A început sezonul virozelor/ Cum vă PROTEJAŢI de răceli şi gripă

A început sezonul virozelor/ Cum vă PROTEJAŢI de răceli şi gripă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mâncaţi cât mai multe fructe şi legume şi evitaţi spaţiile închise şi aglomerate * Nu trebuie să luaţi antibiotice fără să cereţi sfatul unui medic


Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi urmăreşte deja de două săptămâni cazurile de îmbolnăviri de viroze şi pneumonii tratate în spitale sau la cabinetele medicilor de familie. Doar săptămâna trecută peste 3.000 de gălăţeni de toate vârstele au venit la medic din cauza virozelor sau a pneumoniilor. Având în vedere scăderea treptată a temperaturilor, normală pentru această perioadă, doctorii se aşteaptă ca, de la săptămână la săptămână, tot mai mulţi gălăţeni cu răceli să le treacă pragul. Cum o bună parte dintre viroze şi pneumonii ar putea fi evitate, am alcătuit un mic ghid care vă va ajuta să treceţi mai uşor peste sezonul rece.

Evitaţi spaţiile aglomerate

O igienă adecvată este primul pas pe care trebuie să-l faceţi pentru a ţine virusurile şi bacteriile la distanţă. Astfel, spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun ori de câte ori mergeţi la toaletă şi înainte de a vă aşeza la masă. Dacă vă curge nasul, folosiţi doar batiste de unică folosinţă pe care trebuie să le aruncaţi imediat după utilizare. Pe cât posibil, evitaţi spaţiile închise şi aglomerate, de genul mall-urilor sau supermarketurilor. "Proprietarii acestor spaţii comerciale trebuie să verifice şi să întreţină sistemele de climatizare, mai ales în ceea ce priveşte schimbarea filtrelor de aer condiţionat", explică dr. Valentin Boldea, din partea DSP Galaţi.

Alimentaţie bogată în fructe şi legume

Pentru că tot este toamnă şi preţurile la legumele şi fructele de sezon sunt mai mici faţă de restul anului, medicii vă recomandă să mâncaţi cât mai multe crudităţi. Datorită cantităţii mari de vitamina C pe care o conţin majoritatea fructelor şi legumelor, aceste alimente duc la creşterea imunităţii organismului şi, în acest fel, la sporirea rezistenţei împotriva virusurilor. Trebuie să beţi, de asemenea, cel puţin doi litri de lichide pe zi, de preferat apă sau ceaiuri.

Având în vedere că dimineaţa şi seara este mai rece faţă de restul zilei, adaptaţi-vă îmbrăcămintea la aceste condiţii meteo. Dimineaţa îmbrăcaţi o jachetă în plus, la care să puteţi renunţa atunci când se încălzeşte.

Fără antibiotice luate după ureche

Atunci când primele semne ale răcelii apar, este bine să evitaţi să mergeţi în spaţii aglomerate, pentru a nu răspândi microbii în jur. "În primele două zile puteţi lua antialgice, antipiretice şi antiinflamatoare şi fără sfatul medicului. Totuşi, se recomandă prudenţă indiferent de ce medicament am lua. În cazul antibioticelor, însă, este obligatoriu să mergeţi la medic, pentru a vi le prescrie. Nu luaţi antibiotice fără sfatul unui medic pentru că astfel ele îşi vor pierde din eficienţă. Aspirina trebuie administrată cu atenţie sporită, deoarece există riscul de apariţie a Sindromului Reye (afecţiune rară, însă foarte gravă, ce apare mai ales la copii cu vârsta între şase şi 12 ani şi care se pare că este indusă de administrarea de aspirină - n.r.)", mai spune dr. Boldea.

CITEŞTE ŞI: Gripă sau o simplă răceală? Cum faci diferenţa

Citit 2202 ori Ultima modificare Luni, 20 Octombrie 2014 18:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.