sorin Oprescu, a făcut donaţii consistente către toţi candidaţii PSD din judeţul Suceava. Pe de altă parte, PSD-ul a fost partidul ce l-a numit în funcţie pe şeful DRDP Iaşi, direcţie ce a declarat câştigătoare firma Eurospeed la licitaţia cu frezele.

O altă activitate a celor de la Eurospeed este legată de furnizarea, în exclusivitate de carburant pentru aeroporturile din Iaşi, Târgu Mureş Sibiu, Satu Mare sau Baia Mare, deşi firma este departe de a avea acest profil.

Interesant este că am mai găsit o conexiune a Galaţiului cu firma Eurospeed. Întâmplător sau nu, doi dintre angajaţii cu funcţii de răspundere din Primăria Galaţi au fost consilieri în echipa Primarului Capitalei înainte de a veni aici.

În final dorim să precizăm că acest articol nu are ca scop incriminarea cuiva, ci îşi propune să arate, obiectiv, modul în care se fac achiziţiile publice în România, în general, şi în Galaţi, în particular.

 

Ce fac măturătorile TENNANT la Galaţi

Potrivit Ecosal, automăturătorile Tennant Model 414 Green Machine vor spăla trotuarele, vor aspira gunoaiele şi le vor toca înainte de a fi distribuite în sacul menajer din interior.

Mai mult decât atât, maşinăriile au câte un furtun mobil pentru a prelua dejecţiile animale de pe trotuar, depozitându-le într-un recipient special amenajat. Conform informaţiilor tehnice furnizate de către şeful secţiei Menaj din cadrul Ecosal, Vasile Taşcă, o automăturătoare poate strânge gunoi menajer până la 120 de litri, după care trebuie fi schimbat sacul, pentru a-şi continua treaba.

Dar fac utilajele aceste lucruri? Reporterii noştri i-au filmat cu camera ascunsă pe angajaţii Ecosal care exploatează automăturătorile, iar răspunsurile lor sunt de genul "Nu e bună de nimic!".

Citit 5851 ori Ultima modificare Vineri, 17 Octombrie 2014 14:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.